Da li je mikrotalasna štetna po zdravlje? (Istine i Zablude)

Kada zagrevate ostatke od jučerašnje večere nakon dugog dana na poslu, koliko vremena provodite razmišljajući o potencijalnim opasnostima od mikrotalasne pećnice?

Iako su u primeni nekoliko decenija, i premda znatno olakšavaju pripremu hrane, i dalje se mogu čuti brojna upozorenja o njihovom štetnom uticaju na hranu.

Međutim, malo nas uzima u obzir činjenicu da je ovaj uobičajeni kuhinjski aparat zapravo moćna mašina, sposobna da emituje do dve hiljade vati električne energije i zagreva hranu na preko 100°c.

Dakle, da li treba da verujete svim vestima koje govore ljudima koliko su mikrotalasne pećnice opasne? Mogu li mikrotalasne pećnice zaista izazvati rak? A koje su stvarne opasnosti kuvanja u mikrotalasnoj pećnici koje su proklizale ispod radara vesti?

Čitajte dalje dok analiziramo validnost nekoliko uobičajenih pojmova o bezbednosti u mikrotalasnoj pećnici.

Eksperti otkrivaju šta je od ovih tvrdnji tačno i da li je mikrotalasna štetna po zdravlje?

1. Namirnice pripremljene u mikrotalasnoj postaju radioaktivne

❌ NETAČNO!

Mikrotalasne rade tako što koriste visokofrekventne radio talase (koji se nazivaju mikrotalasima) kako bi se molekuli u vašoj hrani pomerali veoma brzo, stvarajući toplotu.

Ono što mikrotalasne pećnice čini tako efikasnim je to što radio talasi koje emituju imaju sposobnost da prolaze kroz papir, plastiku i staklo dok ih hrana apsorbuje. Radio talasi koje koriste mikrotalasne, kao i svaki uređaj koji koristi radio talase, proizvode neku vrstu zračenja.

Međutim, koliko god to zastrašujuće zvučalo, to ne znači nužno da je vaša hrana radioaktivna nakon što ste je zagrejali.

Postoje dve glavne vrste zračenja: jonizujuće i nejonizujuće.

Jonizujuće zračenje je vrsta zračenja sa kojom dolazite u kontakt kada imate rendgenski snimak ili tip koji se koristi u nuklearnim elektranama.

Ova vrsta zračenja može biti opasna ako primate velike doze jer ima sposobnost da promeni vaš DNK i ošteti vaše telo. To može da izazove pojavu raka u vašim ćelijama, na primer, i može dovesti do urođenih mana ako ste trudni.

Mikrotalasne proizvode nejonizujuće zračenje.

Nejonizujuće zračenje nema moć da promeni vašu DNK i nije tako opasno kao jonizujuće zračenje. Međutim, to ne znači da ne biste trebali biti oprezni oko mikrotalasne pećnice.

Nadleži organi strogo prate „curenje“ mikrotalasnog zračenja i proizvođači moraju da dokažu da njihova mikrotalasna pećnica propušta samo minimalnu količinu zračenja.

Međutim, ako je vaša mikrotalasna pećnica neispravna i iz nje može da curi više zračenja, možda ste u opasnosti. Mikrotalasi imaju moć da sagore ljudsko tkivo, a oko je posebno osetljivo.

Iz predostrožnosti ne bi trebalo da stojite neposredno uz mikrotalasnu pećnicu dok vam zagreva hranu.

Posebno je važno da se deca pridržavaju ovog pravila jer njihova tela lakše apsorbuju zračenje nego odrasli.

Pored toga, s vremena na vreme proveravajte mikrotalasnu pećnicu da li ima znakova da su vrata ili zaptivke istrošene ili oštećene.

Ukratko: osim ako vaša mikrotalasna pećnica nije veoma stara ili na bilo koji način neispravna, nije štetna po vaše zdravlje. Samo nemojte stajati direktno ispred njega i gledati kako vam hrana kuva.

Mikrotalasne pećnice rade na principu visokofrekventnih radiotalasa, koji su deo elektromagnetnog spektra, baš kao i vidljiva radijacija (svetlost). Oni nisu radioaktivni, te ne mogu štetno ozračiti hranu.

2. Radijacija u mikrotalasnoj pećnici uzrokuje kancer

❌ NETAČNO!

Kad ljudi pominju radijaciju, oni misle na jonizujuće zračenje, koje čine talasi visoke energije – recimo, gama i rendgenski zraci.

U procesu jonizacije energija ulazi u ćelije i hemijski menja njihovu funkciju. Jonizujući zraci mogu ukloniti elektron iz atoma ili molekula, usled čega se ponekad oštećuje DNK unutar ćelija, a posledica je povećanje rizika od pojave kancera.

U mikrotalasnim pećnicama koristi se nejonizujuće zračenje, koje ne sadrži energiju u meri koja oštećuje DNK, što znači da ne mogu izazvati kancer

3. Mikrotalasne pećnice emituju radijaciju

❌ NETAČNO!

Svaki aparat testira se na slučajnu emisiju radijacije pre nego što se pušti u prodaju. Vrata pećnice osigurana su najmanje dvema elementima, koji prekidaju emisiju energije u trenutku njihovog otvaranja.

Svaka mikrotalasna pećnica kojom se pravilno rukuje i koja se redovno održava – potpuno je bezbedna za ljudsko zdravlje.

Ukoliko su vrata pećnice oštećena, te ne prianjaju uz ram, ili ako su na njima ostaci skorele hrane, onda je moguće izvesno ispuštanje radijacije oko ivica, ali vrlo retko u dozi koja bi mogla ugroziti zdravlje.

4. Mikrotalasna pećnica uništava hranjive materije u namirnicama

❌ NETAČNO!

Bez obzira na koji se način obrađuje hrana, u njoj se dešavaju iste promene. Većina studija pokazuje da je hrana iz mikrotalasne po hranjivoj vrednosti istovetna onoj pripremljenoj na konvencionalne načine.

5. Hemijske materije iz plastičnih posuda prelaze u hranu

❕ DELIMIČNO TAČNO!

Hemijska jedinjenja ispuštaju se iz plastičnog posuđa samo ako se ne koriste posude namenski proizvedene za upotrebu u mikrotalasnoj pećnici.

Nikad ne koristite plastične čaše u kojima se drže namirnice poput jogurta, jer se one tope na nižim temperaturama, a posledica toga može biti prenošenje štetnih hemijskih materija u hranu.

Ukoliko koristite samolepljivu foliju za pokrivanje hrane, vodite računa o tome da ona ne dotiče namirnice.

6. Zagrevanje vode u mikrotalasnoj pećnici menja njenu DNK

❌ NETAČNO!

Sva naučna istraživanja opovrgla su ovu tvrdnju.

Zaboravite opekotine od zračenja, rak i bolest pluća… Prave opasnosti kuvanja u mikrotalasnoj pećnici su daleko svakodnevnije, ali ne manje ozbiljne.

Da li ste ikada prokuvali šolju vode u mikrotalasnoj da biste sebi napravili brzu šoljicu kafe, samo da bi voda provrila kada dodate instant kafu? Ovo se zove pregrevanje i predstavlja pravi rizik kada se tečnosti kuvaju u mikrotalasnoj pećnici.

Do pregrevanja dolazi kada se tečnosti brzo zagreju na temperaturu koja je viša od njene normalne tačke ključanja.

Kada se to dogodi, tečnost nema vremena da oslobodi paru koja dolazi od ključanja, što je čini veoma nestabilnom.

Ako je pregrejana tečnost ipak poremećena – na primer, ako dodate prah ili je promešate – ona može da „izbije“ jer se para iznenada oslobađa iz tečnosti.

Pregrevanje je uzrok brojnih teških opekotina po rukama i licu, jer šoljice tečnosti u suštini eksplodiraju nakon vađenja iz mikrotalasne.

Da biste izbegli da budete žrtva pregrevanja, izbegavajte zagrevanje tečnosti (ili bilo koje hrane, u tom slučaju) u mikrotalasnoj pećnici tokom dužeg vremenskog perioda.

Ako treba da zagrejete tečnost u mikrotalasnoj pećnici, ostavite kašiku za mikrotalasnu da stoji u šolji i povremeno zaustavljajte mikrotalasnu pećnicu kako biste promešali tečnost i oslobodili paru.

Generalno, nije dobra ideja da koristite mikrotalasnu pećnicu za kuvanje vode, jer to povećava šanse za pregrevanje.

Električni čajnik sa automatskim gašenjem je brži, lakši i sigurniji od mikrotalasne pećnice za ključanje vode.

Ukratko: ako možete, prokuvajte vodu na šporetu ili sa električnim čajnikom. Ako morate da koristite mikrotalasnu pećnicu, povremeno je proveravajte da biste bili sigurni da je na pari kada dostigne tačku ključanja.

Mikrotalasna pećnica nije opasna po zdravlje

Kuvanje u mikrotalasnoj pećnici je toliko važan deo svakodnevnog života da čak i najgnusnije vesti o opasnostima od mikrotalasne pećnice verovatno neće sprečiti ljude da ih koriste.

Uz to, postoji vrlo malo rizika uključenih u mikrotalasnu pećnicu, uprkos onome što bi sledeća „šokantna vest“ mogla pokušati da vam prenese.