Ovo su najvažnije lekovite biljke!

Većina biljnih preparata se može koristiti u formi sveže ili suve biljke, u tabletama, kao tinktura ili esencijalno ulje. Biljni preparati se takođe koriste na više načina- oralno, topično (na koži), ili se inhaliraju.

Iako su prirodna, ova sredstva mogu da izazovu brojne nuspojave.

Dakle, ukoliko imate bilo kakvu dilemu u vezi sa primenom biljaka, najbolje je da se posavetujete sa kvalifikovanim fitoterapeutom.

Takođe, obavestite svog lekara ako ste počeli da uzimate biljne preparate, zbog potencijalnih negativnih interakcija sa farmakološkom terapijom…

Ehinacea

Ljubičasta poljska šišarka je verovatno najpoznatija biljka koja se koristi za jačanje imuniteta.

Njen koren sadrži sastojke sa dejstvom slčinim interferonima, kao i posebne vrste polisaharida, među njima i inullin, koji podstiče proizvodnju makrofaga, posebne vrste leukocita, čiji je osnovni zadatak čišćenje organizma od otpadnih materija i borba protiv uljezai (antigena).

Pojedini istraživači preporučuju da se ehinacea za jačanje imuniteta upotrebljava samo onda kada je zdravlje ugroženo. Najbolje je uzimati je u obliku kapsula s prahom ili kapi koncentrovanog ekstrakta (tinkture).

Mačji nokat

Mačji nokat je drvenasta loza koja raste u peruanskim kišnim šumama, poznata u tradicionalnoj medicini južnoameričkih Indijanaca po svom antikancerogenom dejstvu.

Najviše lekovitih sastojaka ima u njenoj kori, ali mogu se naći i u listovima. Ova hemijska jedinjenja pospešuju funkciju leukocita (belih krvnih zrnaca) da proždiru neposlušne i nepoželjne ćelije.

Biljka sadrži i materije koje suzbijaju upalu, snaže imunitet i imaju antioksidativna, antikancerogena i antimikrobna svojstva.

Pošto ova biljka ne raste kod nas, kod nas se najčešće može nabaviti u formi kapsula ili tebleta koji su napravljeni od ekstrakta ove biljke. Koristi se od tri do šest meseci.

Aloja

Aloe vera je izvor posebnih vrsta polisaharida. Ona sadrži niz blagotvornih supstanci, poput vitamina, minerala, aminokiselina, esencijalnih masti i enzima, a verovatno najmoćniji među njima je acemanan.

Ovaj biljni ekstrakt jača imunitet tako što povećava broj i funkciju T-ćelija i makrofaga. Aloja se obično uzima u formi koncentrovanog soka. Kad kupujete sok od aloje, uvek obavezno proverite koncentraciju, jer znatno varira.