Kako… povratiti zdravu crevnu floru nakon upotrebe antibiotika

Kada koristimo antibiotike u borbi protiv mikroorganizama koji uzrokuju bolesti, to utiče i na korisne bakterije s bitnim metaboličkim funkcijama u našim crevima.

To je samo jedan od razloga zašto lekari više ne propisuju antibiotike za prehlade, koje će se svakako spontano povući za nekoliko dana.

Naime, pored toga što prekomerna upotreba ovih lekova može izazvati lošu probavu, nadutost, gojaznost, pa čak i depresiju, može doprineti razvoju infekcija otpornih na antibiotike.

Zbog toga, nakon svakog lečenja antibioticima, lekari savetuju da se preduzmu koraci za vraćanje zdravog mikrobioma nakon lečenja, i to pre svega upotrebom prebiotika i probiotika.

Antibiotici i crevna flora

Prebiotici stimulišu rast zdravih mikroorganizama u crevima. Oni se uglavnom nalaze u vlaknima složenih šećera.

Iako ove komplekse skroba ljudi ne mogu da provare u svom digestivnom traktu, oni su odlična podloga i izvor hrane za crevnu floru.

Danas postoji veliki broj prebiotika – preparata i dodataka ishrani, a oni se u velikoj količini mogu pronaći i u namirnicama kao što su banane, integralne žitarice, mahunarke, luk (beli i crni), te zeleno lisnato povrće.

Probiotici su mikroorganizmi zdrave crevne fore. Nakon upotrebe antibiotika, koji doslovce opustoše naša creva, neophodno je ponovo ”posejati” kulturu dobrih bakterija.

Među najboljim izvorima probiotika jesu fermentisane namirnice, pre svega jogurt i kefir, ali i kiseli kupus, kimči, kombuha čaj i tempeh.

Imajte na umu da sve ove namirnice nisu jednako efikasne, a posebno ukoliko su zamrznute ili im je dodat šećer, jer tada njihova probiotička vrednost drastično opada.

Izbegavajte industrijsku hranu i šećer.

Dosad ste već verovatno shvatili da dobre bakterije vole složene ugljene hidrate, vlakna i skrob, te da namirnice s visokim sadržajem prostih šećera nisu dobar izbor ni za vas ni za mikrosvet u vašim crevima.

Prosti šećeri i industrijske namirnice bogate zaslađivačima podstiču rast loših bakterija u crevima.

Ove bakterije mogu usporiti vaš metabolizam, ukoliko se suviše namnože – biće uzrok bolesti, pa čak mogu povećati i rizik od pojave raka!

Neka istraživanja su pokazala da i pojedini veštački zaslađivači mogu biti neprijatelji crevne flore i dovesti do još većeg rizika od pretilosti.

Ograničavanje upotrebe šećera i zamena obrađenih i veštačkih šećera prirodnim zaslađivačima, kao što su sirovi med, agava ili stevija, podstaći će zdravlje mikrobioma.

Šta činiti tokom antibiotske terapije?

Konzumiranje prebiotika i probiotika, uz ograničenje unosa šećera, može poboljšati vaše zdravlje u bilo kojem trenutku života, ali ovi koraci posebno su važni tokom i nakon terapije antibioticima.

Probiotske namirnice tokom terapije antibioticima pomažu opstanak populacije zdravih mikroorganizama u crevima i osiguravaju njihov brži povratak nakon lečenja.

Prebiotski meni u nedeljama nakon antibiotske terapije obezbediće rast ”prijateljske” crevne flore i sprečiti bujanje ”loših” bakterija.