Kako da se ne ugojite u trudnoći?

Imam 35 godina i trudna sam. Tokom prve trudnoće ugojila sam se 21 kg. Ova trudnoća nije bila planirana, tako da prethodno nisam uspela da skinem višak kilograma. Kako da se hranim da se ne bi dodatno ugojila? Z.M., Šabac

Višak kilograma u trudnoći: Kako izbeći gojenје?

Trudnoća nije stanje pri kojem treba sprovoditi redukciju ishrane. Trudnica ne treba da jede za dvoje, već treba da unosi sve što je potrebno da bi ostala zdrava, kao i hranu koja je neophodna za razvoj ploda. Loša ishrana utiče na telesnu masu ploda, kao i na otpornost majke i ploda.

PROČITAJTE I… Najvažniji suplementi u trudnoći

S druge strane, preobilna ishrana dovodi do velike količine potkožne masti i u unutrasnjim organima. Energetske potrebe trudnice iznose od 1.600 do 1.800 kcal, plus 350 kcal dnevno.

U okviru te kalorijske vrednosti treba jesti zdravu i lako svarljivu hranu: nemasna mesa, ribu, voće, povrće, sireve, jogurt, mleko, male količine krompira i testenine, od 30 do 50 g oraha, lešnika, badema ili kikirikija, isto toliko suvog grožđa, smokava ili suvih kajsija.

To je svakako bolje i korisnije i za vas i za bebu, nego kolači na primer. Zdrava trudnica treba da dobije svega od 7 do 10 kg tokom trudnoće.