Sinusitis Simptomi – Vrste, Uzroci, Lečenje

Sinusitis je zapaljenje sinusa koje može dovesti do njihovog blokiranja i punjenja tečnošću. Obično je uzrokovan prehladom ili alergijama. Zbog blokade može doći do infekcije.

Šta je sinusitis?

Sinusitis je zapaljenje, ili otok, tkiva koje oblaže sinuse. Sinusi su četiri uparene šupljine (prostora) u glavi. Povezani su uskim kanalima. Sinusi stvaraju tanku sluz koja izlazi iz nosnih kanala. Ova drenaža pomaže u održavanju nosa čistim i bez bakterija. Normalno ispunjeni vazduhom, sinusi se mogu začepiti i napuniti tečnošću. Kada se to dogodi, bakterije mogu rasti i izazvati infekciju (bakterijski sinusitis).

Ovo se takođe naziva rinosinusitis, pri čemu „rhino“ znači „nos“. Nazalno tkivo je skoro uvek otečeno ako je sinusno tkivo upaljeno.

Koje su različite vrste sinusa u blizini nosa i očiju?

Paranazalni sinusi se nalaze u vašoj glavi blizu nosa i očiju. Ime su dobili po kostima koje obezbeđuju njihovu strukturu. Etmoidalni sinusi se nalaze između vaših očiju. Maksilarni sinusi se nalaze ispod očiju. Sfenoidalni sinusi se nalaze iza vaših očiju. Frontalni sinusi se nalaze iznad očiju.

Najveća sinusna šupljina je maksilarna šupljina i jedna je od šupljina koja se najčešće inficira.

Postoje različite vrste sinusitisa:

 • Akutni bakterijski sinusitis: Ovaj termin se odnosi na iznenadni početak simptoma prehlade kao što su curenje iz nosa, začepljen nos i bol u licu koji ne nestaje nakon 10 dana, ili simptomi koji izgleda da se poboljšavaju, ali se zatim vraćaju i gori su od početnih simptoma (nazvano „dvostruko mučenje“). Dobro reaguje na antibiotike i dekongestive.
 • Hronični sinusitis: Ovaj termin se odnosi na stanje definisano začepljenjem nosa, drenažom, bolom u licu/pritiskom i smanjenim čulom mirisa tokom najmanje 12 nedelja.
 • Subakutni sinusitis: Ovaj termin se koristi kada simptomi traju četiri do dvanaest nedelja.
 • Ponavljajući akutni sinusitis: Ovaj termin se koristi kada se simptomi vrate četiri ili više puta u toku jedne godine i svaki put traju manje od dve nedelje.

Ko dobija sinusitis?

Infekcija sinusa može se desiti svakome. Međutim, ljudi sa alergijama, nazalnim polipima, astmom i abnormalnim strukturama nosa imaju veću verovatnoću da dobiju sinusitis. Pušenje takođe može povećati koliko često dobijate infekciju sinusa.

Kako mogu da znam da li imam infekciju sinusa, prehladu ili alergiju?

Može biti teško napraviti razliku između prehlade, alergije i infekcije sinusa. Obična prehlada se obično razvija, dostiže vrhunac i polako nestaje. Traje od nekoliko dana do nedelje. Prehlada se može transformisati u infekciju sinusa. Nosna alergija je zapaljenje nosa usled iritirajućih čestica (prašina, polen). Simptomi nazalne alergije mogu uključivati kijanje, svrab u nosu i očima, začepljenost, curenje iz nosa i nazalno kapanje (sluz u grlu). Sinusitis i simptomi alergije mogu se javiti istovremeno sa običnom prehladom. Ako se borite protiv prehlade i razvijete simptome sinusne infekcije ili nazalne alergije, obratite se svom lekaru. Od vas će se tražiti da opišete svoje simptome i istoriju bolesti.

Šta uzrokuje sinusitis?

Sinusitis može biti uzrokovan virusom, bakterijom ili gljivicom koja blokira sinuse. Nekoliko specifičnih uzroka uključuje:

 • Obične prehlade.
 • Nazalne i sezonske alergije, uključujući alergije na buđ.
 • Polipe (izrasline).
 • Devijaciju septuma. Septum ili pregrada je hrskavičava struktura koja deli vaš nos. Devijacija septuma znači da ta pregrada nije ravna, tako da je bliže nosnom prolazu na jednoj strani vašeg nosa, što uzrokuje začepljenje.
 • Slab imunski sistem od bolesti ili lekova.
 • Za odojčad i malu decu, provođenje vremena u dnevnim boravcima, korišćenje cucli ili flaša za piće dok leže može povećati šanse za dobijanje sinusitisa.
 • Za odrasle, pušenje povećava rizik od infekcije sinusa. Ako pušite, trebalo bi da prestanete. Pušenje je štetno za vas i za ljude oko vas.

Da li je sinusitis zarazan?

Ne možete širiti bakterijski sinusitis, ali možete širiti viruse koji dovode do sinusitisa. Ne zaboravite da se pridržavate dobrih praksi pranja ruku, da izbegavate ljude ako ste bolesni i da kijate ili kašljete u lakat ako morate da kijate ili kašljete.

Koji su znaci i simptomi sinusitisa?

Uobičajeni znaci i simptomi sinusitisa uključuju:

 • Kapljanje sluzavog sadržaja niz grlo.
 • Iscedak iz nosa (gusti žuti ili zeleni iscedak iz nosa) ili začepljen nos
 • Pritisak u licu (naročito oko nosa, očiju i čela), glavobolja i/ili bol u zubima ili ušima.
 • Halitozu (loš zadah).
 • Kašalj.
 • Umor.
 • Groznicu.

Kako se dijagnostikuje sinusitis?

Vaš lekar će vam postaviti mnoga pitanja kako bi razvio detaljnu medicinsku istoriju i saznao o vašim simptomima. Uradiće i fizički pregled. Tokom pregleda, vaš lekar će proveriti vaše uši, nos i grlo da li ima otoka, drenaže ili začepljenja. Endoskop (mali osvetljeni/optički instrument) se može koristiti za gledanje u nos. U nekim slučajevima, možda ćete biti upućeni kod specijaliste za uho, nos i grlo (ORL). Ako su vam potrebne dodatne dijagnostičke metode, vaš lekar bi naručio kompjuterizovanu tomografiju (CT, skener).

Kako se leči sinusitis?

Sinusitis se leči na nekoliko načina, svaki u zavisnosti od toga koliko je težak slučaj sinusitisa.

Jednostavna infekcija sinusitisa se leči:

 • Dekongestivima.
 • Lekovima za prehladu i alergije bez recepta.
 • Ispiranjem nosa slanim rastvorom.
 • Pijenjem tečnosti (sinusitis je virusna infekcija i pijenje velikih količina tečnosti će pomoći).

Ako se simptomi sinusitisa ne poboljšaju nakon 10 dana, vaš lekar može propisati:

 • Antibiotike (sedam dana kod odraslih i 10 dana kod dece).
 • Oralne ili lokalne dekongestive.
 • Intranazalne steroidne sprejeve na recept. (Ne koristite sprejeve ili kapi bez recepta duže od tri do pet dana – oni zapravo mogu povećati zagušenje).

Dugotrajni (hronični) sinusitis se može lečiti fokusiranjem na osnovno stanje (obično alergiju). Ovo se obično leči:

 • Intranazalnim steroidnim sprejevima.
 • Lokalnim antihistaminskim sprejevima ili tabletama.
 • Antagonistima leukotriena za smanjenje otoka i simptoma alergije.
 • Ispiranjem nosa fiziološkim rastvorima koji mogu da sadrže i druge vrste lekova.

Kada se sinusitis ne kontroliše jednim od gore navedenih načina lečenja, CT skeniranje se koristi za bolji pregled vaših sinusa. U zavisnosti od rezultata, možda će biti potrebna operacija za ispravljanje strukturnih problema u vašim sinusima. Ovo će se najverovatnije dogoditi ako imate polipe i/ili gljivičnu infekciju.

Koje komplikacije su povezane sa infekcijom sinusa?

Iako se to ne dešava često, nelečene infekcije sinusa mogu postati opasne po život izazivanjem meningitisa ili inficiranjem mozga, očiju ili obližnje kosti. Meningitis je infekcija membrana (meninge) koje pokrivaju mozak i kičmenu moždinu.

Da li su mi potrebni antibiotici za svaku infekciju sinusa?

Mnoge infekcije sinusa su uzrokovane virusima, onima koji izazivaju prehladu. Ove vrste infekcija se ne leče antibioticima. Uzimanje antibiotika za virusnu infekciju nepotrebno vas dovodi u opasnost od neželjenih efekata povezanih sa upotrebom antibiotika. Pored toga, prekomerna upotreba antibiotika može dovesti do rezistencije na antibiotike, što može otežati lečenje budućih infekcija.

Postoji li pravi način da izduvate nos?

Ako imate začepljen nos, pokušaj da se prisilite da ispuhnete nos može pogoršati situaciju. Najbolje je da nežno duvate jednu po jednu stranu nosa u maramicu. Možda ćete želeti da prvo upotrebite neku vrstu ispiranja nosa da biste rastvorili materijal u nosu pre duvanja. Obavezno odložite maramicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom ili antimikrobnim sredstvom za dezinfekciju.

Kako mogu sprečiti sinusitis?

Neki od kućnih lekova koji se koriste za lečenje simptoma sinusnih infekcija mogu pomoći u sprečavanju upale sinusa. To uključuje ispiranje nosa slanom vodom i upotrebu lekova koje bi vam lekar mogao predložiti, kao što su lekovi za alergije ili steroidni sprejevi za nos. Trebalo bi da izbegavate stvari na koje ste alergični, kao što su prašina, polen ili dim, i pokušajte da izbegavate bolesne ljude. Operite ruke da biste smanjili šanse da dobijete prehladu ili grip.

Da li ću morati da promenim način života da bih se nosio sa infekcijama sinusa?

Ako imate alergije u zatvorenom prostoru, preporučuje se da izbegavate okidače – na primer perut životinja i grinje – kao i da uzimate lekove. Pušenje se nikada ne preporučuje, ali ako pušite, ozbiljno razmislite o programu koji će vam pomoći da prestanete. Dim takođe može izazvati alergije i sprečiti uklanjanje sluzi iz nosa. Nije potrebna nikakva posebna dijeta, ali ispijanje dodatnih tečnosti pomaže da se razblaži nazalni sekret.

Kada treba da odem kod lekara zbog infekcije sinusa?

Prilično je lako da se sami brinete o većini stanja koja se tiču sinusa. Međutim, ako i dalje imate simptome koji vas brinu ili ako se vaše infekcije i dalje dešavaju, vaš lekar primarne zdravstvene zaštite bi vam mogao predložiti da posetite specijaliste. Ovo se takođe može desiti ako vaš CT snimak pokaže nešto što ne izgleda kako treba.

Sinusitis, ili oticanje tkiva sinusnih šupljina, je uobičajeno stanje sa mnogim uzrocima, uključujući viruse i bakterije, nazalne polipe ili alergije. Znaci i simptomi mogu uključivati osećaj pritiska u licu, groznicu i umor. Možete lečiti simptome kod kuće mirovanjem, uzimanjem proizvoda bez recepta i povećanjem unosa tečnosti. Obavezno kontaktirajte svog lekara ako se simptomi ne poboljšaju, ako se sinusitis često dešava ili ako imate bilo koji simptom koji vas brine.