Eukaliptus za zdravlje – Za šta je dobra upotreba

Eukaliptus je brzorastuće zimzeleno drvo poreklom iz Australije.

Koristi se za smanjenje simptoma kašlja i prehlade kao sastojak mnogih proizvoda.

Takođe se nalazi u kremama i mastima koje imaju za cilj ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.

Ulje koje potiče od drveta eukaliptusa koristi se kao antiseptik, parfem, kao sastojak u kozmetici, kao aroma, u stomatološkim preparatima i u industrijskim rastvaračima.

Kineski, indijski ajurvedski, grčki i drugi evropski stilovi medicine su ga uključivali u lečenje niza stanja hiljadama godina.

Postoji preko 400 različitih vrsta eukaliptusa. Eucaliptus globulus, takođe poznat kao Plava guma, glavni je izvor ulja eukaliptusa koji se koristi širom sveta.

Listovi se destiluju parom da bi se izvuklo ulje, koje je bezbojna tečnost sa jakim, slatkim, drvenim mirisom. Sadrži 1,8-cineol, takođe poznat kao eukaliptol.

Listovi takođe sadrže flavonoide i tanine; flavonoidi su biljni antioksidansi, a tanini mogu pomoći u smanjenju upale.

Za šta je dobar eukaliptus

Veruje se da eukaliptus ima niz lekovitih svojstava, iako nisu sva potvrđena istraživanjima. U nastavku navodimo neke od njegovih potencijalnih zdravstvenih koristi.

Antimikrobna svojstva

Zanimljivo je da je krajem 19. veka ulje eukaliptusa korišćeno u većini bolnica u Engleskoj za čišćenje urinarnih katetera. Savremena istraživanja sada počinju da podržavaju ovu praksu. Istraživači iz Srbije su u februaru 2016. godine pronašli dokaze koji podržavaju antimikrobno dejstvo eukaliptusa. Oni su zaključili da pozitivna interakcija između eteričnog ulja E. camaldulensis (drvo iz porodice eukaliptusa) i postojećih antibiotika može dovesti do razvoja novih strategija lečenja određenih infekcija. Nadaju se da bi ovo svojstvo na kraju moglo smanjiti potrebu za antibioticima.

Studije koje su rađene sugerišu da ulje eukaliptusa može imati antibakterijski efekat na patogene bakterije u gornjim disajnim putevima, uključujući Haemophilus influenzae, bakteriju odgovornu za niz infekcija gornjih respiratornih puteva, i neke sojeve streptokoka.

Prehlada i respiratorni problemi

Eukaliptus se nalazi u nizu preparata za ublažavanje simptoma obične prehlade, na primer, pastile za kašalj i inhalanti. Biljni lekovi uključuju korišćenje svežeg lišća za ispiranje grla za ublažavanje upale grla, upale sinusa i bronhitisa. Takođe, čini se da para ulja eukaliptusa deluje kao dekongestiv kada se udiše. To je popularan kućni lek za prehladu i bronhitis. Može delovati kao ekspektorans za otpuštanje sluzi i ublažavanje zagušenja. Brojni lekovi protiv kašlja uključuju ulje eukaliptusa. Istraživači su pozvali na dalje studije kako bi se razjasnila moguća terapeutska uloga ekstrakta lista eukaliptusa u lečenju infekcija respiratornog trakta.

Eukaliptus i nega zuba

Antibakterijski i antimikrobni potencijal eukaliptusa je iskorišćen za upotrebu u nekim preparatima za dentalnu higijenu. U promovisanju zdravlja zuba, čini se da je eukaliptus aktivan u borbi protiv bakterija koje izazivaju karijes i parodontitis. Upotreba ekstrakta eukaliptusa u žvakaćim gumama može unaprediti zdravlje parodonta.

Gljivične infekcije i rane

Medicinski centar Univerziteta Merilend (UMM) opisuje kako su tradicionalni aboridžinski lekovi koristili eukaliptus za lečenje gljivičnih infekcija i rana na koži.

Repelent protiv insekata

Eukaliptus je efikasan repelent i insekticid. SAD su zvanično registrovale ulje eukaliptusa kao insekticid i miticid 1948. godine, za ubijanje grinja i krpelja. Ulje limunskog eukaliptusa neki preporučuju kao sredstvo protiv insekata; efikasan je u odvraćanju komaraca. Istraživači iz Nju Delhija su 2012. godine otkrili da je ulje E. globulus aktivno protiv larvi i kukuljica kućne muve. Predložili su da bi to mogla biti održiva opcija za upotrebu u ekološkim proizvodima za kontrolu kućnih muva.

Ublažavanje bola

Ekstrakt eukaliptusa može delovati kao sredstvo protiv bolova, a istraživanja pokazuju da ulje može imati analgetska svojstva. Eukaliptamint, preparat sa generičkim nazivom metil salicilat, koristi se za lečenje bolova u mišićima i zglobovima povezanih sa istegnućem i uganućima, artritisom, modricama i bolovima u leđima. Naučnici su zaključili da je eukaliptamint proizveo značajne fiziološke reakcije koje mogu biti korisne za ublažavanje bolova i/ili korisne sportistima kao pasivni oblik zagrevanja.

Stimulisanje imunološkog sistema

Ulje eukaliptusa može stimulisati odgovor imunskog sistema. Konkretno, istraživači su otkrili da ulje eukaliptusa može poboljšati fagocitni odgovor imunskog sistema na patogene u modelu pacova. Fagocitoza je proces u kome imunski sistem troši i uništava strane čestice.

Ostali uslovi kod kojih eukaliptus može pomoći uključuju:

 • Artritis – potencijalno zbog njegovih antiinflamatornih svojstava
 • Začepljen nos
 • Rane i opekotine
 • Čireve
 • Herpes – možda zbog njegovih antiinflamatornih svojstava
 • Bolesti bešike
 • Dijabetes – eukaliptus može pomoći u smanjenju šećera u krvi
 • Groznicu
 • Grip

Mere opreza i neželjeni efekti

Prema Nacionalnoj asocijaciji za holističku aromaterapiju (NAHA), neka eterična ulja mogu biti opasna, ali ona koja su komercijalno dostupna bezbedna su za upotrebu ako se njima rukuje na odgovarajući način.

NAHA kaže da je važno koristiti čista, autentična i originalna eterična ulja. Proizvodi od eukaliptusa se generalno mogu bezbedno koristiti na koži, sve dok je ulje razblaženo.

Ne treba ga nanositi direktno na kožu sve dok se ne razblaži sa osnovnim uljem, kao što je maslinovo ulje. Razblaživanje treba da bude između 1% i 5% ulja eukaliptusa do između 95% i 99% ulja nosača.

Eukaliptus može izazvati iritaciju i osećaj pečenja. Ne treba ga koristiti previše blizu očiju. Važno je uraditi probni test pre upotrebe eukaliptusa jer je veoma alergen.

Alergološki test se može uraditi dodavanjem ulja eukaliptusa u osnovno ulje i stavljanjem kapi na ruku. Ako nema reakcije u roku od 24 sata, bezbedno je za upotrebu. Alergije se mogu razviti tokom vremena. Ako ste u prošlosti koristili ulje eukaliptusa, a sada vam se čini da imate alergijsku reakciju na njega, prestanite sa upotrebom.

Ulje eukaliptusa nije bezbedno uzimati oralno jer je otrovno.

Kod nekih osoba sa astmom, eukaliptus može pogoršati njihovo stanje. Drugi smatraju da pomaže u ublažavanju simptoma astme.

Neželjeni efekti mogu uključivati:

 • Dijareju
 • Mučninu
 • Povraćanje
 • Uznemiren stomak

Znaci trovanja eukaliptusom uključuju vrtoglavicu, osećaj gušenja i male zenice. Važno je napomenuti da eukaliptus može da stupi u interakciju sa drugim lekovima i da utiče na jetru.

Deca su osetljivija na eterična ulja, pa treba biti oprezan kod upotrebe eukaliptusa kod dece. Tokom trudnoće treba izbegavati upotrebu.