Za šta je dobar Neven – Čaj za želudac, jetru, gastritis

neven biljka

Prelepi narandžasti cvet čest je ukras u našim vrtovima, ali ne treba zaboraviti ni njegovu lekovitost.

Osim što je vrlo dekorativna, ova biljka veoma je cenjena u narodnoj medicini i ulazi u sastav najpoznatijih i najefikasnijih čajnih mešavina.

U fitoterapiji se najčešće koristi prepoznatljivi narandžasti cvet, ali su lekoviti i list i stabljika nevena, koji se obavezno bere po sunčanom vremenu, jer je tada najdelotvorniji.

Neven je poznat po tome što mu cvet veoma sporo vene, što sugeriše i samo ime ove dragocene biljke čiji karakterističan miris rasteruje insekte i biljne štetočine.

Zbog toga se često sadi u baštama. Osim toga, prilično je pouzdan prognozer vremenskih prilika – ako se cvetovi ne otvore posle sedam sati ujutru, znači da će tog dana pasti kiša.

Lekovitost biljke nevena 

Zahvaljujući kompleksnom sastavu, neven se koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju širokog spektra bolesti.

U njegov sastav ulaze velike količine flavonoida koji ovoj biljci obezbeđuju protivupalna svojstva, kao i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, karotenoidi (daju cvetovima divnu narandžastu boju), malo etarskog ulja i nekoliko organskih kiselina.

Za šta je dobar neven

Neven se može se poslužiti kao čaj ili koristiti kao sastojak raznih biljnih formulacija.

Dok se čaj pravi namakanjem cveća u kipuću vodu, ekstrakt se dobija i iz cvetova i iz listova (1 Pouzdani izvor).

Uprkos blago gorkastom ukusu, čaj od nevena je tradicionalni lek koji se koristi u narodnoj medicini zbog pripisanih terapeutskih svojstava. U međuvremenu, ekstrakt možete pronaći u uljima, mastima i tinkturama.

Evo potencijalnih prednosti čaja i ekstrakta nevena.

Za unutrašnju upotrebu

Eliksir za digestivni trakt– Neven je veoma važan sastojak čajnih mešavina koje se koriste u terapiji bolesti organa za varenje. Čaj od nevena zaceljuje ranice (čireve) na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči, otklanja bolove u želucu, a zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog creva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

Otklanja grčeve– Čaj od nevena ima antispazmolitičko dejstvo, može da otkloni grčeve materice, olakša PMS i tegobe koje prate menstruaciju te eliminiše spazam disajnih puteva – što je naročito značajno za obolele od astme.

Čisti krv– Ako želite da oslobodite organizam od toksina, čaj od nevena pravi je izbor za vas. Dokazano je da čaj od ove biljke veoma efikasno čisti krv, podstiče funkcionisanje jetre, otklanja akne i lišajeve na koži, ekcem, herpes virus…

Snižava holesterol– Otkriveno je da neven čisti krvne sudove, opušta ih i snižava nivo holesterola u krvi. Novija istraživanja pokazala su da neven snižava krvni pritisak i deluje blago sedativno, pa se preporučuje i u slučaju angine pektoris.

Za spoljašnju upotrebu

Jedan od najboljih lekova za kožu– Preparati na bazi nevena spadaju u najmoćnija sredstava protiv kožnih bolesti, uključujući rane, opekotine, lišajeve, ekceme, psorijazu, impetigo i gljivične infekcije. Stimuliše stvaranje novih ćelija i otklanja gnojne upale (naročito noktiju).

Mast ili ulje kao lek- Nevenova mast i ulje koriste se pri lečenju bolnih, proširenih i upaljenih vena, fistula i gljivičnih oboljenja stopala. Mast ove lekovite biljke jedno je od najboljih sredstava protiv hemoroida.

Tinktura nevena– Primenjuje se u vidu obloga u slučaju nagnječenja i krvnih podliva, zloćudnih rana, dekubitusa, oteklina i čireva.

Čaj od nevena

Čaj od nevena jedan je od najlakših biljnih čajeva za početak ako ste zainteresovani za biljnu medicinu. Ovi svetlo narandžasti i žuti cvetovi su odgovorni za lečenje mnogih bolesti kada se koriste u čaju.

Čaj od nevena je čaj napravljen od osušenih cvetova biljke nevena, baštenske biljke koja se obično uzgaja širom sveta.

Čaj od nevena je pun antioksidanata i antiinflamatornih svojstava kada se proguta. Kada se koristi lokalno, čaj od nevena može da leči iritaciju kože poput ekcema.

Ako tek počinjete da pravite biljne čajeve, čaj od nevena je odlično mesto za početak. Nastavite da čitate da biste saznali više o čaju od nevena i njegovim lekovitim svojstvima.

Kako se pravi čaj od nevena

Pre nego što počnete, uverite se da koristite ispravnu sortu nevena. Čaj od nevena se kuva od osušenih cvetova biljke nevena nevena. Da skuvate lonac, pratite ovaj recept za čaj od nevena:

  1. Dovedite šolju vode do ključanja.
  2. Dodajte jednu supenu kašiku suvih cvetova nevena u infuzer za čaj. Prelijte jednom šoljom ključale vode i ostavite da odstoji 10-12 minuta.
  3. Uklonite infuzer. Vaš čaj je spreman za piće!

Cveće nevena je lako pronaći u prodavnicama zdrave hrane i na internetu. Zapamtite da se vrsta nevena koji se koristi za čaj takođe naziva kalendula, tako da je možda lakše pronaći na etiketi.

Ako koristite svež neven za pravljenje čaja od nevena, možete pripremiti cvetove za čaj na dva načina. Možete ili da osušite svoje oprane cvetove nevena u dehidratoru za hranu, ili ih možete ostaviti da se osuše na vazduhu na sobnoj temperaturi.

Za dehidrator, uverite se da dehidrator ne prelazi 35 stepeni da biste izbegli oštećenje lekovitih svojstava biljke.

Za sušenje na vazduhu, vodite računa da se cvetovi čuvaju na tamnom, dobro provetrenom i čistom mestu gde neće razviti buđ dok se suše. Imajte na umu da sušenje cvetova nevena na vazduhu traje duže nego da se to radi u dehidratoru.

Čaj od nevena je pametan dodatak vašem biljnom arsenalu

Ako vam probleme stvaraju jetra, želudac ili gastritis čaj od nevena je jedna od najlakših biljaka sa kojima travari mogu da počnu kada je u pitanju prirodno lečenje. Priprema nevena za čaj, tinkture i meleme može da nauči travare svim osnovama koje treba da znaju za pripremu drugih vrsta lekovitog cveća. Čaj od nevena je svakako čaj koji treba da dodate u svoju kolekciju biljnih čajeva.