Vanmaterična trudnoća

Vanmaterična trudnoća je stanje u kojem se trudnoća razvija izvan materične duplje. Trudnoća nastaje u jajovodu kada sprermatozoid oplodi jajnu ćeliju. Oplodjena jajna celija zatim “putuje” do matericne duplje, gde se razvija trudnoca.

Vanmaterična (ektopicna) trudnoća nastaje kada se oplođena jajna ćelija ugradi i krene da raste u tkivu koje se nalazi van matericne duplje. U najvećem broju slučajeva, vanmaterična trudnoća se razvija u jajovodu – to jest organu gde se desava oplodnja i kroz koji oplodjena jajna celija “putuje” do matericne duplje.

Na svakih hiljadu registrovanih trudnoća, vanmaterična trudnoća se javlja u 15-20 slučajeva.

Koji su simptomi vanmaterične trudnoće?

Trudnoca van matericne duplje se ne razvija normalno i najcesce daje simptome u vidu bolova u donjem delu stomaka (posledica unutrasnjeg krvarenja) i vaginalnog krvarenja posle izostale menstruacije. Klinicka slika nekada moze biti jako dramaticna, iz zato se savetuje kontakt sa ginekologom pri minimalnim simptomima.
Vanmaterična trudnoća se javlja u 15-20 od 1000 trudnoca.

Faktori rizika za nastajanje vanmatericne trudnoce su: infekcije jajovoda (izazvane hlamidijom i gonokokom), pušenje, poremecena anatomija jajovoda najcesce posle operacija ili endometrioze.

Kako se leči vanmaterična trudnoća?

Ovo stanje se najčešće leči hirurški. U pitanju je laparoskopski zahvat. Ukoliko se rano utvrdi, vanmateričnu trudnoću je moguće tretirati i medikamentima.