Kako kineska akupresura ukljanja bol i stres

akupresura stres

Drevna kineska metoda uspostavlja narušenu ravnotežu organizma i omogućava nesmetan protok energije, što organizmu vraća vitalnost

Stres, kao bolest savremenog doba, uzrokuje mnoge tegobe koje otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti i onemogućavaju čoveka da uživa u životu.

Usled napetosti, loše cirkulacije ili bolesti, osoba postaje hronično umorna, životna energija joj je blokirana, a za unutrašnji sklad, opšte duševno, emocionalno, ali i fizičko zdravlje važno je da ona teče neometano.

Telu je potrebna harmonija tela i psihe

Masažom određenih tačaka na telu mogu se ublažiti posledice stresa, ali i popraviti raspoloženje, otkloniti bolovi u glavi, leđima i stomaku.

Masaža je lek, opuštanje, način da se čovek probudi ili uspava, da vrati izgubljenu sigurnost, potpuno spozna svoje telo, shvati koji su delovi organizma najviše ugroženi zbog konstantne napetosti. Ljudi uglavnom retko razmišljaju o tome šta se krije iza njihove anksioznosti, ne vodeći računa o načinu na koji dišu, sede, hodaju…

Sve promene koje se dešavaju u fizičkom telu i te kako su povezane sa ljudskom psihom i emotivnim stanjem. Masaža je jedan od najprirodnijih načina da se organizam dovede u harmoniju.

Kao što je i priroda usklađena i ima svoje zakonitosti, tako i u ljudskom telu postoje godišnja doba, vreme za aktivnosti, kao i za opuštanje i mir.

Uklanjanje bola akupresurom

Akupresura, drevna kineska metoda stimulisanja tačaka na telu, uspostavlja narušenu ravnotežu organizma i omogućava nesmetan protok energije i u poslednje vreme ima sve više poklonika.

Njena prednost nad klasičnom medicinom jeste to što predstavlja prirodan način lečenja, bez unošenja bilo kakvih supstanci u organizam, za razliku od moderne terapije koja nakon duže upotrebe postaje potencijalno opasna.

Akupresura je verovatno jedan od najstarijih i najintuitivnijih oblika lečenja, jer čovekova prirodna reakcija jeste dodirivanje bolnog mesta.

Ova veština, koju su usavršili stari Kinezi, temelji se na istim principima kao i akupunktura jer obe tehnike koriste iste tačke na meridijanima koji povezuju unutrašnje organe s površinom tela.

Delovanjem na određenu tačku na meridijanu istovremeno se utiče na određeni unutrašnji organ, a na taj način mogu se ublažiti ili otkloniti brojne tegobe.

Tradicionalna kineska medicina

Kod akupunkture se na tačke deluje ubodom igala, dok ih akupresura stimuliše pritiskom prstiju.

Danas je ova metoda lečenja prihvaćena i na Zapadu, a potpomognuta je savremenim elektroprocedurama (ultrazvukom, jonoforezom, galvanizacijom, UV zračenjem, laserom).

Istočnjačke tehnike masaže oslanjaju se na iskustva akupresure i tamošnju filozofiju koja polazi od toga da je čovek mikrokosmos u kome vladaju iste zakonitosti kao u univerzumu, da je organizam celina i da uvek treba prvo otkloniti uzrok, pa tek onda posledicu.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ljudsko telo sastoji se od organa i kanala koji sva tkiva organizma povezuju sa površinom kože preko koje je čovek povezan sa svemirom i njegovim jedinstvenim zakonima.

Bez obzira da li je reč o Kini, Japanu, Tajlandu ili Indiji, uglavnom se primenjuju tehnike zasnovane na masaži energetskih meridijana određenih organa. Osnovni cilj ovakvih masaža je da se prepoznaju, razbiju i neutrališu blokade na energetskim meridijanima i da se postigne harmonizacija celokupnog organizma.

Životna energija či

Akupresura se bazira na tradicionalnom učenju sa Dalekog istoka da je čovek, kao uostalom i svi živi organizmi na planeti, ispunjen životnom energijom či, koja kruži njegovim telom određenim putevima ili meridijanima. Neometan tok vitalne energije preduslov je energetske ravnoteže i psihofizičkog zdravlja.

Različiti spoljašnji faktori (negativna zračenja, hladnoća, povrede, bakterije), kao i unutrašnji činioci (negativne emocije, stres, bes, tuga), mogu izazvati neravnotežu, zbog koje će se poremetiti ili zaustaviti protok čija, što će uzrokovati poremećaje u psihofiziološkom funkcionisanju organizma i dovesti i do bolesti.

Prema ovom učenju, poremećeni ili prekinuti tok vitalne energije može se ponovo uspostaviti masažom određenih tačaka koje se nalaze iznad linija, odnosno meridijana, čime se ponovo uspostavlja ravnoteža, odnosno zdravlje organizma.

U ljudskom telu postoji 14 glavnih meridijana i 361 klasična akupunkturna tačka.

Kako pomaže akupresura?

Akupresura omogućava telu da se prilagodi promenama u sredini u kojoj egzistira i pruži otpor bolesti. Primenjuje se u slučaju najrazličitijih tegoba, kao što su stres, glavobolje, bolovi u ramenom predelu i vratu, alergije, menstrualni bolovi, umor, nesanica, digestivne smetnje, mučnina i bolovi u leđima.

Neke osobe efekat akupresure osete već nakon jednog ili dva tretmana, dok je drugima potrebno malo više vremena da bi osetile pozitivne pomake u duševnom, fizičkom i emocionalnom stanju.

Minimalni rizici

Specijalista fizijatar primarijus dr Nikola Radaković, osnivač Centra za integrativnu medicinu (CIM), koji već 21 godinu leči akupresurom, preporučuje terapijski ciklus od 10 do 15 tretmana, jednom dnevno.

On ističe da 90 posto njegovih pacijenata koristi ovu metodu lečenja, a često je kombinuje sa akupunkturom. Obe tehnike daju pozitivne rezultate u slučaju svih oblika reumatizma, kao i stanja nakon povreda.

U medicini se pozitivni efekti mere na osnovu indikacija i kontraindikacija. Rizici akupresure su minimalni, pod uslovom da se poštuju sve mere opreza.

Postoje određene tačke koje se ne smeju pritiskati tokom trudnoće, niti se to čini u slučaju otvorenih rana, proširenih vena, tumora, upaljene ili inficirane kože, na mestu nedavnog operacionog zahvata ili u regijama u kojima se sumnja na prelom kosti.