Gorak ukus za dobro zdravlje

Svako od nas se barem nekad zapitao zašto je sve ukusno nezdravo, a sve zdravo ima neprijatan ukus. Tako će se među omiljenim ukusima većine nas naći slatko, ili pak slano, a upravo su namirnice koje sadrže velike količine šećera i soli jedni od najvećih izazivača većine bolesti savremenog čoveka.

S druge strane, retki su oni koji će reći da uživaju u ukusu gorčine. A da li ste primetili da većina lekovitih biljaka ima gorak ili neki “ne baš popularan” ukus?! 

Upravo ta gorčina, za koju je odgovorna kombinacija kompleksnih organskih jedinjenja, doprinosi njihovoj lekovitosti.

Iako gorak ukus uglavnom ne prija našem nepcu, vredi se malo pomučiti, apetite ostaviti po strani i neke gorke namirnice uvrstiti u redovnu ishranu.

Spisak ovakvih namirnica prilično je dugačak, pa sigurno možete naći bar nekoliko njih koje će vašim čulima biti prihvatljive.

Zašto je gorko zdravo

U ajurvedi se gorak ukus ističe kao najlekovitiji među svim drugim ukusima, a evo i nekih od razloga zašto su gorke namirnice korisne – podstiču probavu, sprečavaju gomilanje toksina u organizmu i potpomažu detoksikaciju, bore se protiv virusa, gljivica i bakterija, podstiču rad jetre, potpomažu mršavljenje, stimulišu apetit, blagotvorno utiču na izgled kože, jačaju imunitet, pomažu u slučaju umora i iscrpljenosti, podstiču rad nerava…

Prema indijskoj medicini, svaki uravnotežen obrok treba da sadrži svih šest ukusa. Ukoliko pak u ishrani dominira jedan ukus, doći će do disbalansa u organizmu, što kasnije vodi u bolest.

Zeleno lisnato povrće – izvor zdravlja

Ponekad nismo ni svesni da neka biljka spada u grupu namirnica gorkog ukusa. Takva je, na primer, zelena salata, ali i drugo zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, kelj, rukola, brokoli, radič…), patlidžan, susam, bademi, ječam, grejpfrut, limun, masline i artičoka.

U biljke iz grupe gorkih spadaju maslačak, žalfija, pelin, kamilica, aloja vera, sikavica, kičica i mnoge druge. Ako ne volite nijednu od navedenih namirnica, makar obogatite jela gorkim začinima, poput kurkume, klinčića, cimeta, đumbira, gorušice, belog luka…

Za šta je dobro gorko

Gorko sprečava napade astme

Pretpostavlja se da su se receptori gorkog ukusa razvili kako bi naš organizam upozorili na opasne namirnice koje su pokvarene ili otrovne.

Donedavno se smatralo da ove receptore imamo samo na jeziku, ali su novija istraživanja otkrila da su prisutni i na glatkim mišićnim ćelijama disajnih puteva. Napad astme prekomerno kontrahuje te glatke mišićne ćelije, što dovodi do suženja disajnih puteva i poteškoća s disanjem.

Naučnici su ustanovili da gorke materije iz hrane mogu da potpomognu opuštanje ovih ćelija i na taj način olakšaju disanje.

Ovo saznanje navodi naučnike na ideju o pronalasku novog leka koji bi mogao da spreči napade astme.

Olakšajte probavu za tili čas

Jetra neprekidno proizvodi žuč, koja iz žučne kese odlazi u dvanaestopalačno crevo (duodenum) samo ako je potrebna za varenje hrane, a to podstiču specifični stimulansi.

Premasna hrana i toksini mogu uzrokovati manje i veće probleme, ali zato postoje i određene namirnice koje su dobre za rad jetre i izlučivanje žuči.

Upravo gorka hrana može da podstakne lučenje žuči i samim tim olakša varenje i smanji nivo holesterola i toksina u organizmu. Maslačak je samo jedna od biljaka koje se koriste za poboljšanje rada jetre.

I maslinovo ulje spada u gorke namirnice i odličan je prirodni lek za probavu, jetru i žuč. Što više antioksidanasa i polifenola ima u maslinovom ulju, to će mu ukus biti gorči i pikantniji.

PROČITAJTE I:

OVO SU NAJVAŽNIJE LEKOVITE BILJKE

DA LI TREBA DA UZMIMAMO DODATKE ISHRANI?

Za detoksikaciju i mršavljenje

Svima nam je povremeno potrebno čišćenje organizma od toksina, a naročito tokom i nakon zime – perioda slava i praznika. Jedan od najboljih načina da se detoksikujete jeste korišćenje gorkih trava i namirnica.

Zato obogatite svakodnevnu ishranu brokolijem, prokeljom, zelenom salatom, rukolom, jedite orahe i bademe, pijte limunadu i sok od grejpfruta, koristite devičansko maslinovo ulje u pripremi salata. Kelj je jedna od gorkih namirnica koje su veoma lekovite i korisne tokom čišćenja organizma od toksina.

Ukoliko vam je suviše gorak da ga jedete u svežem stanju, mešajte ga s povrćem prijatnijeg ukusa, ili ga blendirajte s voćem i povrćem i pijte ujutru na prazan stomak.