Trombozirani Hemoroidi – Simptomi, Lečenje, Iskustva

Trombozirani hemoroid nastaje kada se krvni ugrušak formira unutar hemoroida, otečene vene u anusu ili rektumu. Krvni ugrušak blokira protok krvi, izazivajući bolne simptome.

Većina tromboziranih hemoroida su spoljašnji, ali mogu biti i unutrašnji. Spoljni hemoroidi se formiraju u tkivu izvan anusa, dok su unutrašnji hemoroidi unutra.

Trombozirani hemoroidi su takođe poznati kao akutna hemoroidna bolest ili perianalna tromboza. Perianal je opšti termin za područje oko anusa.1

Trombozirani hemoroidi mogu se pojaviti kao jedna kvržica ili kvržica. U većini slučajeva telo ponovo apsorbuje krvni ugrušak i simptomi nestaju.

Trombozirani hemoroidi se ne smatraju opasnim, ali mogu biti veoma bolni. Ako simptomi ne nestanu, postoji više opcija lečenja, od lokalnih krema do operacije.

Ovaj članak govori o uzrocima, simptomima i iskustva o lečenju tromboziranih hemoroida.

Kako izgleda trombozirani hemoroid?

Akutno trombozirani spoljašnji hemoroidi se obično pojavljuju kao bolna tamna plavkasta kvržica na ivici analnog kanala.

U nekim slučajevima, povećani pritisak unutar hemoroida može dovesti do nekroze i ulceracije kože na vrhu, uzrokujući rektalno krvarenje.

S druge strane, trombozirani unutrašnji hemoroidi su daleko ređi i možda neće biti vidljivi spolja osim ako ne vire iz analnog kanala.

Da li će trombozirani hemoroidi proći sam od sebe?

Mnogi trombozirani hemoroidi nestaju sami nakon nekoliko nedelja, čak i bez lečenja. Ozbiljnost bola je najintenzivnija u prvi dan ili dva od početka.

Nakon toga, krvni ugrušak će se najverovatnije ponovo apsorbovati i bol će se smanjiti u narednih nekoliko dana.

Ponekad, rešeni trombozirani hemoroidi mogu da ostave zaostalu oznaku kože zbog prekomernog istezanja kože oko anusa.

Šta uzrokuje trombozirane hemoroide?

U početku, hemoroidna bolest se može razviti kao rezultat kombinacije faktora, uključujući slabljenje potpornog vezivnog tkiva unutar analnih jastuka, smanjen protok krvi u perianalnu oblast i povećan intraabdominalni pritisak.

Faktori rizika povezani sa razvojem hemoroida uključuju istoriju zatvora, produženo naprezanje tokom pražnjenja creva, dizanje teških tereta, dugo sedenje, gojaznost i trudnoću.

Kada se hemoroidi razviju, nakupljanje krvi u krvnim sudovima može doprineti stvaranju krvnog ugruška, što dovodi do tromboze.

Kako se dijagnostikuje trombozirani hemoroid?

Na dijagnozu tromboziranih spoljašnjih hemoroida može se posumnjati kod osoba sa istorijom iznenadnog intenzivnog bola u analnoj regiji, uz detekciju pri fizičkom pregledu bolne kvržice ili otoka perianalnog tkiva.

Pregled anusa će isključiti prisustvo prolapsirajućeg unutrašnjeg hemoroida. Može se uraditi digitalni rektalni pregled kako bi se proverila krv u stolici, kao i da bi se isključilo prisustvo rektalne mase ili unutrašnjih hemoroida.

Ako je digitalni pregled neuverljiv, analni kanal se može pregledati uz pomoć anoskopa, koji je osvetljeni spekulum koji se može koristiti za vizuelizaciju donjeg rektuma.

Konačno, ako postoje klinički dokazi rektalnog krvarenja, kolonoskopija ili sigmoidoskopija se mogu uraditi kako bi se isključili drugi uzroci krvarenja, kao što su inflamatorna bolest creva, kolorektalni polipi ili rak.

Kako da znam da li mi je hemoroid trombozan?

Hemoroidi su inače bezbolni osim ako nisu trombozirani, prolapsirani ili zadavljeni, što znači da im je dotok krvi prekinut. Dakle, značajan bol u perinealnoj oblasti, kao i osećaj bolne kvržice u blizini anusa mogu biti znaci tromboziranih hemoroida.

Kako lečiti trombozirani hemoroid?

Kada je u pitanju trombozirani hemoroid iskustva sa lečenjem pokazuju da ima za cilj ublažavanje bolova i ubrzanje vremena oporavka, pošto je telo generalno u stanju da reapsorbuje krvni ugrušak čak i bez lečenja.

Kod osoba sa jakim bolom preporučuje se hirurška ekscizija krvnog ugruška u prvih 24-48 sati od početka. Ako je prošlo više od 24-48 sati, pojedinci se obično leče konzervativnim merama, kao što su oralni ili lokalni lekovi protiv bolova i sedeće kupke u toploj vodi nekoliko puta dnevno.

Pored toga, opstipacija ili naprezanje se mogu ublažiti povećanjem unosa tečnosti i dijetetskih vlakana, kao i uzimanjem dodataka vlaknima i omekšivača stolice, čime se smanjuje mogućnost razvoja hemoroida u budućnosti.

Mogu li sam drenirati trombozirani hemoroid?

Hirurška ekscizija ili drenaža krvnog ugruška je postupak koji može da nosi značajne rizike, kao što su nepotpuno uklanjanje krvnog ugruška, nekontrolisano krvarenje i infekcija perianalnih tkiva, zbog čega ga uvek treba da obavlja obučen lekar.

Hirurška ekscizija ili drenaža krvnog ugruška počinje tako što se zahvaćeno područje umrtvljuje lokalnom anestezijom, a zatim se radi obodni rez kako bi se ugrušak uklonio.

Koje su najvažnije činjenice o tromboziranim hemoroidima?

Trombozirani hemoroidi nastaju kada se krvni ugrušak formira unutar hemoroidne vene, ometa protok krvi i izaziva bolno oticanje perianalnog tkiva.

Većina tromboziranih hemoroida su spoljašnji, što znači da se javljaju ispod zupčaste linije, ali je moguća i tromboza unutrašnjih hemoroida.

Iako trombozirani hemoroidi nisu opasni, mogu izazvati intenzivan bol i rektalno krvarenje kada su ulcerisani. Dijagnoza tromboziranih hemoroida može se postaviti kroz kliničku istoriju i fizički pregled, uključujući inspekciju anusa i digitalni rektalni pregled.

Ako postoje dokazi o krvi u analnom kanalu, možda će biti potrebni dodatni testovi kako bi se isključili drugi uzroci rektalnog krvarenja, kao što je kolorektalni rak.

Lečenje tromboziranih hemoroida može uključivati hiruršku eksciziju krvnog ugruška ili konzervativne mere, uključujući lekove protiv bolova, toplu kupku ili sedeću kupku i ublažavanje zatvora.