Beli luk za zubobolju – rešite se bola i otoka prirodnim putem

luk zubobolja

Dah vam neće biti očaravajući, ali ćete na prirodan način eliminisati više od 20 sojeva mikroorganizama koji su uzročnici „kvara“ zuba

Zubobolja se može javiti iz više razloga, uključujući karijes, inficirane desni, škrgutanje zubima (bruksizam) ili agresivno čišćenje koncem.

Bez obzira na razlog, zubobolje su neprijatne i želećete brzo olakšanje.

U većini slučajeva, moraćete da zakažete posetu zubaru čim osetite zubobolju. Postoje lekovi i preparati koji vam mogu pomoći da ublažite bol dok čekate. Jedan od tih lekova je beli luk.

Zubobolju, otok i upalu desni koje uzrokuje karijes obuzdajte prirodnim sredstvima. Ona će ublažiti simptome nekoliko sati, dok ne zatražite pomoć stomatologa.

Zašto beli luk deluje protiv zubobolje?

Možda mislite da je beli luk više osnovna namirnica u italijanskom kuvanju nego način za ublažavanje zubobolje, ali se vekovima promoviše zbog svojih lekovitih kvaliteta.

Jedno od najpoznatijih jedinjenja u belom luku je alicin, koji ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u ubijanju nekih bakterija povezanih sa zuboboljom. Alicin se nalazi u svežem belom luku nakon što se zgnječi ili iseče.

Može li beli luk u prahu lečiti zubobolju?

Ako nemate svež beli luk pri ruci, možda ćete biti u iskušenju da koristite beli luk u prahu da smanjite bol u zubima. Međutim, beli luk u prahu ne sadrži alicin, pa neće pomoći kod bolova u zubima.

Alicin se zapravo ne nalazi ni u celom belom luku, ali nastaje kada se čen belog luka zgnječi, žvaće, isecka ili iseče i postoji samo kratko vreme.

Koji su neželjeni efekti upotrebe belog luka?

Beli luk je zdrav deo ishrane i može privremeno pomoći u ublažavanju zubobolje. Međutim, pre nego što probate ovo kod kuće, budite svesni potencijalnih neželjenih efekata jedenja sirovog belog luka, kao što su:

 • nadimanje
 • loš zadah
 • neprijatan miris znoja
 • uznemiren stomak
 • gorušica
 • osećaj pečenja u ustima
 • refluks kiseline
 • alergijska reakcija

Kako koristiti beli luk za zubobolju?

Uverite se da koristite svež beli luk. Žvaćite čen belog luka. Koristeći zahvaćeni zub, nežno žvaćite oguljeni čen belog luka. Ovo će osloboditi alicin koji ubija bakterije koje mogu biti delimično odgovorne za vaš bol. Ostavite sažvakani čen na zubu.

Napravite pastu

Koristeći poleđinu kašike, možete zgnječiti beli luk i pomešati ga sa prstohvatom soli, koja je takođe antibakterijska i može smanjiti upalu. Nanesite smešu na zahvaćeni zub prstima ili pamučnim štapićem.

Mere predostrožnosti za korišćenje belog luka za lečenje bola

Izbegavajte da beli luk trpate toliko u zub da se zaglavi, posebno ako postoji karijes.

Neki ljudi su alergični na beli luk. Ako je to vaš slučaj, trebalo bi da izbegnete ovu namirnicu u potpunosti.

Beli luk se smatra bezbednim za jelo ako ste trudni, iako preterana konzumacija belog luka može izazvati žgaravicu (čak i ako niste trudni).

Drugi preparati za zubobolju

Ako ste alergični na beli luk ili vam se ne sviđa ukus, postoje i drugi preparati koje možete pokušati da smanjite bol od zubobolje.

Hladan oblog ili led

Paketi leda sužavaju krvne sudove, što može smanjiti bol. Led takođe smanjuje oticanje i upalu.

Voda za ispiranje usta sa slanom vodom

Slana voda je dezinfekciono sredstvo i može da olabavi hranu koja je zarobljena u zahvaćenom zubu. Možete pomešati pola kašičice soli u toplu vodu, sačekati da se so rastvori, a zatim isperite slanom vodom za ispiranje usta oko zahvaćenog zuba.

Lekovi protiv bolova

Antiinflamatorni lekovi protiv bolova bez recepta kao što su aspirin ili ibuprofen mogu privremeno da smanje otok i bol povezan sa zuboboljom, ali oni ne mogu da reše osnovni problem bola.

Čaj od nane

Nana može smanjiti bol i otok. Nanesite toplu (ne vruću) vrećicu čaja na problematični zub ili namočite kesicu čaja u vruću vodu kao i obično, a zatim stavite kesicu u frižider pre nego što nanesete na zub da biste osetili hlađenje.

Majčina dušica

Majčina dušica, kao i beli luk, ima antibakterijska i antioksidativna svojstva koja mogu smanjiti bol. Možete pokušati da nežno žvaćete svež list da biste smanjili bol.

Aloe vera

Aloe vera je biljka bogata antioksidansima sa antiinflamatornim svojstvima. Može smanjiti bol i oticanje u ustima, međutim, ako imate dijabetes ili uzimate lekove za kontrolu šećera u krvi, aloe vera bi potencijalno mogla da snizi nivo glukoze u krvi na nebezbedan nivo.

Ispiranje vodonik peroksidom

Vodonik peroksid za ispiranje usta može pomoći u smanjenju plaka, izlečiti krvarenje desni i ublažiti bol i upalu. Obavezno razblažite peroksid i nemojte ga progutati.

Karanfilić i limun

Karanfilić može smanjiti upalu, a sadrži poznati antiseptik, eugenol. Ulje karanfilića možete razblažiti osnovnim uljem (kao što je maslinovo) i nanijeti ga na zahvaćeni zub vatom, ali ga nemojte progutati.

Luk i sir

Iako ova kombinacija deluje kao ukusna zakuska, ovi sastojci pomažu kao instant rešenje usled upale desni, ali i drugih simptoma uzrokovanih karijesom. Utrljajte luk na bolne desni, a zatim pojedite supenu kašiku sitnog, neosoljenog sira. Upaljene desni će se umiriti, a bol će postepeno nestati za 45 do 120 minuta.

Slačica i limun

Slačica, aromatična biljka od koje se pravi senf, pomešana s limunom prirodna je zaštita od karijesa. Mešajte slačicu i limun dok ne dobijete kompaktnu pastu, pa svakodnevno time perite zube desetak minuta. Budite nežni prema desnima, jer gruba upotreba četkice može izazvati upalu desni i kontraefekat.

Sok od brusnice

Smanjuje otok, ublažava bol i podstiče bolju cirkulaciju u delu zahvaćenom upalom.

Kada posetiti zubara?

Kućni lekovi mogu biti efikasni u ublažavanju trenutnog bola od zubobolje, ali nisu zamena za posetu zubaru. Zakažite termin čim osetite da vas boli zub.

Efikasni kućni lekovi imaju za cilj da ublaže deo bola dok čekate da posetite lekara, ali nisu namenjeni za dugotrajno ublažavanje bolova ili negu.

Odmah posetite zubara ako osetite ili primetite:

 • uporni bol
 • otok
 • upalu
 • groznicu
 • krvarenje

Kada se zgnječi, žvaće, iseče ili secka, beli luk oslobađa antibakterijsko i antimikrobno jedinjenje zvano alicin koje može privremeno da smanji bol od zubobolje ali to ne bi trebalo da zameni odlazak kod zubara.