Beli luk i maslinovo ulje za vene – Kako se pravi i koristi

Ulje od belog luka dokazano je delotvorno sredstvo u borbi s proširenim venama, koje sprečava pojavu novih varikoziteta i znatno ublažava one postojeće

Proširene (varikozne) vene vrlo su čest problem. Bilo da su u pitanju male mrežaste promene ili velike izbočene vene, i jedni i drugi varikoziteti čine najčešće oboljenje krvnih sudova nogu.

Smatra se da je to najverovatnije posledica nedovoljno usavršenih evolucionih procesa čovekovog uspravljanja na dve noge.

Operacija daje odlične rezultate, ali je najbolje potruditi se da se problem previše ne iskomplikuje.

Osim preduzimanja preventivnih mera, možete pokušati da lečite proširene vene uljem od belog luka. Lekovitost ulja od belog luka je dokazano delotvorno sredstvo u borbi s proširenim venama, jer sprečava pojavu novih varikoziteta i znatno ublažava izgled onih postojećih.

Ukoliko se primenjuje prema jednostavnim pravilima, ovaj lek iz kućne apoteke potpuno je bezbedan i ne izaziva nikakve nuspojave.

Za šta je dobro Ulje od Belog Luka za Zdravlje

ANTIUPALNO DEJSTVO

Beli luk sadrži vrlo efikasnu antiupalnu materiju – alicin. Zbog ove materije, redovno korišćenje belog luka u ishrani višestruko je korisno za zdravlje.

Ukoliko se topično (preko kože) primenjuje na varikozne vene, ulje belog luka deluje antiupalno, što ublažava karakterističan izgled proširenih vena.

STIMULIŠE CIRKULACIJU

Osim protivupalnog delovanja, beli luk stimuliše cirkulaciju na mestu spoljašnje primene. Pojačana cirkulacija u varikoznim venama olakšava eliminaciju toksina koji se u njima brže akumuliraju.

U FORMI ULJA

Budući da su korisne materije u belom luku vrlo izraženog dejstva, ne savetuje se njegova direktna primena na koži, kako bi se izbegla pojava intenzivnog crvenila i gorućeg osećaja.

Zbog toga je uvek najbolje da se koristi u formi ulja, u kojem je beli luk odstojao najmanje 12 sati.

Sok od pomorandže, zbog kiselinskog sadržaja, u ovoj lekovitoj mešavini omogućava da se korisni sastojci belog luka oslobađaju u ulje.

Pored toga, sok od pomorandže sadrži dosta vitamina C i antioksidansa, koji, u kombinaciji s belim lukom, stvaraju vrlo efikasano antivarikozno sredstvo.

Kako se priprema maslinovo ulje za vene sa belim lukom

Potrebno:

  • 5 čenova belog luka
  • sok od tri pomorandže srednje veličine
  • 2 kašike maslinovog ulja

U staklenu teglu ubacite iseckani beli luk, koji ćete zatim preliti sveže ceđenim sokom od pomorandže i maslinovim uljem. Dobro zavrnite poklopac.

Sačekajte da mikstura odstoji 12 sati, koliko je potrebno da korisni sastojci belog luka prožmu sok od pomorandže i maslinovo ulje. Kada budete želeli da upotrebite lekovito ulje, dobro ga promućkajte.

Natopite komadić vate ili pamučnu blaznicu s malo ulja, a zatim ga blago utrljajte u proširenu venu i okolno mesto.

Potom prekrijte tretirani deo kože samolepljivom folijom ili vlažnom i toplom pamučnom tkaninom, što će ubrzati prodor ulja u kožu.

Zadržite oblog na koži 20 do 30 minuta, a onda ga uklonite i masirajte varikozne vene još dva-tri minuta. Večernji sati su idealno vreme za primenu ovog ulja, jer ćete tako omogućiti nastavak delovanja aktivnih materija preko noći.