Povišen fibrinogen u trudnoći

Trudna sam nepuna dva meseca i ovo je moja prva trudnoća. Na redovnom pregledu ustanovljeno mi je da je fibrinogen povišen i da su njegove vrednosti iznad 6.

Zbog ovakvog rezultata, ginekolog mi je propisao da pijem Andol 100 za razređivanje krvi. Smatrate li da je to dovoljno ili bi neki drugi lek imao bolji efekat? Interesuje me zbog čega je došlo do povećanja fibrinogena i da li ovo moje stanje može da ima neke posledice na plod?  Unapred hvala, Tatjana P. iz Nove Varoši

Šta je fibrinogen

Fibrinogen je protein koji pomaže u zgrušavanju krvi. Vaš zdravstveni radnik može naručiti ovaj test ako doživite prekomerno krvarenje. Ako imate nizak fibrinogen, možda ćete imati intravenske (IV) tretmane za povećanje nivoa.

Kao faktor zgrušavanja, fibrinogen je neophodan za procese zarastanja tela. Međutim, povišen fibrinogen može biti štetan po vaše zdravlje.

Međutim, trudnice imaju povišen nivo fibrinogena, verovatno da bi sprečile prekomerno krvarenje pri porođaju.

Kako trudnoća napreduje, koncentracija fibrinogena se povećava do tri puta od normalnog opsega, a zatim se vraća na početnu vrednost 4 do 6 nedelja nakon porođaja.