Kada raditi test na trudnoću za tačan rezultat

Najbolje vreme za rađenje testa na trudnoću je nedelju dana nakon izostanka menstruacije.

Neki testovi mogu otkriti trudnoću 1-2 nedelje nakon seksualnog odnosa, ali telu je potrebno vreme da poveća nivo HCG.

Testiranje pre izostanka menstruacije može povećati rizik od lažno negativnog rezultata.

Kako rade testovi trudnoće?

Čak i sa najefikasnijim metodama kontrole rađanja, uvek postoji šansa za grešku.

Na kraju krajeva, potreban je samo jedan spermatozoid da oplodi jajnu ćeliju.

Testovi trudnoće obično testiraju vaš urin na hormon koji se zove humani horionski gonadotropin (HCG). HCG je prisutan samo ako ste trudni.

Hormon se oslobađa samo ako se oplođeno jaje zakači izvan materice ili za sluznicu materice, dakle u slučaju trudnoće, bilo da je ona ektopična (vanmaterična) ili materična.

Postoje različiti načini za prikupljanje urina za test. U zavisnosti od testa koji izaberete, možda ćete morati:

 • Da sakupite urin u šolju i umočite štapić za testiranje u tečnost
 • Da sakupite urin u šolju i pomoću kapaljke premestite malu količinu tečnosti u posebnu posudu
 • Da postavite štap za testiranje u područje mlaza urina tako da uhvati vaš urin u sredini

Prema Klivlendskoj klinici, većina testova je 99 odsto efikasna ako se uradi nakon izostanka menstruacije. Najbolji deo je što to možete učiniti u privatnosti svog doma. Jednostavno otvorite test, pratite uputstva i sačekajte preporučeno vreme da vidite rezultate.

Nakon što prođe preporučeno vreme čekanja, testovi će prikazati vaše rezultate na jedan od sledećih načina:

 • promena boje
 • linija
 • simbol, kao što je plus ili minus
 • reči

Koliko brzo možete da uradite test na trudnoću?

Trebalo bi da sačekate da uradite test na trudnoću do nedelju dana nakon izostanka menstruacije da biste dobili najtačniji rezultat.

Ako ne želite da čekate dok ne izostane menstruacija, trebalo bi da sačekate najmanje jednu do dve nedelje nakon seksualnog odnosa.

Ako ste trudni, vašem telu je potrebno vreme da razvije nivoe HCG koji se mogu detektovati. Ovo obično traje sedam do 12 dana nakon uspešne implantacije oplođene jajne ćelije.

Možete dobiti netačan rezultat ako se test uradi prerano u vašem ciklusu.

1. Imate izostanak menstruacije

Jedan od prvih i najpouzdanijih znakova trudnoće je izostanak menstruacije. Ako ne pratite svoj ciklus pažljivo, možda će biti teško utvrditi da li vaša menstruacija kasni ili ne. Mnoge žene imaju 28-dnevni menstrualni ciklus. Razmislite o tome da uradite test ako je prošlo više od mesec dana od poslednje menstruacije.

Imajte na umu da vaša menstruacija ponekad može biti odložena ili preskočena zbog stresa, dijete, vežbanja ili određenih zdravstvenih stanja. Takođe obratite pažnju na obilnost krvarenja ako sumnjate na trudnoću. Uobičajeno je da doživite lagano krvarenje ili mrlje u ranim nedeljama dok se jaje zakopava dublje u sluznicu materice tokom implantacije. Obratite pažnju na bilo kakvu razliku u boji, teksturi ili količini krvi.

Obratite se svom lekaru ako imate krvarenje i pozitivan test na trudnoću.

2. Imate grčeve

Implantacija takođe može izazvati osećaj sličan menstrualnim grčevima. U ranoj trudnoći, možda ćete osetiti ovu nelagodnost i misliti da je menstruacija blizu, ali ona nikada ne počne.

3. Bole vas grudi

Kako vaša trudnoća proizvodi sve više estrogena i progesterona, ovi hormoni počinju da prave promene u vašem telu kako bi podržali rast bebe.

Vaše grudi mogu biti osetljive i izgledati veće zbog povećanog protoka krvi. Vaše bradavice mogu da bole, a vene mogu izgledati tamnije ispod kože.

Pošto mnoge žene takođe osećaju nelagodnost u dojkama u danima koji prethode menstruaciji, ovaj simptom ne ukazuje uvek na trudnoću.

4. Osećate se drugačije

Uz grčeve i bolne grudi, rana trudnoća može uzrokovati:

 • mučninu
 • averziju prema hrani
 • iscrpljenost
 • učestalo mokrenje

Kako nedelje odmiču, ovi simptomi mogu postati jači pre nego što se nivoi HCG izjednače krajem prvog tromesečja.

Znate sebe, pa obratite pažnju na svoje telo. Bilo koji neobični fizički simptomi mogu vas navesti da uradite test na trudnoću.

5. Vaša kontracepcija nije uspela

Kontracepcijske pilule, kondomi i druge vrste kontraceptivnih sredstava ne pružaju apsolutnu zaštitu od trudnoće.

Drugim rečima, uvek postoji mala šansa za trudnoću, bez obzira koliko ste oprezni. Uprkos vašim izborima za kontrolu rađanja, razmislite o tome da uradite test ako osetite bilo koji od znakova koje smo naveli.

Ljudska greška ili nedostaci takođe mogu dovesti do neplanirane trudnoće. Može biti teško zapamtiti da uzimate pilule za kontrolu rađanja svaki dan.

Malo je poznato da 9 od 100 žena na piluli će zatrudneti ako je ne uzimaju prema uputstvima.

Kondomi se mogu pokidati i pocepati ili se na neki drugi način koristiti nepravilno. Prema Planned Parenthood, skoro 18 od svakih 100 žena koje se oslanjaju na kondome za kontracepciju zatrudni svake godine.

Ako ste zabrinuti zbog neuspeha kontracepcije, pitajte svog doktora o alternativnim metodama kontracepcije, kao što je intrauterini uređaj (IUD). Prema Planned Parenthood, manje od jedne od 100 žena koje koriste spiralu zatrudni svake godine.

Kada ste u nedoumici, testirajte!

Seksualno aktivne žene u reproduktivnim godinama imaju šansu za trudnoću svakog meseca, čak i kada koriste zaštitu.

Postoje određeni signali koje vaše telo može poslati, a koji bi vas trebali podstaći da uradite test na trudnoću. Za najbolje rezultate, uradite test nakon što mislite da vam je izostala menstruacija.

Testirajte ujutru pri prvom uriniranju da biste povećali koncentraciju HCG hormona koju test meri.

Rano testiranje pomaže da se obezbedi odgovarajuća nega za sebe i, ako je primenljivo, prenatalna nega za bebu.

U slučaju pozitivnog rezultata, obratite se svom lekaru što je pre moguće kako biste razgovarali o vašim opcijama i mogućim sledećim koracima.