Testovi na trudnoću – Vrste, Kada ih raditi i Koliko su Precizni

Testovi na trudnoću traže poseban hormon, humani horionski gonadotropin (HCG), koji se razvija u telu osobe samo tokom trudnoće. Ovi testovi mogu koristiti vašu mokraću ili krv za traženje HCG. Najčešće su u upotrebi kućni testovi na trudnoću koji koriste vašu mokraću. Kada se pravilno koriste, kućni testovi trudnoće su 99% tačni.

Šta je test trudnoće?

Test na trudnoću je način da utvrdite da li ste trudni.

Ako je vaš test na trudnoću pozitivan, to znači da ste trudni.

Ako je test negativan, to znači da niste trudni.

Testovi trudnoće rade tako što otkrivaju humani horionski gonadotropin (HCG), hormon koji vaše telo proizvodi kada ste trudni. Od samog početka trudnoće, vaše telo počinje da prolazi kroz promene kako bi podržalo ćelije koje će se razviti u vašu bebu.

Jedna stvar koja se dešava veoma brzo je proizvodnja HCG. Ako ste trudni, vaše telo počinje da proizvodi više HCG. Vaši nivoi HCG počinju da se povećavaju kada se oplođeno jaje implantira u matericu – otprilike 6 do 10 dana nakon začeća.

Postoje dve glavne vrste testova trudnoće – testovi urina i testovi krvi.

Često ćete kod kuće uraditi test urina uz kućni test trudnoće. Ova vrsta testa je dostupna u slobodnoj prodaji (ne treba vam recept od lekara) i u različitim cenovnim rasponima. Testovi krvi za proveru trudnoće se vrše u bolničkim uslovima i uključuju davanje uzorka vaše krvi.

Drugi način da potvrdite trudnoću je ultrazvuk. Vaš lekar obavlja ultrazvuk u svojoj ordinaciji.

Postoji nekoliko razloga zašto biste mogli da uradite test na trudnoću. Možda pokušavate da zatrudnite i nadate se pozitivnom rezultatu. Možda ste naišli na problem sa kontrolom rađanja. Možda ćete čak imati medicinski zahvat ili započeti novi lek koji bi mogao biti komplikovan trudnoćom. Bez obzira na razlog, ako ikada budete imali pitanja o rezultatima testa, najbolje je da se obratite svom lekaru.

Koji nivoi hormona se proveravaju za test trudnoće?

Testovi trudnoće traže povišenu količinu HCG. Nivo HCG brzo raste – udvostručuje se svakih nekoliko dana u prvim nedeljama trudnoće. Placenta proizvodi HCG. Samo trudnice imaju placentu, koja se razvija ubrzo nakon što se oplođeno jaje pričvrsti za zid materice.

Kada treba da uradim test trudnoće?

Ako mislite da biste mogli biti trudni, dobra je ideja da uradite test i uverite se. Kućni testovi trudnoće mogu se razlikovati po tome koliko rano će otkriti trudnoću. U mnogim slučajevima možete dobiti pozitivan rezultat testa kod kuće već 10 dana nakon začeća. Za tačniji rezultat, sačekajte dok vam izostane menstruacija da biste uradili test. Zapamtite, ako uradite test prerano, on može biti negativan čak i ako ste trudni. Ako dobijete negativan test, a zatim izostane menstruacija, uradite još jedan test.

U koje vreme treba da uradim test trudnoće?

Generalno, najbolje vreme je kada imate prvu jutarnju mokraću. Međutim, neki testovi na trudnoću su dovoljno osetljivi da otkriju HCG bez obzira u koje doba dana radite test. Kada je moguće, pokušajte da sačekate da prođe tri sata od poslednjeg mokrenja pre nego što uradite test. Takođe možete da uradite dva testa na trudnoću da potvrdite da ste dobili isti rezultat.

Kako funkcionišu testovi trudnoće?

Kada uradite test na trudnoću, on traži količinu humanog horionskog gonadotropina (HCG) u vašem telu. Možete pronaći HCG u mokraći ili krvi. Potrebno je vreme da se HCG stvori u vašem telu.

Svakog dana rane trudnoće, vaše telo će stvarati više HCG. Kako nedelje budu odmicale, imaćete sve više i više HCG u svom telu, što će povećati verovatnoću da će test na trudnoću biti pozitivan. To znači da ako uradite test prerano, on će biti negativan. Testovi na trudnoću rade tako što reaguju na količinu HCG u vašoj mokraći ili krvi. U testu urina, komad reaktivnog papira otkriva HCG.

Ovaj test može pokazati znak plus, dvostruke vertikalne linije ili čak reč „trudna“. Različiti testovi će pokazati pozitivan rezultat na jedinstven način. Pročitajte uputstva koja dolaze uz test da biste saznali kako će izgledati pozitivan rezultat.

Na primer, većina testova ima kontrolni prozor koji se prvi pojavljuje. Ako vidite simbol u ovom prozoru, to će vam reći da test radi. Imajte na umu da će različitim brendovima testova biti potrebno različito vreme da pokažu rezultat.

Ako uradite test krvi, vaš lekar će uzeti uzorak vaše krvi i poslati ga u laboratoriju. Laboratorija će odrediti količinu HCG u vašoj krvi.

Koje su različite vrste testova na trudnoću?

Postoje dve glavne vrste testova trudnoće: testovi urina i krvi.

Testovi urina se obično rade kod kuće – iako možete uraditi test urina u bolničkim uslovima – dok radite test krvi.

Test trudnoće kod kuće

Test kod kuće koristi vašu mokraću da traži HCG. Sadrže posebne trake koje otkrivaju HCG. Većina testova na trudnoću za upotrebu u kućnim uslovima je oko 99% efikasna kada se pravilno koriste. To je otprilike ista stopa tačnosti kao i za testove na trudnoću koji se rade u bolničkim uslovima. Ovi testovi su dostupni u većini apoteka, jednostavni su za upotrebu i jeftini. Važno je pročitati uputstva za ove testove pre nego što ih uzmete.

Postoje tri načina da uradite test trudnoće kod kuće:

 • Mokrite u čistu posudu, zatim stavite jednu do nekoliko kapi mokraće na traku.
 • Stavite test traku za trudnoću u mlaz urina dok mokrite.
 • Mokrite u čistu posudu, a zatim umočite test traku u mokraću dok je još u posudi.

Za mnoge od ovih testova, HCG se može otkriti u vašem urinu oko 10 dana nakon začeća. Međutim, uzimanje nakon izostanka menstruacije smanjuje šansu da dobijete lažno negativan rezultat. Izostanak menstruacije se obično dešava oko 14 dana nakon začeća.

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu kada radite kućni test trudnoće, uključujući da:

 • Iskoristite svoju prvu jutarnju mokraću ako možete. Ovo je doba dana kada će vaši nivoi HCG biti najviše koncentrisani i lako ih je otkriti. Ako to radite u neko drugo doba dana, pokušajte da se uverite da je vaša mokraća bila u bešici najmanje tri sata.
 • Ne pijete prevelike količine tečnosti pre nego što uradite test na trudnoću. Ovo može razblažiti vaše nivoe HCG.
 • Proverite datum isteka na pakovanju.
 • Pažljivo pročitate uputstva koja dolaze uz test pre nego što započnete test i tačno sledite svaki korak.

Test krvi

Druga vrsta testa na trudnoću je test krvi. Krvni testovi obično imaju isti rezultat kao test urina. Ova vrsta testa trudnoće se radi pomoću malog uzorka krvi iz vene na vašoj ruci. Ovaj test krvi ne samo da otkriva da li je hormon trudnoće u vašem telu, već takođe može da utvrdi koliko je hormona prisutno. Ovo je korisno kada vaš lekar treba da zna tačnu količinu HCG u vašoj krvi, a ne samo da li postoji HCG u vašoj krvi.

Test krvi za trudnoću može se uraditi u posebnim okolnostima, kao što su osobe koje se leče od neplodnosti ili kada zdravstveni radnik misli da bi mogao postojati problem. Ovi testovi krvi su nešto osetljiviji od testova urina jer mogu otkriti veoma male nivoe HCG. To znači da mogu dati tačniji odgovor vrlo rano u trudnoći – u roku od sedam do 10 dana nakon začeća.

Za ovaj test, vaš uzorak krvi se uzima u ordinaciji vašeg lekara ili u bolnici, a zatim se šalje u laboratoriju na analizu. Rezultati mogu potrajati od nekoliko sati do dva dana.

Vaš lekar bi takođe mogao da odluči da koristi test krvi za upoređivanje nivoa HCG tokom trudnoće. Vaši nivoi HCG se obično udvostručuju otprilike svaka dva dana tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće. Ako se nivoi ne povećaju, to može ukazivati na problem sa trudnoćom. Ekstremno visok nivo HCG može značiti da nosite blizance ili da postoji problem sa trudnoćom.

Da li su sve metode kućnog testiranja trudnoće iste?

Većina brendova testova trudnoće kod kuće je pouzdana. Iako se tačan metod testiranja različitih testova trudnoće može razlikovati od jednog tipa do drugog, svi oni traže HCG u vašem telu.

Ako koristite test kod kuće, većina će vam dati isti rezultat. Razlika sa vašim kućnim testovima biće u osetljivosti testa. Neki mogu biti osetljiviji od drugih i dati pozitivan rezultat (otkriti HCG u urinu) ranije od drugih.

Za najtačnije očitavanje, ipak se preporučuje da sačekate dok ne izostane menstruacija. U tom trenutku svi testovi bi trebalo da budu tačni.

Koje su prednosti korišćenja kućnog testa trudnoće?

Postoji nekoliko prednosti korišćenja kućnog testa trudnoće, uključujući:

 • Testovi trudnoće su jeftini.
 • Laki su za upotrebu.
 • Kućni testovi brzo daju rezultate.
 • Prema proizvođačima kompleta za trudnoću, većina testova trudnoće kod kuće je tačna od 98% do 99% kada ih koristite tačno prema uputstvima. Pozitivnim rezultatima se može verovati, ali možete dobiti lažno negativan rezultat ako prerano uradite test.

Testovi krvi su obično skuplji i nezgodniji. Međutim, krvni testovi mogu otkriti trudnoću ranije i jedini su testovi koji pokazuju određene količine HCG u vašem telu.

Postoji li nešto što ne bi trebalo da radite pre testa na trudnoću?

Većina testova na trudnoću ne traži od vas da izbegavate aktivnosti ili promenite način života. Jedini lek koji može da utiče na vaše rezultate su lekovi za plodnost koji sadrže HCG.

Evo nekoliko korisnih saveta koje treba da pratite za najbolje rezultate:

 • Pažljivo pročitajte uputstva pre nego što bilo šta uradite.
 • Sačekajte da vam izostane menstruacija da biste uradili test.
 • Upotrebite svoju prvu mokraću ili mokraću iz pune bešike. Unos velikih količina vode može uticati na rezultate testa.

Koliko vremena je potrebno da se dobiju rezultati testa na trudnoću?

Svaki kućni test na trudnoću je drugačiji. Pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu. Reći će vam koliko minuta treba da sačekate rezultat.

U većini slučajeva možete očekivati da sačekate tri minuta na rezultat. Imajte na umu da ako predugo čekate da proverite rezultat, on može biti netačan.

Čak i slaba linija na testu trudnoće može značiti da ste trudni. Vaš test će takođe imati kontrolni prozor koji pokazuje da ste ispravno uradili test. Uputstva uz vaš test će opisati sve ovo.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili niste sigurni u svoj rezultat nakon nekoliko testova, obratite se svom lekaru. Slaba linija se razlikuje od linije isparavanja. Linija isparavanja može se pojaviti ako predugo čekate da proverite rezultate – što znači da je vaša mokraća suva.

Većina testova traži od vas da pročitate svoje rezultate 10 minuta nakon rađenja testa. Ovo osigurava da se mokraća ne osuši i da ne dobijete liniju koja isparava.

Koliko brzo će test trudnoće biti pozitivan?

Zavisi koju vrstu testa koristite. Neki kućni testovi trudnoće mogu biti u stanju da otkriju trudnoću pre nego što izostane menstruacija. Međutim, ako želite najtačniji rezultat, najbolje je da sačekate dok ne izostane menstruacija.

Koliko su tačni testovi trudnoće?

Testovi trudnoće su oko 99% tačni kada ih pravilno koristite.

Koliko su česti lažni rezultati na testovima za trudnoću?

Lažni rezultati – ili lažno negativni ili lažno pozitivni – uglavnom se dešavaju zbog netačne upotrebe testa. Glavni razlog za lažno negativno testiranje je prerano testiranje. Takođe možete dobiti lažno negativan rezultat ako pogrešno koristite kućni test, kao što je upotreba previše ili premalo mokraće. Važno je da pratite uputstva na vašem kompletu za testiranje da biste bili sigurni da ćete dobiti tačan rezultat.

Može li pozitivan test biti pogrešan?

Lažno pozitivan je retkost, ali se može desiti. Ovo može biti slučaj ako doživite hemijsku trudnoću ili izgubite trudnoću ubrzo nakon što se oplođeno jaje pričvrsti za zid materice.

Koja vrsta testa na trudnoću najranije potvrđuje trudnoću?

Test krvi prvo potvrđuje trudnoću jer može otkriti manju količinu HCG u poređenju sa testom koji koristi vašu mokraću.

Da li postoje neki lekovi koji mogu da promene rezultat mog testa trudnoće?

U većini slučajeva, lekovi ne menjaju rezultate testa trudnoće. Antibiotici, sredstva protiv bolova i alkohol ne utiču na rezultate testa. Međutim, lekovi za plodnost su jedan izuzetak. Ovi lekovi ponekad mogu izazvati lažno pozitivan rezultat na vašem testu trudnoće. Ako uzimate lekove za plodnost, obratite se svom lekaru o svojim rezultatima da biste bili sigurni da su tačni.

Šta da radim nakon pozitivnog testa na trudnoću?

Ako uradite test na trudnoću kod kuće i on je pozitivan, postoji nekoliko stvari koje treba da uradite:

 • Uzmite svoje prenatalne vitamine. Izaberite vitamin sa folnom kiselinom koji je uključen na listu sastojaka. Počnite da ih uzimate dok pokušavate da zatrudnite, ako je moguće. To je zato što folna kiselina može pomoći u sprečavanju komplikacija tokom razvoja fetusa.
 • Pozovite svog lekara da zakažete pregled. Ovaj sastanak se možda neće desiti nekoliko nedelja, ali je dobra ideja da pozovete svog lekara i zakažete termin.
 • Vodite računa o zdravim navikama kao što su izbegavanje alkohola ili pušenje tokom trudnoće. Možda biste takođe želeli da ograničite količinu kofeina koju konzumirate svaki dan tokom trudnoće.

Da li će se vanmaterična trudnoća pojaviti na testu trudnoće?

Da, i dalje ćete imati pozitivan rezultat na testu trudnoće ako imate ektopičnu trudnoću .

Rezime

Testovi trudnoće su način na koji osoba sazna da li je trudna. Većina ljudi radi test na trudnoću kod kuće koristeći mokraću.

Međutim, takođe možete da uradite test na trudnoću u bolničkim uslovima koristeći uzorak krvi ili mokraću. Za najtačnije rezultate, sačekajte dok ne izostane menstruacija da biste uradili kućni test trudnoće.

Ako pravilno koristite testove za trudnoću, rezultati su 99% tačni. Obratite se svom lekaru ako imate pitanja o rezultatima testa trudnoće.