Kako Povećati Gvožđe u Krvi

Gvođe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu: učestvuje u sintezi hemogoblina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija, kao i mnogih bitnih enzima, potpomaže rast i jača otpornost organizma prema infekcijama.

Naše telo u proseku sadrži oko 3 g gvođa (žene oko 2,8 g, a muškarci 3,8 g), čiji je veći deo takozvano funkcionalno gvođe, dok su ostalo zalihe (kod muškaraca one iznose oko 30% ukupnog gvođa, dok žene imaju mnogo manje rezerve, oko 12,5%).

Dnevne potrebe za ovim mineralom zavise od uzrasta, pola i stanja organizma – preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 10 mg, dok je za žene dvostruko veći, od 18 do 22 mg.

Šta utiče na apsorpciju gvođa?

Jednolična ishrana, preterana upotreba alkohola i kafe, vegetarijanski način ishrane, nepravilno sprovođenje posta, drastične dijete i nedovoljan unos svežeg voća i povrća povećavaju rizik od nastanka anemije.

Spanać je bogat oksalnom kiselinom koja smanjuje upijanje gvožđa, a sa druge strane, upotreba namirnica sa dosta vitamina C podstiče apsorpciju gvožđa, tako da je dobro uz obrok popiti čašu ceđenog pomoradžinog soka ili dopunjavati ishranu vitaminom C (do 2 g dnevno).

Treba izbegavati kombinovanje namirnica bogatih gvožđem sa mlekom i mlečnim proizvodima. Takođe , preporučljivo je provoditi što više vremena na svežem vazduhu i pešačiti najmanje 60 minuta dnevno.

Ishrana za gvožđe i bolju krvnu sliku

Gvožđe se u organizam unosi isključivo putem hrane. Zbog većih potreba, žene iz hrane apsorbuju veći procenat ovog minerala nego muškarci, a isto važi i za decu u odnosu na odrasle, kao i trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu.

Anemija se može sprečiti samo pravilnom ishranom.

* Posebno je važno da osobe koje gube krv na bilo koji način (na primer žene koje imaju obilne menstruacije, pacijenti sa hemoroidima ili čirom na želucu) u svakodnevni jelovnik uvedu iznutrice, pečurke, sušeno voće, žumanca, ribu – posebno tunjevinu, školjke, mahunarke, rotkvice i meso, pre svega piletinu i ćuretinu, kao i da jedu dosta belog i crnog luka.

Namirnice koje sadrže bakar (sir, žumance, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje, kajsije, trešnje i sušeno voće) pomažu apsorpciju gvođa.

* Integralne žitarice veoma su dobar izvor gvođa, ali ne treba ih jesti sa ostalim namirnicama koje su bogate ovim mineralom.

Najefikasniji recepti protiv anemije

1. Narendati po 1/2 kg jabuka, cvekle i šargarepe, pa ostaviti da odstoji preko noći, procediti i dodati 1/2 kg meda. Uzimati po jednu kašiku na dan.

2. Salata od mlade koprive sa sokom od limuna i maslinovim uljem tako≡e poboljšava krvnu sliku.

3. Protiv anemije preporučuju se pivski kvasac (zbog folne kiseline), čaj od koprive i biljaka poput dragušca, korijandera i lišća maslačka

Recepti za lečenje arterioskleroze 

Kaša od ovsa

U slučaju izražene arterioskleroze za prvi jutarnji obrok skuvajte kašu od ovsa. Dve-tri kašike ove žitarice uveče prelijte hladnom vodom i dodajte nekoliko tankih kriški suvih jabuka.

Do 14 časova nemojte jesti tvrde sireve i jaja u bilo kom obliku, jer se masnoće, zbog intenzivnog rada jetre, tankog i debelog creva, ne prera≡uju u potpunosti do popodneva, zbog čega se produkti njihovog razlaganja, pa i holesterol, zadržavaju na unutrašnjim zidovima krvnih sudova.

Kaša od krastavaca

Da bi se očistili krvni sudovi i izbacio suvišni holesterol, poželjno je za prvi obrok spremiti kašu od krastavaca: očistite 200-300 g krastavaca, izrendajte ih i dodajte list miro≡ije, peršuna i celera.

Od prezrelih krastavaca izdvojte i osušite semenke, pa zimi i s proleća sprovodite preventivnu ili lekovitu kuru protiv arterioskleroze: kašiku semenki zalijte čašom ključale vode, zamotajte čašu u peškir i ostavite da odstoji 20 minuta. Vodu popijte, a semenke pojedite

Napitak od zelene salate

Zelenu salatu treba konzumirati u što većim količinama. Napitak se pravi od tri-četiri lista zelene salate, koji se ujutru preliju čašom ključale vode i ostave da odstoje do uveče. Posle 18-19 časova popiti napitak, a listove salate pojesti.

Rutin, supstanca koju sadrže listovi salate, štiti zidove krvnih sudova od arterioskleroze, izbacuje suvišan holesterol, umiruje nervni sistem, uspostavlja pravilan srčani ritam i deluje kao antidepresiv. Kura traje od tri do četiri nedelje, po mogućnosti i duže.

Salata od morskog kupusa

Izuzetno bogat jodom i drugim elementima, morski kupus odlično je sredstvo protiv arterioskleroze. Zato ga treba maksimalno koristiti u ishrani dodajući ga drugim salatama i jelima od povrća.

Napitak od crvene deteline

U pola litra vode potopiti 40 g sušene ili sveže deteline, pa ostaviti da odstoji 8-10 sati. Polovinu popiti ujutru, a drugu polovinu uveče, pre jela.