Meni u menopauzi

Prema principima zapadnjačke medicine, menopauza se dugo tretirala kao poremećaj ili problem koji treba rešavati primenom hormonske terapije estrogenom i progestinom, međutim, ova sredstva često uzrokuju i neprijatne nuspojave. No, s vremenom sve više žena (i lekara) počinje da prihvata menopauzalne promene kao neminovne i prirodne, te primenjuje prirodne preparate i metode za njihovo ublažavanje. Objektivno, u pitanju je prirodan proces u kome žene treba da usvoje neke nove životne prioritete i navike.

Zdrava ishrana, kvalitetan san i odmor, efikasna kontrola stresa i ljubav najbližih najvažniji su faktori koji mogu da ublaže potencijalne tegobe tranzicionog perioda u životu svake žene. Evo i nekoliko načina da što bezbolnije prebrodite ovaj period.

Započnite program suplementacije

Pod uslovom da ste eliminisali moguće organske uzroke simptoma koje osećate, određeni dodaci ishrani mogu ublažiti ili potpuno ukloniti brojne simptome menopauze. U njih spadaju:
* Multivitaminski i mineralni preparati, uz koje svakodnevno treba uzimati 400 IU vitamina E. To će znatno ublažiti i prorediti valunge.
* Vitamin C s bioflavonoidima (1.000 mg) omogućava izgradnju kolagena, održava mekoću kože i umanjuje obilna krvarenja. Osim toga, kliničke studije pokazuju da bioflavonoidi ublažavaju valunge.
* Omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline zbog svog protivupalnog dejstva i uspostavljanja ravnoteže hormona obezbeđuju organizmu esencijalne masne kiseline.
* Kalcijum (najmanje 1.000 do 1.500 mg) u formi kalcijum-citrata, malata ili hidroksiapatita; magnezujum-citrat (330 mg do 600 mg), vitamin D (400 IU), vitamin K, cink i boron.
* Proizvodi od fermentisane soje koji sadrže ekvivalentnu količinu aktivnih izoflavona iz japanske ishrane – oko 40 mg dnevno, što može ublažiti valunge.
* Krema na bazi prirodnog progesterona, koju preporučuju stručnjaci iz pojedinih grana alternativne medicine. Naime, u jednoj studiji se pokazalo da je čak 83% žena koje su koristile bioidentični progesteron prestalo da oseća menopauzalne simptome, ili su oni postali znatno blaži. Osim toga, krema može da poboljša funkciju i izgled kože, zaustavi osteoporozu, redukuje promene raspoloženja i poboljša kvalitet sna. Ipak, treba je koristiti samo po lekarevoj preporuci i pod njegovim nadzorom.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana je važna tokom celog života, a posebno za vreme menopauze zbog brojnih promena koje se odigravaju u ženskom organizmu. Za većinu se preporučuje konzumiranje visokohranljivih, integralnih namirnica – kao što su sveže voće, povrće, žitarice i semenke – a izbegavanje prerađenih namirnica. Nastojte da se na vašem meniju nađe:
* Od pet do sedam organskih jaja nedeljno.
* Više od tri porcije zelenog lisnatog povrća i korenastog povrća (brokoli, spanać, kelj, slatki krompir, blitva, celer, paprike i zelena boranija).
* Više od dve porcije voća dnevno. Poželjno je da to budu jabuke, kruške, šljive i bobičasto voće (borovnice, kupine, maline, jagode, ribizle). Započnite dan ukusnim napitkom uz doručak napravljenim od zamrznutog bobičastog voća, bademovog mleka, pšeničnog proteina u prahu, jabuka i lanenog ulja.
* Tri porcije masne ribe (losos i sardine) nedeljno.
* Od dve do tri porcije integralnih žitarica – kao što su ovsene pahuljice, smeđi pirinač, raž, heljda, kinoa i čija semenke.
* Jedna do dve porcije mahunarki (soja, pasulj, grašak, leblebija i sočivo) dnevno. Ove namirnice su bogate fitoestrogenima, koji regulišu hormonski status.
* Jedan do dva čena svežeg belog luka dnevno.
* Jedna do dve porcije fermentisanih namirnica dnevno, kao što su miso (supa), umeboši sirće, sirće od smeđeg pirinča, kiseli kupus, tempeh i umeboši šljive.
* Više od jedne salate ili povrtne čorbe dnevno.
* Jedna porcija organskog mleka i/ili organskog probiotskog jogurta dnevno.
* Šaka jezgrastog voća – badem, orah i brazilski orah – dnevno.
* Jedna do vrha napunjena kašika mlevenih semenki (suncokret, lan, susam i konoplja) dnevno.
* Opciono u ishranu možete uključiti i morske alge, jer su bogate vitaminima i mineralima.
* Ako jedete meso i ne želite da ga se odreknete, onda ograničite konzumiranje na tri dana u nedelji i, kada god je to moguće, birajte belo pileće i ćureće meso, kao i ono od organski uzgajanih životinja.