Izbegnite emocionalno prejedanje

Posežete li i vi za hranom kad vam treba uteha ili skretanje pažnje s nekog problema, kad ste nervozni, besni, uznemireni? Možda najviše jedete u društvu, na slavljima, kad ste srećni i veseli?

Bogata trpeza tokom proslava i mnogo slobodnog vremena obično rezultiraju manjkom fizičkih aktivnosti i viškom kalorija. Međutim, primenite li nekoliko strateških mera – očuvaćete i zdravlje i struk. Pratite naše savete kako biste rešili ovaj problem!

Emocionalno prejedanje: Kako ga sprečiti

1. Najpre otkrijte koje su emocije u vašem slučaju okidači prejedanja

Kad otkrijete čime je uslovljeno vaše emocionalno prejedanje, moći ćete i da prestanete da tražite utehu u hranu zbog raznoraznih problema. U dnevnik beležite šta ste pojeli – i kada, kao i jeste li tad bili fizički gladni, te kako ste se potom osećali. Tako ćete najlakše otkriti koja vas osećanja vode u kuhinju – i za kojom namirnicom najčešće posežete.

2. Nemojte deliti hranu na “dobru” i “lošu”

„Zabrana“ samo čini da nam hrana deluje privlačnije. Posežemo za „zabranjenim“ namirnicama, punim masti i šećera, nadajući se da ćemo se osećati bolje. Ako svu hranu posmatramo kao „jednaku“, manje su šanse da ćemo zbog osećaja krivice pojesti previše.

3. Savladajte stres

Kad ste pod stresom, organizam proizvodi kortizol – hormon stresa – koji žudi za ugljenim hidratima, šećerom i hranom bogatom mastima. Moraćete više da se usredsredite na sopstvene emocije i da naučite kako da se nosite sa stresom. Tek ćete tad primetiti da vam se više i ne jede toliko.