Čaj za Prostatu – Prirodni lek za uvećanu prostatu

čaj za prostatu od koprive

Kako čajem od koprive pobijediti tegobe povećane prostate

Najočitiji simptomi ovog oboljenja su učestali nagon za mokrenjem, oslabljen mlaz mokraće te otežano i bolno pražnjenje mjehura.

Imate li ove tegobe, pomoći vam može čaj od koprive.

Ova biljka, koju mnogi iz neznanja odbacuju kao korov, donijet će višestruke koristi za zdravlje, i to ne samo prostate.

Stoga, ako je imate u svom vrtu ili je vidite u prirodi, nemojte je čupati i bacati, nego otrgnite njezine mlade listove te ih osušite za pripremu zdravog čaja.

Dobrobiti koprive za prostatu

Tijekom stoljeća primjenjivala se kao diuretik te kao pomoć kod bolnih mišića i zglobova, ekcema, artritisa, gihta i brojnih drugih oboljenja.

I dok su je naši davni preci izuzetno cijenili, mi je odbacujemo kao nepotrebni korov.

Ova moćna biljka ima snažan detoks učinak, što to znači da potiče eliminaciju otpadnih tvari iz organizma.

Budući da potiče mokrenje i potpuno pražnjenje stomaka te ima protuupalna svojstva, izvrsna je pomoć kod problema s prostatom.

Dokazano pomaže kod oboljenja prostate

Više od 20 kliničkih studija pokazalo je da kopriva, bilo sama ili u kombinaciji s nekim drugim  biljkama, može ublažiti tegobe prostatitisa ili povećanja prostate.

Istraživanja su otkrila: kopriva je jednako djelotvorna kao i lijekovi finasteridi, koji se propisuju kod povećane prostate.

Zašto onda radije ne biste posegnuli za ovim prirodnim rješenjem?

Njezinu djelotvornost dokazala je i studija u koju je bilo uključeno 620 muškaraca s povećanom prostatom od kojih su neki uzimali koprivu, a drugi placebo.

Kod 81% muškaraca koji su uzimali koprivu znatno su se ublažile tegobe s mokrenjem, a povećana prostata se smanjila.

Također, pokazalo se da određeni sastojci iz koprive, poput diklorometanolika, uzrokuju apoptozu, odnosno odumiranje stanica raka prostate.

Stoga, imate li hiperplaziju, ako to ne učini vaš liječnik, sami sebi „propišite“ čaj od koprive.

Priprema čaja za prostatu

3 jušne žlice sušenih listova koprive prelijte sa 6 dl hladne vode.

Ostavite da odstoji dva sata pa procijedite. Svaki dan možete popiti tri šalice, odnosno po jednu prije glavnih obroka.

Dodatni savjet

Listove koprive možete jesti blanširane ili kuhane, te ih dodavati u razna jela poput juha i variva. Kuhana kopriva izvrstan je izvor proteina, željeza te vitamina A i C.

Za zdravlje prostate, uz čaj od koprive konzumirajte i bučino ulje i sjemenke te hranu bogatu cinkom poput mahunarki i indijskih oraščića. Također, izbacite sve mesne prerađevine i suhomesnate proizvode jer dokazano štete vašoj prostati.

Napomena

Kopriva nije namijenjena trudnicama u prvom tromjesečju trudnoće, kao ni osobama koje boluju od dijabetesa.

Ako koristite lijekove za razrjeđivanje krvi, snižavanje tlaka, sedative ili diuretike, prije konzumacije koprive savjetujte se s vašim liječnikom.

 

Izvor: alternativa za vas