Kako izgleda Ginekološki pregled – Šta da očekuješ

Pregled karlice je vizuelni i fizički pregled ženskih reproduktivnih organa od strane lekara. Tokom pregleda lekar pregleda vaginu, grlić materice, jajovode, vulvu, jajnike i matericu. Državni i privatni zdravstveni radnici rutinski obavljaju preglede karlice u svojim ordinacijama ili klinikama.

Šta je to ginekološki pregled?

Tokom ginekološkog pregleda, lekar procenjuje zdravlje vaših reproduktivnih organa. Možda ćete imati ginekološki pregled kao deo redovnog pregleda ilivaš lekar može preporučiti pregled karlice ako imate simptome kao što su neobičan vaginalni iscedak ili bol u karlici.

Pregled karlice obično traje samo nekoliko minuta. Vaš lekar proverava vašu vulvu, vaginu, grlić materice, jajnike, matericu, rektum i karlicu za bilo kakve abnormalnosti. Papa test, koji otkriva rak grlića materice, često se izvodi tokom karličnog pregleda.

Kada se rade pregledi karlice?

Pregledi karlice se rade:

 • Tokom godišnjeg fizikalnog pregleda
 • Kada je žena trudna
 • Kada lekar proverava infekciju (kao što je hlamidija, vaginoza, trihomonijaza i dr.)
 • Kada žena ima bolove u predelu karlice ili donjem delu leđa

Kada bi trebalo da uradite ginekološki pregled?

Žene bi trebalo da počnu da idu na godišnje ginekološke preglede između 18. i 21. godine, ili kada postanu seksualno aktivne. Međutim, ako imate bilo kakve ginekološke simptome, trebalo bi da zakažete pregled ranije. Ne postoje posebne smernice o tome koliko često žena treba da ima ginekološki pregled, ali se često preporučuje da se to radi jednom godišnje. U zavisnosti od vaše medicinske istorije, lekar vam može predložiti da ih imate češće. Žene bi trebalo da imaju svoj prvi ginekološki pregled sa 21 godinu, osim ako drugi zdravstveni problemi ne zahtevaju ranije. Često je prvi pregled kada mlada žena ode na konsultacije u vezi sa započinjanjem kontraceptivne terapije.

Kada zakazujete prvi pregled, korisno je da kažete svom ginekologu da je ovo vaš prvi ginekološki pregled. Vaš zdravstveni radnik zna da se mnoge žene osećaju nervozno zbog ginekoloških pregleda i pomoći će vam da se opustite i razumete proces. Takođe je sasvim prihvatljivo da vas tokom zakazanog pregleda prati ženski član porodice ili prijatelj.

Žene starije od 21 godine trebalo bi da redovno odlaze na ginekološke preglede. Posebni razlozi za pregled karlice uključuju:

 • neobično vaginalno krvarenje ili iscedak
 • porodičnu istoriju raka
 • zabrinutost zbog raka jajnika, cisti, polno prenosivih bolesti i drugih ginekoloških problema

Lekar bi trebalo da uradi pregled pre nego što propiše kontraceptivne pilule.

Kada je ginekološki pregled neophodan?

Cilj ginekološkog pregleda je procena vašeg ginekološkog zdravlja. Ginekološki pregled je često deo fizikalnog pregleda kako bi se pronašli mogući znaci cisti jajnika, polno prenosivih infekcija, fibroida materice ili raka u ranoj fazi. Pregledi se takođe obično rade tokom trudnoće.

Ginekološki pregled se koristi i u dijagnostičke svrhe. Vaš lekar može predložiti ginekološki pregled ako imate ginekološke simptome kao što su bol u karlici, neobično vaginalno krvarenje, promene na koži, abnormalni vaginalni iscedak ili problemi sa mokrenjem. Pregled karlice može pomoći vašem lekaru da dijagnostikuje uzroke ovih simptoma. Vaš lekar može predložiti dodatno dijagnostičko testiranje ili lečenje.

Kako se izvodi ginekološki pregled?

Vaš lekar će vas zamoliti da se skinete i obučete ogrtač. Pregled dojki može biti uključen u pregled u kom slučaju će od vas biti zatraženo da skinete i gornji deo veša. Možda ćete dobiti nešto da stavite oko struka za dodatnu privatnost. Ležaćete na ispitnom stolu sa raširenim nogama i stopalima na osloncima za noge.

Vizuelni ispit

Prvo, vaš lekar će vizuelno pregledati vašu vaginu i vulvu. Vaš lekar možda traži crvenilo, iritaciju, iscjedak, ciste ili nešto što ukazuje na polno prenosivu bolest, kao što su rane.

Pregled uz spekulum

Zatim će lekar ubaciti instrument poznat kao spekulum u vaginu. Spekulum je instrument izgrađen od čelika ili plastike i podseća na pačji kljun. Treba da dišete duboko i pokušate da opustite svoje vaginalne, rektalne i trbušne mišiće tokom pregleda. Ponekad će lekari prethodno zagrejati spekulum, da bi učinili pregled što prijatnijim. Umetanje i otvaranje spekuluma izaziva pritisak koji može biti neprijatan za neke žene. Opustite se što je više moguće da biste ublažili nelagodnost, ali recite svom lekaru ako vas boli.

Papa test

Pre uklanjanja spekuluma, lekar može prevući grlić materice nečim što liči na malu lopaticu. Spatula sakuplja ćelije za kasnije ispitivanje. Ova procedura je poznata kao Papa test. Gledajući ćelije, vaš lekar može da dijagnostikuje stanja kao što su rak i polno prenosive bolesti.

Bimanuelni pregled

Vaš lekar će takođe ručno pregledati vaše unutrašnje reproduktivne i seksualne organe. Da bi to uradio, vaš lekar će staviti rukavice sa ili bez lubrikanta i umetnuti dva prsta u vašu vaginu dok drugom rukom opipava vaš stomak. Ovim pregledom se traže nepravilnosti u materici ili jajnicima. Tokom ove procedure, vaš lekar će moći da odredi veličinu vaše materice. Mogu i da provere bilo kakve abnormalnosti jajovoda.

Na kraju, vaš lekar može obaviti rektalni pregled. Za ovaj pregled, lekar ubacuje svoje prste u rektum i vaginu istovremeno kako bi proverio da li postoje abnormalnosti u tkivu između dva organa.

Vaš lekar će vam odmah nakon pregleda moći reći da li su pronađene bilo kakve abnormalnosti. Međutim, rezultati Papa testa mogu potrajati nekoliko dana. Vaš lekar može propisati lekove ili zahtevati naknadnu posetu.

Kako se pripremiti na ginekološki pregled?

Ne morate ništa posebno da radite da biste se pripremili za pregled. Radi sopstvene udobnosti, možda biste želeli da zakažete pregled karlice na dan kada nemate menstruaciju. Takođe, možda će vam biti ugodnije ako ispraznite bešiku pre pregleda.

Ako imate pitanja o pregledu ili njegovim mogućim rezultatima, razmislite o tome da zapišete svoja pitanja i ponesete ih sa sobom na termin kako ne biste zaboravili da ih postavite.

Ginekološki pregled se radi u ordinaciji vašeg lekara i traje samo nekoliko minuta.

Pregledi su rutinski, ali možete imati izvesnu nelagodnost tokom izvođenja pregleda kao i tačkasto krvarenje nakon pregleda.

Mnoge žene smatraju da su pregledi karlice fizički i psihički neprijatni. Lekari pokušavaju da ih učine što bezbolnijim i nude povratne informacije tokom procesa. Možda bi vam bilo od pomoći da svom lekaru pripremite niz pitanja koja imate. Istraživanje pokazuje da su neke grupe žena sklonije da osećaju fizičku i emocionalnu nelagodnost tokom karličnog pregleda. Ovo uključuje adolescente, manjine, osobe sa invaliditetom i osobe koje su seksualno zlostavljane. Zdravstveni radnici će voditi posebnu pažnju tokom pregleda karlice tako što će koristiti lubrikante tokom upotrebe instrumenta i edukovati žene o procesu pre nego što započnu. Ako se osećate neprijatno u bilo kom trenutku tokom pregleda, obavezno obavestite svog lekara.

Koliko često treba da idem na ginekološki pregled?

Zavisi. Nakon vašeg prvog ginekološkog pregleda, vaš lekar ili medicinska sestra će vam reći kada treba da imate sledeći. To će zavisiti od vaše medicinske istorije i toga da li imate zdravstvenih problema. Žene starosti 21-65 treba da imaju rutinski skrining sa Pap testom svake 3 godine.

Možda će vam trebati češći pregledi karlice ako imate:

 • Istoriju HPV-a
 • istoriju abnormalnih rezultata Papa testa
 • Istoriju problema sa seksualnim zdravljem
 • porodičnu istoriju određenih vrsta raka
 • polno prenosive bolesti ili seksualnog partnera sa infekcijom
 • rekurentni vaginitis