Zašto vas muči mučnina?

Osećaj nelagodnosti u stomaku i nagon na povraćanje mogu biti simptomi uobičajenih letnjih tegoba, ali i ukazivati na ozbiljna stanja.

Pročitajte i… Stiglo proleće, evo i gastritisa

Mučnina predstavlja osećaj nelagodnosti u želucu, koji najčešće prati i nagon na povraćanje. Uzroci za ovo stanje su mnogobrojni – od iritacije hranom i trovanja, do teških stanja, u slučaju kojih je mučnina samo prateći simptom.

Tokom najtoplijih dana u godini, rizici da se ovo stanje manifestuje dramatično se povećavaju, budući da smo više izloženi toplotnom stresu i mikroorganizmima koji bujaju u neadekvatno pripremljenoj i čuvanoj hrani.

Najčešći uzroci mučnina

Preobilni i neprimereni obroci (suviše masna i začinjena hrana, kasni obroci), neadekvatne količine popijene vode, izlaganje suncu i boravak na visokim temperaturama ili putovanje mogu izazvati osećaj nelagodnosti u stomaku. Međutim, mučnina se može javiti i kao osnovni simptom u slučaju alergija na pojedine namirnice i ”trovanja hranom”, odnosno infekcija želuca i creva koje izazvaju mikroorganizmi (virusi, bakterije i gljivice). Različiti lekovi (najčešće pojedini antireumatici i analgetici) i medicinski tretmani (hemoterapije i zračenja) takođe mogu imati sporedne efekte u vidu mučnine i povraćanja, budući da usled njihove upotrebe neretko dolazi do iritacije sluzokože želuca i creva.

Saznajte više… O vrtoglavici

Kada se javlja kao simptom nekog drugog stanja, najčešće su u pitanju takozvane jutarnje mučnine u trudnoći i poremećaj poznat pod nazivom refluks (vraćanje dela želudačanog sadržaja u jednjak). U slučaju refluksa nagon za povraćanje obično prate bolovi u gornjem delu stomaka i gorušica. Okidač za mučninu mogu biti razni drugi snažni bolovi, kao što su migrene ili bubrežne kolike usled pomeranja kamenaca u kanalima bubrega.

Potrese mozga, ali i upale mozga i ovojnica različitog porekla, te maligne i benigne promene na moždanom tkivu takođe mogu pratiti snažne mučnine i povraćanje.Treba imati na umu da uporne mučnine bez očiglednih razloga mogu biti upozoravajući znaci ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su upala slepog creva i opstrukcija (blokada) creva, promene na sluznici želuca ili creva (čirevi, razne vrste karcinoma…).