Za šta je dobar Čaj od Lipe – glavobolja, gastritis i napetost

Moćna lekovita svojstva ove biljke leže u njenom cvetu i kori, a možete ih iskoristiti za ublažavanje glavobolja, gripa i želudačnih tegoba.

Po jednoj legendi, cvetovi lipe dobili su prelepu žutu boju tako što su u njima uhvaćeni zraci sunca. Kad popijemo čaj od lipe, toplota sunca ulazi u naše telo i uzrokuje znojenje, koje nas oslobađa groznice, ali i nervoze i napetosti.

Dejstvo čaja od lipe za zdravlje

Evo kako sve lipa utiče na naše zdravlje:

Nervni sistem

Lipa može živeti gotovo hiljadu godina, a njen cvet se od davnina koristi u slučaju razdražljivosti, anksioznosti i nesanice.

Zahvaljujući aromatičnim uljima u lipovom cvetu, čaj od ove biljke blag je i ukusan, te ga mogu piti i deca.

Čaj od lipe blagotvorno deluje na nervni sistem, pa se često koristi i u menopauzi za otklanjanje problema s nesanicom i nervozom.

Ova ulja imaju i sedativno dejstvo i umanjuju grčenje mišića.

Za nesanicu:

  1. Prelijte pet kašika cveta lipe litrom ključale vode i
  2. ostavite to poklopljeno sat vremena.
  3. Procedite to i dodajte kupci, u kojoj treba da oživate svako veče, sat pre spavanja.

Kardiovaskularni sistem

Ova biljka naročito blagotvorno deluje u slučaju arterioskleroze (zakrečenje arterija) i hipertenzije, a mnogi stručnjaci ističu i njene povoljne efekte u borbi s drugim kardiovaskularnim tegobama.

Cvetovi lipe isceljuju zidove krvnih sudova, ublažavaju simptome proširenih vena i blagotvorno deluju u slučaju ateroskleroze (zakrečenja krvnih sudova).

Osim toga, istraživanja su pokazala da lipa ima antikoagulantna svojstva, to jest da sprečava zgrušavanje krvi.

Oprez! Osobe koje koriste lekove za regulaciju krvnog pritiska ne bi trebalo da piju čaj od lipe zbog mogućih nuspojava, jer terapija za hipertenziju obično sadrži i lekove za razređivanje krvi, čije dejstvo lipa može pojačati.

Detoksikacija organizma

Cvet lipe izaziva znojenje i snižava povišenu telesnu temperaturu, a istovremeno deluje kao antiseptik, te se zbog toga koristi za lečenje gripa i raznih infekcija.

Takođe, pomaže u slučaju zapušenog nosa, upale grla i kašlja. Čaj od unutrašnje kore lipe podstiče protok žuči i rad jetre, te pospešuje detoksikaciju celog organizma.

Za jetru i žuč: Čaj od unutrašnje kore lipe podstiče protok žuči i rad jetre, te pospešuje detoksikaciju celog organizma.

Pravi se na sledeći način: 30 g do 40 g sitno iseckane kore kuva se u litru vode (nepoklopljeno) dok polovina vode ne ispari. To je dovoljno za dan-dva korišćenja.