Herpes na usni: Neprijatni signal virusne infekcije

Okidač za pojavu herpesa jeste svaka promena koja može ugroziti imunosistem – stres, prehlada, grip, temperaturne oscilacije, menstrualni ciklus…

Bolna, žareća promena (najčešće na usnama) u vidu kvržice ispunjene bistrom, žućkastom tečnošću – manifestacija je infekcije herpes simpleksom (HSV).

U pitanju je virusna infekcija kože i sluzokože koja se, pošto se jednom aktivira, može ponavljati i više puta u životu.

Postoje dva tipa ovog virusa: HSV-1 javlja se obično na licu i usnama, dok se HSV-2 naziva i genitalnim herpesom, budući da najčešće zahvata polne organe.

Čak 90% populacije u organizmu već nosi virus herpes simpleksa, budući da on u organizam može ući kroz pukotinu ili ranicu na koži oko usta.

Virus se najčešće prenosi sa zaražene osobe, pri dodiru mehurića koji su posledica infekcije, što znači da su vektori najčešće prljave ruke, neadekvatno oprane češe i escajg, upotreba zajedničkog peškira i šminke, kao i običan poljubac.

Do zaraze obično dolazi još u najranijem uzrastu, a nakon primarne infekcije – više od 50% ljudi ostaju trajni nosioci virusa u „uspavanom” obliku.

Okidač za pojavu herpesa

Može biti svaka promena koja ugrožava imunosistem – stres, prehlada, grip, povišena temperatura, menstrualni ciklus… Osobe s oslabljenim imunitetom – deca, stariji, trudnice, pacijenti koji uzimaju razne agresivne terapije, poput zračenja i slično – podložnije su virusu.

Lečenje herpesa na usni

Za sakrivanje labijalnog herpesa nema magičnog trika, budući da sama infekcija traje sedam do deset dana. Od pomoći mogu biti blagi rastvor kalijum-permanganata i slični antiseptički rastvori bez alkohola, ili pak neko sredstvo koje bi dodatno iritiralo ranicu u ustima.

Preporučuje se i mlak čaj od žalfije, kojim treba ispirati usta više puta dnevno. Za ublažavanje primarnih tegoba (peckanje i svrab) koriste se miksuture, masti na bazi aciklovira i cinkova mast, a mogu se pronaći i flasteri za herpes. U slučaju genitalnog herpesa obavezno treba potražiti lekarsku pomoć.