Šta je Seratonin – Kako radi hormon sreće?

Serotonin je hemijska supstanca koju proizvode nervne ćelije. Šalje signale između vaših nervnih ćelija. Serotonin se uglavnom nalazi u digestivnom sistemu, mada ga ima i u krvnim trombocitima i u celom centralnom nervnom sistemu.

Serotonin je napravljen od esencijalne aminokiseline triptofana. Ova aminokiselina mora da uđe u vaše telo kroz ishranu i obično se nalazi u hrani poput orašastih plodova, sira i crvenog mesa.

Nedostatak triptofana može dovesti do smanjenja nivoa serotonina. To može dovesti do poremećaja raspoloženja, poput anksioznosti ili depresije.

Šta je seratonin

Serotonin, takođe poznat kao 5-hidroksitriptamin (5-HT), je monoaminski neurotransmiter. Takođe deluje kao hormon.

Kao neurotransmiter, serotonin prenosi poruke između nervnih ćelija u vašem mozgu (vaš centralni nervni sistem) i kroz vaše telo (vaš periferni nervni sistem). Ove hemijske poruke govore vašem telu kako da radi.

Serotonin igra nekoliko uloga u vašem telu, uključujući uticaj na učenje, pamćenje, sreću, kao i na regulisanje telesne temperature, sna, seksualnog ponašanja i gladi. Smatra se da nedostatak dovoljno serotonina igra ulogu u depresiji, anksioznosti, maniji i drugim zdravstvenim stanjima.

Većina serotonina koji se nalazi u vašem telu nalazi se u vašim crevima (crevama). Oko 90% serotonina se nalazi u ćelijama koje oblažu vaš gastrointestinalni trakt. Otpušta se u krvotok i apsorbuje ga trombociti. Samo oko 10% se proizvodi u vašem mozgu.

Serotonin se pravi od esencijalne aminokiseline triptofana. Esencijalna aminokiselina znači da je ne može proizvesti vaše telo. Mora se dobiti iz hrane koju jedete.

Šta radi serotonin?

Serotonin utiče na svaki deo našeg tela, od emocija do motoričkih sposobnosti. Serotonin se smatra prirodnim stabilizatorom raspoloženja. To je hemikalija koja pomaže u spavanju, jelu i probavi. Serotonin takođe pomaže sa:

 • smanjivanjem depresije
 • reguliše anksioznost
 • zarastanjem rane
 • stimuliše mučninu
 • održava zdravlje kostiju

Evo kako serotonin deluje u različitim funkcijama u vašem telu:

Varenje: Serotonin se nalazi prvenstveno u želucu i crevima tela. Pomaže u kontroli pokreta i funkcionisanja creva.

Raspoloženje: Smatra se da serotonin u mozgu reguliše anksioznost, sreću i raspoloženje. Nizak nivo ove hemikalije povezan je sa depresijom, a smatra se da povećani nivo serotonina izazvan lekovima smanjuje uzbuđenje.

Mučnina: Serotonin je deo razloga zašto vam postaje mučno. Proizvodnja serotonina raste da bi se brže izbacila štetna ili uznemirujuća hrana u dijareji. Hemikalija se takođe povećava u krvi, što stimuliše deo mozga koji kontroliše mučninu .

Spavanje: Ova hemikalija odgovorna je za stimulisanje delova mozga koji kontrolišu spavanje i buđenje. Da li ćete spavati ili buditi zavisi od toga koje područje se stimuliše i koji se serotoninski receptor koristi.

Zgrušavanje krvi: Trombociti u krvi oslobađaju serotonin da bi zacelili rane. Serotonin uzrokuje sužavanje sićušnih arterija, pomažući u stvaranju krvnih ugrušaka.

Zdravlje kostiju: Serotonin igra ulogu u zdravlju kostiju . Značajno visoki nivoi serotonina u kostima mogu dovesti do osteoporoze , što kosti čini slabijima.

Seksualna funkcija: Niski nivoi serotonina povezani su sa povećanim libidom, dok su povećani nivoi serotonina povezani sa smanjenim libidom.

Serotonin i mentalno zdravlje

Serotonin pomaže u prirodnom regulisanju vašeg raspoloženja. Kada su vaši nivoi serotonina normalni, osećate se:

 • srećnije
 • mirnije
 • usredsređenije
 • manje uznemireno
 • emocionalno stabilnije

Studija iz 2007. godine pokazala je da ljudi sa depresijom često imaju nizak nivo serotonina. Nedostatak serotonina takođe je povezan sa anksioznošću i nesanicom .

Normalni opsezi nivoa serotonina u krvi

Generalno, normalan nivo nivoa serotonina u vašoj krvi je 101–283 nanograma po mililitru (ng / ml). Međutim, ovo merilo se može malo razlikovati u zavisnosti od merenja i testiranih uzoraka, pa razgovarajte sa svojim lekarom o određenim rezultatima ispitivanja.

Visok nivo serotonina može biti znak karcinoidnog sindroma . Ovo uključuje grupu simptoma povezanih sa tumorima:

 • tanko crevo
 • slepo crevo
 • debelo crevo
 • bronhije

Lekar će uzeti krvni test za merenje nivoa serotonina u vašoj krvi kako bi dijagnostikovao bolest ili je isključio.

Kako se leči nedostatak serotonina

Možete povećati nivo serotonina pomoću lekova i prirodnijih opcija.

SSRI

Nizak nivo serotonina u mozgu može izazvati depresiju, anksioznost i probleme sa spavanjem. Mnogi lekari će propisati selektivni inhibitor ponovnog uzimanja serotonina (SSRI) za lečenje depresije. Oni su najčešće propisani tip antidepresiva.

SSRI povećavaju nivo serotonina u mozgu blokirajući reapsorpciju hemikalije, tako da više njih ostaje aktivno. SSRI uključuju Prozac i Zoloft, između ostalih.

Kada uzimate lekove za serotonin, ne biste trebali koristiti druge lekove bez prethodnog razgovora sa lekarom. Mešanje lekova može vas dovesti u rizik od serotoninskog sindroma.

Prirodni pojačivači serotonina

Izvan SSRI-a, sledeći faktori mogu povećati nivo serotonina:

 1. Izlaganje jakom svetlu: Sunčeva svetlost ili svetlosna terapija obično se preporučuju za lečenje sezonske depresije
 2. Vežbanje: Redovno vežbanje može imati efekte na poboljšanje raspoloženja.
 3. Zdrava ishrana: Namirnice koje mogu da povećaju serotonina nivoa uključuju jaja, sir, Turska, orasi, losos, tofu, i ananas.
 4. Meditacija: Meditacija može pomoći u ublažavanju stresa i promovisanju pozitivnog pogleda na život , što može u velikoj meri povećati nivo serotonina.

O serotoninskom sindromu

Lekovi zbog kojih se nivo serotonina penje i skuplja u vašem telu mogu dovesti do serotoninskog sindroma . Sindrom se obično može javiti nakon što počnete da uzimate novi lek ili povećate doziranje postojećeg leka.

Simptomi serotoninskog sindroma uključuju:

 • drhtanje
 • dijareju
 • glavobolju
 • konfuziju
 • proširene zenice
 • ježenje kože

Teški simptomi mogu uključivati:

 • trzanje mišića
 • gubitak pokretnosti mišića
 • ukočenost mišića
 • visoka temperatura
 • ubrzan rad srca
 • visok krvni pritisak
 • nepravilan rad srca
 • napade

Ne postoje testovi koji mogu dijagnostikovati serotoninski sindrom. Umesto toga, lekar će izvršiti fizički pregled da bi utvrdio da li ga imate.

Često će simptomi serotoninskog sindroma nestati u roku od jednog dana ako uzmete lekove koji blokiraju serotonin ili ako uopšte zamenite lek koji uzrokuje stanje.

Ako se ne leči, serotoninski sindrom može biti opasan po život.

Šta može uzrokovati manjak serotonina?

Nizak nivo serotonina obično ima više od jednog uzroka. Tehnički, nivoi serotonina su niski jer:

 • Vaše telo ne proizvodi dovoljno serotonina.
 • Vaše telo ne koristi efikasno serotonin. Ovo se može desiti ako nemate dovoljno serotoninskih receptora ili receptori ne rade kako bi trebalo.

Šta mogu učiniti da povećam nivo serotonina?

Načini za povećanje nivoa serotonina uključuju:

 • Jedite više hrane koja sadrži triptofan.
 • Izlažite se više sunčevoj svetlosti.
 • Uzimanje određenih suplemenata.
 • Vežbajte više i smanjite nivo stresa.

Hrana za povećanje nivoa serotonina

Mnoge namirnice prirodno sadrže triptofan, aminokiselinu od koje se pravi serotonin. Možete pokušati da povećate nivo serotonina tako što ćete jesti hranu koja sadrži triptofan, kao što su:

Konzumiranje hrane bogate triptofanom neće nužno samo po sebi povećati nivo serotonina. To je složen proces. Vašem telu su potrebni ugljeni hidrati za oslobađanje insulina, koji je potreban za apsorpciju aminokiselina. Onda čak i ako triptofan dospe u vašu krv, on mora da se takmiči sa drugim aminokiselinama da bi se apsorbovao u vaš mozak. Naučnici još uvek proučavaju kako konzumiranje hrane koja sadrži triptofan može povećati nivo serotonina.

Sunčeva svetlost

Nedovoljno izlaganje sunčevoj svetlosti može dovesti do poremećaja raspoloženja sezonskog afektivnog poremećaja kod nekih ljudi. Pokušajte da dobijete 10 do 15 minuta sunčeve svetlosti svakog dana da biste povećali ne samo nivo serotonina, već i nivo vitamina D. Ako živite u oblasti gde ne možete dobiti prirodnu sunčevu svetlost, razmislite o upotrebi svetlosne terapije da biste dobili potrebnu dnevnu sunčevu svetlost.

Supplementi

Nekoliko dijetetskih i biljnih dodataka takođe povećava nivo serotonina. Ovi uključuju:

 • Dodatak ishrani: Triptofan, probiotici i SAMe.
 • Biljni dodaci: To mogu uključivati ginseng, kantarion, sirijsku rutu i ​​muškatni oraščić.

Vežbanje

Poznato je da redovno vežbanje povećava nivo serotonina. Trideset minuta aerobne vežbe pet puta nedeljno plus dve sesije treninga snage nedeljno mogu poboljšati poremećaje raspoloženja i zdravlje srca.

Koji lekovi povećavaju nivo serotonina?

Serotonin ili serotoninski receptori su uobičajene mete farmaceutske industrije pošto serotonin utiče na mnoga zdravstvena stanja. Neki od najčešćih lekova koji povećavaju nivo serotonina uključuju sledeće.

Nekoliko različitih klasa antidepresiva blokira reapsorpciju i recikliranje serotonina, omogućavajući da više ostane u mozgu. Lekovi koji deluju na ovaj način su selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (na primer, paroksetin [Pakil®]), inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina-noradrenalina (na primer, venlafaksin [Effekor®]) i triciklični antidepresivi (na primer, amitriptilin [Elavil®]).

Druga vrsta antidepresiva, inhibitori monoamin oksidaze (na primer, fenelzin [Nardil®]) blokira enzim koji razgrađuje serotonin.

Mnogi drugi lekovi, koji se uzimaju za mnoga medicinska stanja, takođe povećavaju serotonin. Neki od ovih lekova uključuju triptanske lekove protiv glavobolje, opioidne lekove protiv bolova, sredstva za suzbijanje kašlja koji sadrže dekstrometorfan i lekove protiv mučnine.

Sve u svemu

Serotonin utiče na svaki deo vašeg tela. Odgovoran je za mnoge važne funkcije koje nas vode kroz dan.

Ako nivoi nisu u ravnoteži, to može uticati na vaše mentalno, fizičko i emocionalno blagostanje. Ponekad neravnoteža serotonina može značiti nešto ozbiljnije.

Važno je obratiti pažnju na svoje telo i razgovarati sa svojim lekarom o svim zabrinutostima.