Stiglo proleće – evo i gastritisa

Simptomi upale sluzokože želuca obično se intenziviraju tokom prelaznih perioda, usled naglih temperaturnih razlika.

Upala želučane sluznice ili gastritis manifestuje se nizom neprijatnih simptoma koji obično postaju izraženiji tokom prelaznih perioda, usled temperaturnih razlika. Oboljenje može nastati naglo i povući se bez trajnih i ozbiljnih posledica, ili, s druge strane, može preći u hronični oblik i trajati godinama, ali i biti uvod u neka daleko ozbiljnija stanja.

Bolna nadutost i mučnina

Gastritis se u početku manifestuje osećajem „prepunog stomaka“. Javljaju se gorušica, nadimanje i podrigivanje, što ubrzo prerasta u osećaj bolnog pritiska u gornjem delu stomaka. Često je mučnina praćena nagonom za povraćanje, gubitkom apetita i posledičnim mršavljenjem, a posebno ukoliko gastritična epizoda traje duže ili je upala već ušla u hronični oblik. U retkim slučajevima može doći do želučanog krvarenja, ali ni blizu tako ozbiljnog kao usled čira. Ukoliko se krvarenje javi ili je pak stolica crne boje, obavezno se treba javiti lekaru.

PROČITAJTE I… Lipa otklanja glavobolju, napetost i artritis

Gastritis: Uzroci upale

Upala može nastati zbog infekcije bakterijom helikobakter pilori, ali i kao posledica hemijske iritacije sluzokože želuca usled upotrebe lekova (lekovi protiv bolova, antiinflamatorni lekovi, medikamenti za osteoporozu…), upotrebe alkohola, pušenja ili pak organskih oštećenja, kao što je, na primer, refluks (vraćanje sadržaja iz žučne kese u želudac).

U slučaju autoimunog gastritisa organizam sam stvara antitela koja “napadaju” sluzokožu želuca i uzrokuju upalu. Ovaj oblik oboljenja češće se javlja kod osoba koje već boluju od drugih autoimunih bolesti, najčešće Hašimoto tireoiditisa, dijabetesa tipa 1 ili Adisonove bolesti.

Takođe, iste simptome može izazvati i nedostatak vitamina B12, stanje koje se javlja kod osoba koje ne konzumiraju nikakve namirnice životinjskog porekla.

PROČITAJTE I… Kakve veze imaju opadanje kose i nadutost? 

Gastritis se može javiti i kao sekundarna infekcija usled Kronove bolesti, AIDS-a, te niza reumatoloških oboljenja, kao i bolesti bubrega i jetre. Jedan od važnih uzročnika svakako je i stres, jer u tom stanju dolazi do pojačanog lučenja želudačne kiseline.

Terapija gastritisa zavisi od uzroka

Hemijska iritacija: U slučaju da su tegobe prouzrokovane upotrebom alkohola ili antiinflamatornih lekova, akutni gastritis će se povući ubrzo nakon prestanka unošenja supstance koja je izazvala upalu.

Helikobakter pilori: Prisustvo bakterije helikobakter pilori u digestivnom traktu uvek treba shvatiti ozbiljno, budući da je ona, kao uzročnik oštećenja sluzokože želuca i upale, odgovorna i za stvaranje čira. Nijedan lek pojedinačno ne eliminiše infekciju ovom bakterijom, već tretman podrazumeva upotrebu nekoliko medikamenata tokom sedam do 14 dana.

Refluks ili vraćanje sadržaja stomaka u jednjak javlja se kao posledica nekog oboljenja ili nedovoljnog „zaptivanja“ želuca (gastroezofagealnim refluksom – GERD). Tako smeša želudačne kiseline dospeva do sluzokože jednjaka, koja nije otporna na ove supstance, te se javljaju oštećenja mukoznog sloja i upale, koje se potom šire i na želudac. Simptomi mogu biti gorušica, povraćanje ili bol prilikom gutanja.

Budući da u slučaju ovog uzročnika gastritisa dolazi do iritacije i upale sluznice zbog pojačanog delovanje želučane kiseline, terapija se bazira na smanjivanju njenog izlučivanja. Danas postoji više lekova koji to čine na različite načine, a oni se mogu podeliti na antacide (bazne supstance koje neutrališu kiselinu), blokatore izlučivanja kiseline (smanjuju izlučivanje) i blokatore protonske pumpe (blokiraju proizvodnju kiseline u ćelijama sluznice