Pilula za Dan Posle | Upotreba, Posledice, Neželjena Dejstva, Cena

Većina žena tokom života ima više seksualnih partnera i mnoge od njih koriste različite metode kontracepcije da bi izbegle neželjenu trudnoću, ali čak i u slučaju da se upotrebljavaju kondomi, postoji visok rizik od neuspeha.

O mogućnostima kontracepcije razgovaramo sa prim. mr sc. med. dr Biljanom Živaljević.

Pilula za jutro posle je vrsta kontracepcije koja se može koristiti u hitnim situacijama kada druge metode zaštite nisu korišćene, nisu uspele ili u slučajevima silovanja. Ova pilula je najefikasnija u sprečavanju trudnoće kada se uzme što je pre moguće nakon nezaštićenog seksualnog odnosa.

Šta je pilula za jutro posle?

Pilula za jutro posle je lek koji se može koristiti kao hitna kontracepcija. Ove pilule nisu isto što i tipične kontraceptivne pilule koje se koriste na dnevnom nivou. Pilula za jutro posle se koristi u situacijama kada druge metode zaštite nisu uspele ili kada niste mogli da koristite zaštitu. Neke situacije u kojima se može koristiti hitna kontracepcija mogu uključivati:

 • Seksualni odnos bez bilo koje metode zaštite od neželjene trudnoće.
 • Situacije u kojima zaštita jeste korišćena ali nije uspela kao što su pucanje kondoma i neredovno pijenje redovne kontraceptivne terapije.
 • Doživljavanje seksualnog odnosa bez pristanka (silovanje)

Postoji mnogo različitih vrsta pilula za jutro posle. PIlula za jutro posle koja sadrži samo progestin je levonorgestrel Ovaj lek je dostupan u slobodnoj prodaji. Druga vrsta pilule za jutarnju upotrebu koja se zove ulipristal dostupna je samo na recept.

Druge opcije za hitnu kontracepciju osim pilule uključuju intrauterini uložak ili spiralu (IUD). Dostupne su dve vrste spirale: bakarna spirala i levonorgestrel spirala. Ove uređaje u matericu stavlja zdravstveni radnik. Spirale se takođe mogu koristiti za hitnu kontracepciju ako se stave do pet dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa.

Postoje li različite vrste pilula za jutro posle?

Postoje tri glavne vrste pilula za jutro posle i to su:

Pilula koja sadrži samo progestin

“Plan B” je vrsta hitne kontracepcije koja se uzima kao jedna pilula. Za najbolje rezultate, trebalo bi da uzmete plan B što je pre moguće – obično u prva tri dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Možete je uzimati i do pet dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, ali efikasnost leka opada.

Ulipristal

Ova vrsta pilule za jutro posle takođe deluje tako što sprečava ovulaciju. Ulipristal može biti efikasniji od drugih opcija pilula za jutro posle kada se pravilno uzima (u vremenskom periodu kada je najefikasniji). Ljudi mogu uzimati ulipristal do pet dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Vaš lekar treba da vam propiše ulipristal.

Kombinovana pilula

Ova vrsta hitne kontracepcije uključuje uzimanje pilula koje sadrže i progestin i estrogen. Za razliku od lekova koji sadrže samo progestin, kao što je Plan B, ova metoda uključuje uzimanje lekova u dve doze.

Važno je da razgovarate sa svojim lekarom ili farmaceutom o tačnoj dozi (količini leka) koja će vam biti potrebna i u kom vremenskom rasponu treba da uzimate ova dva leka.

Kada koristite kombinovanu kontracepciju kao opciju hitne kontracepcije, uzimate uobičajenu kontraceptivnu pilulu ali u većoj dozi. Ovo nije nešto što bi trebalo da radite bez razgovora sa svojim lekarom jer, u zavisnosti od proizvođača, kontraceptivne pilule mogu varirati u dozi koju treba da uzmete da bi lek bio efikasan u sprečavanju trudnoće.

Kombinovana kontracepcija (Yuzpe režim)

Ova vrsta hitne kontracepcije uključuje uzimanje dodatnih pilula iz redovne terapije za sprečavanje neželjene trudnoće, a poznata je i kao Yuzpe režim.

Ova metoda uključuje kombinovanje pilula iz redovne terapije sa ukupno 100 mcg etinil estradiola i 0,5 mg levonorgestrela. Druga doza se zatim ponavlja za 12 sati. Važno je znati da je ovaj režim manje efikasan i da se slabije toleriše od drugih oblika hitne kontracepcije.

Dok najčešći neželjeni efekti uključuju mučninu i povraćanje, uzimanje dodatnih pilula za kontrolu rađanja može izazvati ozbiljnije neželjene efekte kod nekih ljudi. Povećava rizik od krvnih ugrušaka.

Treba ga uzeti u obzir samo u slučajevima kada drugi oblici hitne kontracepcije nisu lako dostupni.

Kako deluje pilula za jutro posle?

Pilula za jutro posle ne poništava već nastalu trudnoću. Umesto toga, to je vrsta terapije koja sprečava nastanak trudnoće.

Glavni način na koji pilula za jutro posle deluje je sprečavanje ovulacije. Ovulacija je deo vašeg normalnog reproduktivnog ciklusa.

Ovo je faza u kojoj vaši jajnici oslobađaju jajnu ćeliju koja može biti oplođena i započeti svoj razvoj ka fetusu. Ako nemate ovulaciju, ne možete ostati u drugom stanju.

Dokazano je da dejstvo leka za hitnu kontracepciju (1,5 mg levonorgestrela) zavisi od momenta uzimanja u 72 sata nakon rizičnog odnosa, tačnije – uspešnost je najveća u prvih 12 sati.

Ukoliko se primeni pre ovulacije, sprečava sazrevanje jajne ćelije, dok primenjen nakon ovulacije sprečava spermatozoide da oplode oslobođeno jajašce, začeće i usađivanje jajne ćelije u matericu.

Prema tome, pilula ”za dan posle” ne dozvoljava da dođe do začeća, ali ne može sprečiti razvoj već nastale trudnoće i pružiti zaštitu za odnose koji se upražnjavaju posle njene primene.

To nije abortivno sredstvo i u slučaju potvrđene trudnoće nema efekta te tabletu ne treba koristiti. Isto tako, treba napomenuti da ova vrsta kontracepcije štiti samo za vreme polnog odnosa koji se desio u poslednjih 72 sata i ne pruža zaštitu od neželjene trudnoće unapred.

Stoga je do narednog menstrualnog krvarenja neophodna zaštita tokom seksualnih odnosa (primenom mehaničke kontracepcije, npr. kondomom).

Koliko je efikasna pilula za jutro posle?

Kada razmišljate o tome koliko je efikasna pilula za jutro posle trudnoće u sprečavanju trudnoće, važno je uzeti u obzir vreme. Ovo je ključno za efikasnost leka. Svi oblici pilule za hitnu kontracepciju su efikasniji što je pre uzmete. Ne morate da čekate da uzmete ove lekove do sledećeg dana, uprkos nazivu „pilula za jutro posle“.

Postoje određeni vremenski okviri za svaku vrstu pilule za jutro posle. Opciju koja sadrži samo progestin treba uzeti u roku od prva 72 sata (tri dana) nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Ulipristal i kombinovane opcije mogu se uzimati do 120 sati (pet dana) nakon seksualnog odnosa.

Svaki dan čekanja izvan ovih preporučenih vremenskih perioda čini lekove manje efikasnim.

Pilule koje sadrže samo progestin: Za ove lekove obično imate oko tri dana vremenskog perioda kada će pilule i dalje biti efikasne. Sa dužim čekanjem, pilule postaju manje efikasne. Ako uzmete lek koji sadrži samo progestin u roku od pet dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, on ima efikasnost umerene vrednosti.

Ulipristal: Ova vrsta pilule za hitnu kontracepciju je efikasnija i tokom dužeg vremenskog perioda. Uz ovaj lek, imate do pet dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa gde je ovaj metod i dalje efikasan u sprečavanju trudnoće.

Kombinovane pilule za kontrolu rađanja: Kombinovanje pilula za kontrolu rađanja koje sadrže progestin i estrogen može se koristiti kao hitna kontracepcija do pet dana nakon rizičnog seksualnog odnosa. Može postojati velika razlika između različitih pilula za kontrolu rađanja, tako da je dobra ideja da razgovarate sa svojim zdravstvenim radnicima o tačnom načinu uzimanja i dozi.

Koliko puta možete uzimati lekove za hitnu kontracepciju?

Iako ne postoji određeno ograničenje koliko puta možete uzeti pilulu za jutro posle, ne bi trebalo da je koristite kao rutinsku kontrolu rađanja.

Ova vrsta kontrole rađanja je namenjena za upotrebu u hitnim situacijama kada vaši redovni načini zaštite nisu uspeli, nisu korišćeni ili u slučaju odnosa bez pristanka.

Koji su znaci da hitna kontracepcija nije uspela?

Ako uzmete pilulu odmah nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, efikasnost leka je velika, ali nije apsolutna.

Lekovi za hitnu kontracepciju postaju manje efikasni što duže čekate pre nego što ih uzmete. Jedan od glavnih znakova da pilula za jutro posle nije delovala je izostanak menstruacije.

Ako vaša menstruacija kasni više od sedam dana nego što ste očekivali, uradite test na trudnoću .

Koja su neželjena dejstva pilule za dan posle?

Za mnoge ljude ne postoje ozbiljni neželjeni efekti tablete za dan posle. Neki simptomi neželjenih efekata nakon uzimanja pilule za jutro posle mogu uključivati:

 • Promene vaših normalnih menstrualnih ciklusa (menstruacija može biti ranije ili kasnije od očekivanog vremena).
 • Tačkasto, blago krvarenje (spotting).
 • Mučninu i povraćanje.
 • Umor.
 • Glavobolju i vrtoglavicu.
 • Bolove u stomaku ili grudima.

Nuspojave pilule za dan posle pilule su blage za većinu žena, ali ako primetite teže simptome ili imate zabrinutost nakon uzimanja pilule za jutro posle, obratite se svom lekaru.

Kada ne bi trebalo da uzimam levonorgestrel?

Nemojte uzimati levonorgestrel ako:

 • Znate da ste trudni ili sumnjate da biste mogli biti.
 • Imate istoriju alergije ili preosetljivosti na njegove sastojke.
 • Imate istoriju nedavnog abnormalnog vaginalnog krvarenja koje vaš lekar još nije procenio.

Da li ću imati krvarenje nakon što uzmem pilulu za jutro posle?

Možda ćete doživeti blago, tačkasto krvarenje nakon pilule za jutro posle. Iako se to ne dešava svima koji uzimaju pilulu za jutro posle, to nije nešto što bi trebalo da vas brine. Ako primetite da je krvarenje jače ili se dešava nakon što ste propustili menstruaciju, obratite se svom lekaru.

Krvarenje koje se javlja nakon izostanka menstruacije može biti implantacijsko krvarenje. Ovo lagano krvarenje se dešava rano tokom fetalnog razvoja kada se embrion ugrađuje u sluznicu vaše materice (endometrijum).

Može li pilula za jutro posle poremetiti menstrualni ciklus?

Pilula za jutro posle može dovesti do neredovne menstruacije. Ako vam menstruacija kasni ili je neuobičajena, obratite se svom lekaru i razmislite o tome da uradite test na trudnoću. Vaš lekar će vas posavetovati o vašim sledećim koracima ako se vaš menstrualni ciklus ne vrati u prethodno stanje.

Da li je trudnoća posle pilule za dan posle moguća?

Pilula za jutro posle nije trajni oblik kontrole rađanja. To neće ugroziti vaše šanse da zatrudnite u budućnosti ili uticati na vašu plodnost. Ovi lekovi su privremeni način za sprečavanje trudnoće a ne dugoročni oblici prevencije trudnoće.

Da li treba da posetim svog doktora nakon uzimanja pilule za jutro?

U većini slučajeva nećete morati da posetite svog zdravstvenog radnika nakon što uzmete pilulu za jutro posle. Međutim, ako niste dobili menstruaciju u roku od nedelju dana od trenutka kada ste je očekivali ili imate neobično krvarenje, često je dobra ideja da razgovarate sa svojim lekarom. Izostanak menstruacije je jedan od ranijih znakova trudnoće.

Takođe je važno zapamtiti da vas pilula za jutarnju upotrebu neće zaštititi od polno prenosivih infekcija. Ako ste zabrinuti da ste možda bili izloženi polno prenosivim infekcijama, obratite se svom lekaru.

Da li tableta za jutro posle deluje ako je prvo uzmem, a zatim imam nezaštićeni seksualni odnos?

Pilula za jutro posle je napravljena da se uzima ubrzo nakon nezaštićenog seksualnog odnosa kako bi se sprečila trudnoća, a ne da bude dugoročan način sprečavanja trudnoće. Razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnicima o drugim opcijama sprečavanja trudnoće kako biste pronašli opciju koja najbolje odgovara vašem načinu života.

Može li moja telesna masa uticati na efikasnost pilule za jutro posle?

Postoje istraživanja koja sugerišu da vaša telesna masa može uticati na to koliko će efikasna pilula za jutro posle biti za vas.

Ljudi sa višim indeksom telesne mase (BMI) možda neće doživeti isti nivo efikasnosti kada koriste pilulu za jutro posle kao ljudi sa nižim BMI. Jedna vrsta hitne kontracepcije koja je veoma efikasna pri bilo kojoj težini je intrauterina spirala (IUD).

Da li je tableta za jutro posle dostupna u slobodnoj prodaji?

Oblici hitne kontracepcije koji sadrže samo progestin dostupni su u slobodnoj prodaji. Međutim, ulipristal je lek koji se izdaje samo na recept. Takođe bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što uzmete kombinovane pilule za kontrolu rađanja kako biste bili sigurni da uzimate tačnu dozu.

Pilula za jutro posle je oblik hitne kontracepcije koja treba da pomogne u sprečavanju trudnoće. Ovaj lek ne prekida već uspostavljenu trudnoću. Ako uzmete pilulu za jutro posle, važno je zapamtiti da će lek biti najefikasniji što ga pre uzmete.

Obično imate između tri do pet dana nakon nezaštićenog seksualnog odnosa kada je pilula za jutro posle najefikasnija u sprečavanju trudnoće. Ako imate bilo kakvih pitanja o hitnoj kontracepciji, razgovarajte sa svojim lekarom.

Kada se koristi pilula za dan posle?

Što se ranije primeni, manja je verovatnoća da će doći do neželjene trudnoće. Veoma je važno da mladi znaju za hitnu kontracepciju kako bi, ako su upražnjavali seks bez zaštite i suočili se s rizikom neplanirane trudnoće, znali da postoji još jedna mogućnost da se ona spreči.

Na našem tržištu postoje dve vrste pilula za hitnu kontracepciju: jedna od njih se kupuje bez recepta i deluje ako se uzme do 72 sata od rizičnog odnosa, dok se druga, koja se izdaje na lekarski recept, može primeniti do 120 sati (pet dana) nakon odnosa.

Postoje li ograničenja u primeni?

Pre nego što uzmete ovaj lek, treba da se posavetujete sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Hitna kontracepcija se može koristiti u bilo kojoj fazi ciklusa, osim ukoliko menstruacija kasni, što svakako treba reći lekaru ili farmaceutu.

Koja je cena pilula za dan posle i gde ih nabaviti

Kada je u pitanju pilula za dan posle cena se u 2023. kreće u rasponu od 600 do 1000 dinara.

Po zakonu Republike Srbije nije moguće kupiti tablete za dan posle putem internet prodaje. Zbog toga ćete teško naći informaciju o ceni tablete za dan posle online.

Mogu se kupiti u apotekama, a dostupna je i u domovima zdravlja.

Da li pilula za dan posle ostavlja posledice po zdravlje?

U većini slučajeva ne javljaju se neželjena dejstva, međutim, neke žene nakon uzimanja hitne kontracepcije imaju nuspojave poput mučnine, glavobolje, dijareje, vrtoglavice i zamora. Ovi simptomi su obično blagi i brzo prolaze.

Ukoliko se lek primenjuje više puta u toku istog menstrualnog ciklusa, može doći do obilnijeg ili oskudnijeg, neredovnog ili tačkastog krvarenja do sledeće menstruacije, a postoji i verovatnoća da će se poremetiti ciklus.

Lekar, farmaceut ili stručnjaci u savetovalištu za planiranje porodice mogu vam reći više o redovnim, efikasnim metodama za sprečavanje neželjene trudnoće.