Neven – blagodet za kožu, želudac, jetru…

neven biljka

Prelepi narandžasti cvet čest je ukras u našim vrtovima, ali ne treba zaboraviti ni njegovu lekovitost.

Osim što je vrlo dekorativna, ova biljka veoma je cenjena u narodnoj medicini i ulazi u sastav najpoznatijih i najefikasnijih čajnih mešavina.

U fitoterapiji se najčešće koristi prepoznatljivi narandžasti cvet, ali su lekoviti i list i stabljika nevena, koji se obavezno bere po sunčanom vremenu, jer je tada najdelotvorniji.

Neven je poznat po tome što mu cvet veoma sporo vene, što sugeriše i samo ime ove dragocene biljke čiji karakterističan miris rasteruje insekte i biljne štetočine.

Zbog toga se često sadi u baštama. Osim toga, prilično je pouzdan prognozer vremenskih prilika – ako se cvetovi ne otvore posle sedam sati ujutru, znači da će tog dana pasti kiša.

Neven Sastav

Zahvaljujući kompleksnom sastavu, neven se koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju širokog spektra bolesti.

U njegov sastav ulaze velike količine flavonoida koji ovoj biljci obezbeđuju protivupalna svojstva, kao i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, karotenoidi (daju cvetovima divnu narandžastu boju), malo etarskog ulja i nekoliko organskih kiselina.

Neven i zdravlje

Za unutrašnju upotrebu

Eliksir za digestivni trakt– Neven je veoma važan sastojak čajnih mešavina koje se koriste u terapiji bolesti organa za varenje. Čaj od nevena zaceljuje ranice (čireve) na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči, otklanja bolove u želucu, a zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog creva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

Otklanja grčeve– Čaj od nevena ima antispazmolitičko dejstvo, može da otkloni grčeve materice, olakša PMS i tegobe koje prate menstruaciju te eliminiše spazam disajnih puteva – što je naročito značajno za obolele od astme.

Čisti krv– Ako želite da oslobodite organizam od toksina, čaj od nevena pravi je izbor za vas. Dokazano je da čaj od ove biljke veoma efikasno čisti krv, podstiče funkcionisanje jetre, otklanja akne i lišajeve na koži, ekcem, herpes virus…

Snižava holesterol– Otkriveno je da neven čisti krvne sudove, opušta ih i snižava nivo holesterola u krvi. Novija istraživanja pokazala su da neven snižava krvni pritisak i deluje blago sedativno, pa se preporučuje i u slučaju angine pektoris.

Za spoljašnju upotrebu

Jedan od najboljih lekova za kožu– Preparati na bazi nevena spadaju u najmoćnija sredstava protiv kožnih bolesti, uključujući rane, opekotine, lišajeve, ekceme, psorijazu, impetigo i gljivične infekcije. Stimuliše stvaranje novih ćelija i otklanja gnojne upale (naročito noktiju).

Mast ili ulje kao lek- Nevenova mast i ulje koriste se pri lečenju bolnih, proširenih i upaljenih vena, fistula i gljivičnih oboljenja stopala. Mast ove lekovite biljke jedno je od najboljih sredstava protiv hemoroida.

Tinktura nevena– Primenjuje se u vidu obloga u slučaju nagnječenja i krvnih podliva, zloćudnih rana, dekubitusa, oteklina i čireva.