Integralne žitarice – sinonim za zdravlje

Ove namirnice prava su riznica minerala i vitamina neophodnih za dobro funkcionisanje organizma.

Ishrana naših predaka bazirala se na integralnim žitaricama sve do početka 19. veka, kada se s razvojem nove tehnologije pojavio mlin sa valjcima za preradu pšenice, pa je brašno od celovitog zrna zamenjeno ”belim”.

Ovo otkriće dovelo je do toga da savremeni čovek sve što su naši preci kultivisali i uzgajali za svoju ishranu degradira u stočnu hranu.

Zamena integralnog brašna belim predstavlja samo jednu u nizu loših navika modernog čoveka i svakako ima značajnu ulogu u stvaranju podloge za razvoj mnogih bolesti.

Iako je belo brašno pogodnije za pripremu finog peciva i kolača, moramo biti svesni toga da ono sadrži samo skrob, a da je siromašno hranljivim sastojcima kojih u izobilju ima u celom zrnu žita.

Integralne žitarice predstavljaju spoj semena i ploda i prava su riznica materija neophodnih za dobro zdravlje i dug život.

Zašto su  korisne integralne žitarice?

Redovnim konzumiranjem celog zrna žitarice smanjuje se rizik od nastanka mnogih veoma ozbiljnih i rasprostranjenih bolesti, kao što su povišen krvni pritisak, povećanje vrednosti holesterola u krvi, dijabetes, rak (želuca, debelog creva i prostate).

Takođe, integralne žitarice pomažu u održavanju optimalne telesne težine, jer zbog visokog sadržaja vlakana pružaju dugotrajan osećaj sitosti, a zahvaljujući složenim ugljenim hidratima iz njih organizam brže sagoreva kalorije.

Osim vlakana korisnih za probavu i složenih ugljenih hidrata, integralne žitarice, u zavisnosti od vrste, sadrže od 7% do 14% proteina, razne minerale (magnezijum, cink, gvožđe, selen…), vitamine (A, B, E…), belančevine, folnu kiselinu i zavidnu količinu antioksidansa, a sve to u idealnoj kombinaciji neophodnoj organizmu čoveka.

S druge strane, svakodnevnim konzumiranjem proizvoda od belog brašna organizmu se uskraćuju esencijalno važni sastojci koje sadrži celo zrno žitarice. Ljudski organizam se nikada neće prilagoditi takvom načinu ishrane.

PROČITAJTE I… Dajte prednost zdravim mastima

Vrste žitarica i njihov značaj

Pšenica – reguliše probavu

Ovo je najzastupljenija žitarica na našem podneblju i koristi se za proizvodnju hleba i peciva.

Celo zrno pšenice sadrži 70,7% ugljenih hidrata, 10,2% belančevina, oko 2% masti, 1,7% minerala, vitamine B, E, D, K i provitamin A (koji se od svih žitarica nalazi jedino u pšenici). Kada je reč o mineralima, ima najviše fosfora i kalijuma, zatim gvožđa, magnezijuma i kalcijuma.

Pšenica se uglavnom koristi u obliku brašna, ali se može kuvati i mešati s drugim žitaricama te konzumirati za doručak, uz dodatak suvog i jezgrastog voća, meda, cimeta…

Sadrži gluten i ne preporučuje se osobama s celijakijom i alergijom na taj protein.

Lekovita svojstva: Integralno zrno pšenice jača imunitet, pospešuje rast i razvoj organizma, korisno je protiv iscrpljenosti i neraspoloženja, reguliše probavu, leči osip, lišajeve i upalu kože, koristi se protiv upale grla i kašlja, trovanja i bolova, srčanih oboljenja i preranog starenja.

Proso – za alkalizaciju organizma i anemiju

Iako nam je uglavnom poznato kao hrana za ptice, proso je žitarica koja je po mnogo čemu posebna i dragocena za čovekovu ishranu.

U pitanju je jedna od zaista retkih žitarica koje ne sadrže gluten, a podjednako je jedinstvena i po svojoj pH vrednosti.

Poznato je da kiseli pH krvi pogoduje razvoju svih oboljenja, te je preporučljivo da čovek konzumira 80% baznih i 20% kiselih namirnica, a proso ima alkalna svojstva.

Sadrži čak 15% proteina, velike količine vitamina B, E, silicijuma, izuzetno mnogo gvožđa, ali i magnezijuma, fosfora i kalijuma. Iako mu se skida ljuska, spada u integralne žitarice, a s obzirom na to da se vrlo lako i brzo priprema, pogodno je za moderne domaćice koje svojoj porodici žele da obezbede zdrave i brze obroke.

Proso se može dodavati u supe i čorbe umesto rezanaca, mešati s barenim povrćem kao prilog glavnom jelu, pripremati u obliku ukusne kaše za doručak, pudinga, kolača….

Lekovita svojstva: Zahvaljujući svom sasatvu, proso jača kosu, kožu i nokte, poboljšava rad srca, želuca, slezine i pankreasa, obnavlja ćelije i crevnu floru, korisno je u lečenju anemije, nervoze i depresije, ublažava umor, pozitivno deluje na imunitet i veoma je značajno za ishranu dijabetičara.

Ovas – za zdrav početak dana

Ova žitarica u obliku pahuljica jedna je od glavnih namirnica u jelovniku osoba koje žele zdravo da se hrane.

I zaista, ovas je izuzetno koristan i može se jesti bez straha od povećanja telesne težine.

Nutricionisti tvrde da je ovsena kaša najbolji izbor za početak dana, jer snabdeva organizam potrebnom energijom. Ovas u zrnu se retko koristi, verovatno stoga jer zahteva više vremena za pripremu.

Ovsene pahuljice izuzetno su hranljive, jer su u njima sačuvani svi prirodni sastojci zrna.

Zbog visoke sadržine minerala, posebno kalcijuma, fosfora, joda, kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, mangana, magnezijuma, natrijuma, sumpora, fluora, vitamina grupe B, K, H, E i amino-kiselina, kojima se podstiče rast i stvaranje crvenih krvnih zrnaca – ovas je više lek nego hrana.

Poznat je i po visokom sadržaju lako svarljivih belančevina, a sadrži i 7% masti, ali bez holesterola.

Pahuljice se mogu jesti s mlekom (biljnim ili životinjskim), jogurtom, ceđenim sokovima, vodom, suvim voćem, medom, orašastim plodovima, ili se dodavati u čorbe i koristiti za pripremu ćufti, posne sarme i sl.

Lekovita svojstva: Ovas pročišćava krv, pomaže u lečenju šećerne bolesti, žuči, jetre, leukemije, gangrene, bubrega, bešike i mokraćnih kanala, raznih upala, slezine, jajnika, materice. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se prevenira karijes, a čaj od zobi leči želudačne probleme.