Da li treba da uzimamo dodatke ishrani?

Poznato je da ne postoji ništa bolje od raznovrsne i dobro izbalansirane ishrane. No, to nije uvek lako ostvariti i svesni ove činjenice, većina nas poseže za preparatima koji su lako dostupni i primenjivi.

U tom kontekstu, kada ishrana ne može da udovolji potrebama našeg organizma, ili kada smo u određenoj fazi života (naročito žene), onda su suplementi korisna dopuna (nikako zamena!) ishrane.

Mineralno-vitaminske preparate najviše koriste ljudi stariji od 65 godina – gotovo polovina ove starosne populacije uzima neki tip suplemenata.

VITAMIN/MINERAL B KOMPLEKS

* Da li sam deficitaran?

Hroničan umor, nedostatak energije, mravinjanje u rukama i nogama, crvenilo i iritacije jezika ili mišićna slabost jesu znaci anemije uzrokovane nedostatkom vitamina B12 i B9. Učestala pojava čireva na sluzokoži usne duplje može da ukaže na deficit B12.

* Koliko mi je potrebno?

Postoje brojni tipovi vitamina B i svaki od njih vrši različite funkcije, te za njih postoje različite preporučene doze.

* Namirnice koje treba konzumirati

Sveže voće i povrće, jaja, meso, riba, mleko, integralne žitarice (smeđi pirinač, integralni hleb).

* Koliko su suplementi delotvorni?

Veoma. No, budući da su vitamini iz B grupe u sadejstvu jedan sa drugim (previše, ili premalo jednog od njih, može da dovede do problema sa ostalim B vitaminima), najbolje je da ih uzimate kao kompleks vitamina B, a ne pojedinačno.

* Treba da znate

Vitamin B12 se nalazi samo u proizvodima životinjskog porekla ili obogaćenim proizvodima, pa ukoliko ste vegetarijanac, ili vegan, izloženi ste većem riziku od deficita.