Kako smanjiti otkucaje srca i smiriti puls bez lekova

1: Redovno kontrolišite pritisak i nivo triglicerida i holesterola u krvi

Optimalan krvni pritisak je 120/80, a gornja i donja granica iznosi 140/85. Ukupan nivo holesterola treba da bude ispod 5,0 mmol/l, a triglicerida ispod 1,69 mmol/l. Po potrebi idite na kardiološke preglede i uradite ključne testove (UZ srca, EKG, UZ karotida).

2: Krećite se i vežbajte

Vežbanje je izvor vitalnosti! Jednostavna, lagana šetnja od 30 minuta, nekoliko puta nedeljno, može smanjiti rizik od oboljenja srca i do 50%. Fizička aktivnost smanjuje stres i smanjuje krvni pritisak.

3: Smejte se od srca

Petnaest minuta smeha na vaš kardiovaskularni sistem deluje kao 30 minuta aerobika. Smeh podstiče i lučenje hormona u mozgu koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju bol i anksioznost.

4: Fokusirajte se na svoj struk, a ne na težinu!

Struk je najbolja mera opšteg zdravlja, jer je količina masnih naslaga oko tog dela tela direktno povezana sa visokim krvnim pritiskom i holesterolom, kao i pojavom dijabetesa. Normalnim se smatra obim struka manji od 80. Ako je veći, svakako morate smršati.

5: Naspavajte se!

Spavanje je od vitalnog značaja za dobro zdravlje srca. Nedostatak sna izaziva povišen krvni pritisak, podstiče stres, povećava apetit, usporava metabolizam i pogoršava raspoloženje.

Koji je normalan broj otkucaja srca u stanju mirovanja?

Broj otkucaja srca prilikom odmaranja dobar je pokazatelj stanja srca – niži je bolji.

Pre nego što ujutro ustanete iz kreveta, postavite kažiprst i srednji prst na ručni zglob i pronađite puls.

Zatim brojte otkucaje srca deset sekundi pa pomnožite taj broj sa šest.

Ako vam je puls oko 60, to je sjajno. Ali ako je ispod 60 ili iznad 80 to može ukazivati na dehidraciju, probleme sa štitnjačom ili anemiju.

Izuzetak su profesionalni sportisti, čiji je puls obično 40 do 50 otkucaja u minuti.

Koji je normalan krvni pritisak i puls? Šta kad je jedan veći

Srčani otkucaji nakon napora

Što vam se srce brže vraća u normalu nakon vežbanja, to je zdravije, kažu kardiolozi.

Ako broj otkucaja ne padne barem za 12 u roku od jednog minuta nakon vežbanja, izloženi ste povećanom riziku od srčanih bolesti.

Vežbajte naporno pet minuta, zaustavite se i odmah izmerite puls.

Nakon jednog minuta još jednom izmerite puls. Oduzmite drugi broj od prvog. Ako razlika ne bude veća od 12, to je signal za posetu kardiologu.

Puls u stanju mirovanja

> 80 = nije dobro
60–80 = dobro (normalno)