Kantarion – za želudac, kožu, srce i dušu

Ne postoji kuća koja svojoj „apoteci“ nema kantarionovo ulje za prvu pomoć u slučaju opekotina, posekotina, promena na koži i sl.

I zvanična medicina priznaje lekovitost ove biljke, pa tako postoje različiti preparati za spoljašnju i unutrašnju upotrebu na bazi kantariona, koji je takođe sastavni deo i nekih vaginaleta.

Ta čarobna biljka obiluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C, poseduje antibakterijska i antivirusna svojstva, a poslednjih godina poznata je i kao lek za depresiju i nesanicu.

Ako koristite bilo koje lekove, pre upotrebe kantariona treba da se konsultujete s lekarom ili farmaceutom.

Naime, ta biljka različito reaguje u interakciji s medikamentima – najčešće pospešuje njihovo izlučivanje, pa tako smanjuje ili sasvim poništava dejstvo lekova.

Preparati kantariona nikako ne smeju da se kombinuju s antidepresivima, ali ni s kontraceptivnim pilulama.

Kantarion i zdravlje

Izvrstan lek za želudac

Mnogi tvrde da su svoje probleme sa želucem rešili upravo zahvaljujući kantarionu. Ta lekovita biljka zaista pomaže u slučaju različitih digestivnih tegoba, uključujući gastritis i čir na želucu.

Kantarion ima protivupalna i antibakterijska svojstva te upravo zahvaljujući tim osobinama blagotvorno deluje u slučaju pomenutih stanja.

Redovnom upotrebom čaja ili ulja od kantariona može se regenerisati želudačna sluzokoža i ukloniti simptomi lošeg varenja, kao što su nadutost stomaka, bolovi i grčevi u želucu, podrigivanje i sl.

Jedan od najboljih lekova za kožu

Kantarionovo ulje veoma brzo daje rezultate u lečenju različitih rana, posekotina i opekotina zbog toga što ima regenerativna i antibakterijska svojstva.

Manje je poznato da to ulje veoma brzo uklanja akne, ali treba voditi računa da se ne nanosi na kožu, neposredno pre izlaganja sunčevim zracima, jer je tako tretirana osetljiva na njih.

Ako želite jeftin a efikasan lek za bore, onda je kantarionovo ulje pravo rešenje.

U ovom slučaju ulje se nanosi na očišćenu i vlažnu kožu lica, ili se pre nanošenja lice namaže pantenol kremom. Naročito je važno da ga dobro utrljate u predeo oko očiju.

Ovaj tretman primenjujte isključivo uveče pre spavanja i ostavite da deluje tokom cele noći. Kantarionovo ulje može vam pomoći i u borbi sa strijama, posebno nakon trudnoće.

Za hemoroide i fisure

Ukoliko imate ragade na anusu, takozvane fisure, tretirajte ih kantarionovim uljem i vrlo brzo ćete osetiti olakšanje, a uskoro će nastupiti i izlečenje.

Ulje nanosite nekoliko puta na dan, ali i još izvesno vreme kada tegobe nestanu.

Kasnije je važno da ishranu obogatite vlaknima kako ne biste imali problema s opstipacijom, koja bi vam ponovo mogla stvoriti ragadu.

Kantarionovo ulje pomaže i u slučaju spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida.