Suve oči i metode za prirodno lečenje

Među najčešćim “žrtvama” su osobe koje mnogo vremena provode pred monitorom, oni koji rade u zatvorenom prostoru i starije osobe

Svrab, pečenje i crvenilo oka, povremeno zamućen vid i suzenje, muče gotovo svaku drugu osobu.

U pitanju je sindrom suvog oka koji, ukoliko se ne tretira na pravi način, može izazvati ozbiljne infekcije, pa čak i gubitak vida

Šta je suvo oko?

Sindrom se javlja ukoliko žlezde na očnim kapcima koje luče lipidnu emulziju ne proizvode dovoljno te tečnosti za podmazivanje očne jabučice.

Simptomi suvog oka

Na površini oka nastaju suve regije, pa dolazi do iritacije i tegoba u vidu peckanja i crvenila.

Šta uzrokuje suve oči

Zaslepljujuće svetlo (zavarivanje metala), suv vazduh u prostorijama sa klima-uređajima ili centralnim grejanjem, pa čak i ljuta hrana, samo su neki od uzročnika sindroma suvog oka.

Među najčešćim “žrtvama” su osobe koje mnogo vremena provode pred monitorom, oni koji rade u zatvorenom prostoru i starije osobe. Simptomi posebno dolaze do izražaja uveče, nakon dugog radnog dana ili boravka u zatvorenom.

Suve oči prirodno lečenje

Veštačke suze privremeno rešavaju problem, a od velike pomoći u trajnom rešavanju problema mogu da budu vežbe očiju (zbog jačanja očnih mišića), masaža očnih jabučica i korišćenje odgovarajućih sunčanih naočara sa UV zaštitom.

Takođe, preporučuju se korišćenje ovlaživača vazduha i šetnje u prirodi, pogotovo po kiši.

Očna gimnastika

Postoji više vrsta vežbi koje zahtevaju pomeranje očnih jabučica, što ima pozitivan efekat na oko, očnu duplju, kapke i suzne kanale.

Ukoliko dugo sedite pred monitorom, jedna od najjednostavijih vežbi je promena fokusa.

Ispružite ruku i nekoliko sekundi posmatrajte vrh kažiprsta, a zatim fokusitrajte pogled u najudaljeniju tačku iza vaše ruke. Zadržite pogled nekoliko sekundi, a potom pogled ponovo skrenite na kažiprst. Vežbu ponavljajte nekoliko minuta.

Posmatranje stereogramskih (trodimenzionalnih) slika takođe je odlična relaksacija za oči.

Sigurno ste već videli šarenu sliku u kojoj se krije trodimenzionalni prikaz predmeta. Ako se zagledate u nju (zapravo kroz nju), vaše oći će posmatrati objekat paralelno (a to se obično nikada ne dešava), što će obezbediti takozvano “plutanje pogleda”.

Umesto fotografija, možete koristiti prirodni ambijent: zelenilo lišća ili nebo.

Crtanje paukove mreže zapravo je istovremeno pomeranje očnih jabučica. Počnite vežbom “levo-desno” tako što ćete neizmenično lagano pomerati oči iz levog ka desnom uglu.

Ponovite vežbu desetak puta, a nakon toga na isti način uradite vežbu “gore-dole”. U svaku sledeću vežbu dodajte po jednu maksimalnu tačku, što znači da ćete očima iscrtavati trougao, kvadrat, petokraku i na kraju krug. Vežbu kolutanja očima ponovite i u suprotnom smeru.