Prednosti I Mane Epiduralne Anestezije

Stručnjaci tvrde da porođaj uz ovu vrstu anestezije smanjuje traume bebe zbog toga što brže prolazi kroz porođajni kanal pa su deca rođena uz epidural u daleko boljoj kondiciji.

Ipak, pre nego što se izabere ova metoda, neophodan je detaljan pregled porodilje kako bi se izbegle komplikacije.

Epiduralna anestezija je procedura kojom se ubrizgava anestetik ispod tvrde opne u kičmenoj moždini (u donjem delu kičme), čime se blokira bol prilikom porođaja.

Primenjuje se kada porođaj počne i čim počne da deluje (nakon 10-15 minuta) trudnica ne oseća ništa od pojasa naniže, jer anestetici blokiraju nervne završetke. Sve vreme žena je budna i svesna, jer je pod anestezijom samo jedan deo tela.

Kako se primenjuje epiduralna anestezija?

Epiduralna anestezija daje se kada počnu ritmične i stalne kontrakcije: porodilje treba da legne na stranu ili sedne na krevet, sa bradom spuštenom prema grudima, i blago savijenim nogama. Mesto gde se uvodi igla (u epiduralni prostor) dezinfikuje se a potom se postavlja kateter.

Igla se potom pažljivo izvlači, a kateter ostaje u epiduralnom prostoru kako bi se mogao ubrizgati anestetik.

Bol koji izazivaju kontrakcije i izlazak ploda prestaje na četiri do šest sati, s tim što se dejstvo može skratiti ili produžiti. Nakon porođaja kateter se vadi, a delovanje anestetika prestaje nakon nekoliko sati.

U kom trenutku se daje anestezija?

Epiduralnu anesteziju sprovodi stručno lice – anesteziolog, u saradnji sa ginekologom. Kada se dobije odgovarajući akušerski nalaz (kontrakcije su jake i sinhronizovano se javljaju na dva do tri minuta), ubrizgava se anestetik. Drugi uslov je da je grlić otvoren tri do pet centimetara, a treći je pucanje vodenjaka.

Da li epidural usporava porođaj?

Dešava se da zbog primene epidurala, naročito ako se anestetik ubrizga kada je porodilja otvorene više od 4 cm, porođaj teče sporije, ali ponekad traje i kraće pošto ne oseća bolove, opuštenija je, pa se ubrzava otvaranje grlića materice.

Kako teče porođaj?

Deset do petnaest minuta nakon prve doze anestetika, porodilja počinje da se opušta i sve manje oseća bol. Anestetik deluje 60 do 120 minuta, a daje se na svakih sat i po vremena, do kraja porođaja. Porodilja za to vreme ne oseća kontrakcije, ali oseća napone.

Kada je porođaj završen, ubrizgava se poslednja doza anestetika, da bi se sprečio bol prilikom eventualnih narednih intervencija akušera – epiziotomije, ušivanja grlića ili revizije materice.

Da li ova vrsta anestezije može da ugrozi zdravlje bebe?

Mnoge buduće majke plaše se da primena ovakve anestezije može da naškodi bebi. Stručnjaci, međutim, tvrde da kraći porođaj smanjuje traume bebe zbog prolaska kroz porođajni kanal i da su deca rođena uz epidural u daleko boljoj kondiciji.

Takođe, treba imati na umu da se tokom porođaja sve vreme prate vitalne funkcije bebe. U ženin krvotok, a potom i u bebin, dospeva vrlo malo anestetika, dok u slučaju problema sa posteljicom epiduralna anestezija za bebu čak može biti i od pomoći jer je placenta bolje prokrvljena.

Stanje nakon porođaja

Nakon što se porođaj završi, kateter se vadi, a delovanje anestezije obično prestaje posle sat-dva. Žene se često žale na glavobolju i slabost u nogama, pa se preporučuje mirovanje i davanje infuzije i analgetika.

Moguća je i pojava mučnine i slabosti mišića koja traje nekoliko dana, ređe duže, i potpuno se povlači. Takođe, privremeno se može izgubiti nagon za pražnjenjem bešike, kao i potpuni izostanak mokrenja, pa se u tom slučaju uvodi kateter.