Najčešće Ginekološke Operacije

Nakon pregleda kod ginekologa, moguće je da će nekim ženama biti potrebna procedura za održavanje optimuma zdravlja. U ovom slučaju, žene mogu da posete Odeljenje za akušerstvo i ginekologiju. Ginekološka hirurgija obuhvata svaku hiruršku proceduru koja uključuje organe i strukturu ženskog karličnog regiona: matericu, jajnike, grlić materice, jajovode, vaginu i vulvu.

Postoji mnogo razloga zbog kojih će žena možda morati da se podvrgne ginekološkoj operaciji. Možda će joj biti potrebno lečenje za stanja kao što su endometrioza, fibroidi (benigni tumori), ciste jajnika, rak, hronični bol u karlici, zapaljenska bolest karlice, prolaps materice ili abnormalno krvarenje. Ginekološka hirurgija se takođe može koristiti kao metod trajne kontrole rađanja.

Šta je ginekološka hirurgija?

Ginekološka hirurgija je operacija na bilo kom delu ženskog reproduktivnog sistema, uključujući vaginu, grlić materice, matericu, jajovode i jajnike. Ginekološki hirurzi često rade procedure i na urinarnom traktu žene, uključujući i bešiku.

Neke ginekološke operacije su jednostavne i mogu se obaviti u ordinaciji ginekologa, dok se druge rade u bolnici. Česte ginekološke operacije uključuju:

 • Podvezivanje jajovoda
 • Uklanjanje cisti jajnika (nekanceroznih izraslina na jajniku)
 • Uklanjanje cisti ili fibroida (nekanceroznih izraslina) u materici
 • Uklanjanje izraslina iz grlića materice (donji deo materice koji se povezuje sa vaginom)
 • Embolizaciju arterije uterine – na ovaj način se prekida dotok krvi do fibroida materice, tako da se fibroid smanjuje
 • Uklanjanje materice (histerektomiju), jajnika ili drugih delova ženskog reproduktivnog sistema
 • Hirurško lečenje ginekoloških karcinoma (grlića materice, materice i jajnika).
 • Cistoskopiju, koja je procedura koja omogućava lekaru da pogleda u urinarni trakt da proveri da li ima izraslina, kamena u bešici ili drugih problema
 • Histeroskopiju, koja je procedura koja omogućava lekaru da pogleda u matericu ubacivanjem tanke cevi kroz vaginu i grlić materice

Neke od minimalno invazivnih ginekoloških procedura koje se rade su:

Histerektomija

Histerektomija je postupak uklanjanja materice i često se izvodi. Uklanjanje materice znači da više ne možete ostati u drugom stanju. Različite vrste histerektomija uključuju:

Totalnu laparoskopsku histerektomiju (TLH)

Totalna laparoskopska histerektomija je uklanjanje materice i grlića materice kroz četiri mala abdominalna reza. U zavisnosti od individualnog slučaja pacijenta, jajnici i jajovodi se takođe mogu ukloniti.

Laparoskopsku supracervikalnu histerektomiju (LSH)

Ova procedura uključuje laparoskopsko uklanjanje materice bez uklanjanja grlića materice. Pacijentkinja može ili zadržati svoje jajnike ili ih istovremeno ukloniti.

Laparoskopsku asistiranu vaginalnu histerektomiju (LAVH)

Laparoskopska asistirana vaginalna histerektomija je hirurška procedura koja koristi laparoskop za vođenje pri uklanjanju materice i/ili jajovoda i jajnika kroz vaginu.

Uklanjanje fibroida

Fibroidi su nekancerozni tumori u mišićnom zidu materice. Pristupi lečenja za uklanjanje fibroida uključuju:

Laparoskopsku miomektomiju za fibroide

Ova operacija uključuje uklanjanje fibroida (nekanceroznih tumora u mišićima materice) sa zida materice.

Histeroskopsku miomektomiju

Histeroskopska miomektomija podrazumeva umetanje tankog osvetljenog instrumenta za posmatranje (histeroskopa) kroz vaginu i grlić materice u matericu. Ovaj instrument zatim omogućava lekaru da vidi fibroid kako bi ga uklonio kroz vaginu.

Uklanjanje ciste na jajniku

Cista jajnika je zatvorena šupljina ispunjena tečnošću koja se razvija na jajniku žene. Pacijenti kojima je potrebno ukloniti cistu mogu dobiti laparoskopsku cistektomiju kao minimalno invazivni način lečenja.

Laparoskopska cistektomija jajnika

Laparoskopska cistektomija jajnika je operacija uklanjanja jedne ciste ili više njih iz jednog ili oba jajnika pomoću malih rezova i specijalizovanih alata.

Lečenje adhezija

Adhezije su ožiljci koji se formiraju u telu, obično nakon operacije, kao deo procesa zarastanja.

Laparoskopska liza adhezija

Ova procedura se koristi za lečenje abdominalnog i hroničnog karličnog bola izazvanog adhezijama.

Dijagnostička histeroskopija

Dijagnostička histeroskopija je ginekološka procedura za procenu endometrijalne šupljine, sloja sluzokože koja oblaže matericu.

Uklanjanje polipa materice

Polipi materice su nekancerozne ćelije koje rastu na unutrašnjem zidu materice i prostiru se do šupljine materice.

Histeroskopska polipektomija

Histeroskopska polipektomija je operacija uklanjanja polipa materice. Ovo omogućava očuvanje materice.

Histeroskopska ablacija endometrijuma

Tanak osvetljen instrument (histeroskop) se koristi za gledanje unutrašnjosti materice. Za lečenje abnormalnog krvarenja iz materice, sprovodi se procedura ablacije endometrijuma kojom se uništava (ablatira) sluznica materice.

Histeroskopska sterilizacija

Histeroskopska sterilizacija je vrsta procedure sterilizacije jajovoda koja koristi prirodne otvore tela za postavljanje malih implantata u jajovode. Ovi implantati izazivaju rast tkiva koji blokira jajovode i na taj način dovodi do sterilizacije. Nije potreban hirurški rez.

Hirurgija uz pomoć robota

U hirurgiji uz pomoć robota, hirurg koristi kompjuterski kontrolisani uređaj koji pomera, postavlja i manipuliše hirurškim alatima. Kamera pruža trodimenzionalni prikaz hirurške oblasti koja je uvećana 10 puta više od normalnog vida osobe. Ruke hirurga kontrolišu robotske ruke da bi izvršile proceduru.

Hirurgija uz pomoć robota se izvodi za lečenje prolapsa karličnih organa, fibroida i ginekoloških karcinoma kod odgovarajuće odabranih pacijenata.

Prednosti za pacijente mogu uključivati:

 • Smanjenu telesnu traumu i bol
 • Smanjen gubitak krvi i/ili potrebu za transfuzijom krvi
 • Smanjen postoperativni bol i/ili nelagodnost
 • Skraćenje perioda boravka u bolnici

Da Vinci robotski hirurški sistem omogućava hirurzima da izvode složene minimalno invazivne procedure koristeći niz malih rezova umesto velikog reza. Laparoskopska sakrokolpopeksija ili miomektomija koja je u prošlosti zahtevala standardni rez sada se može izvesti sa manjim rezovima što značajno poboljšava vreme oporavka i čini proceduru prijatnijom po pacijenta.

Uz 3-D stereoskopski prikaz koji pruža da Vinci hirurški sistem, hirurzi mogu lakše da identifikuju vitalnu anatomiju dok izvode precizne hirurške disekcije i uklanjaju određena tkiva. EndoWrist instrumenti robota pružaju hirurzima poboljšanu spretnost koja nije uvek dostupna korišćenjem konvencionalnih laparoskopskih ili instrumenata za otvorenu proceduru. Da Vinci hirurški sistem omogućava minimalno invazivnu alternativnu hiruršku proceduru za ginekološku hirurgiju. Da Vinci hirurški sistem je prvi operativni hirurški robot koji je Američka administracija za hranu i lekove smatrala sigurnim i efikasnim za izvođenje robotske hirurgije.

Rizici ginekoloških operacija

Svaka operacija nosi rizike. Rizici i komplikacije ginekološke operacije zavise od vrste zahvata. Komplikacije uključuju:

 • Veliko krvarenje
 • Perforaciju materice ili oštećenje zida materice, što može izazvati krvarenje u vreme operacije ili posle operacije
 • Oštećenje organa u blizini, poput creva, jer su delovi ženskog reproduktivnog sistema veoma blizu drugim organima
 • Infekciju urinarnog trakta (bubrega ili bešike).
 • Oštećenje urinarnog trakta, što može izazvati inkontinenciju
 • Privremene poteškoće sa uriniranjem ili defekacijom
 • Bol tokom seksualnog odnosa
 • Alergijsku reakciju na anesteziju
 • Infekciju
 • Krvni ugrušak
 • Mučninu i povraćanje nakon operacije
 • Bol u stomaku i osećaj pritiska nakon operacije

Koje su prednosti?

Prednosti operacije zavise od vrste operacije i njene svrhe. Na primer, korist od uklanjanja kanceroznog tumora je sprečavanje daljeg širenja bolesti. Druge operacije se rade za ublažavanje bolova ili pomoć kod inkontinencije. Neke procedure se rade radi dijagnoze – na primer, da se pogleda unutrašnjost materice ili bešike za bilo kakve probleme.

Kako da se pripremim?

Svaka ginekološka operacija je drugačija. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako da se pripremite za proceduru.