Kako Napraviti Kapi Soda Bikarbone za Zapušen Nos

sprej za nos fiziološki slani rastvor

Začepljen nos jeste neprijatan simptom prehlade, blokade sinusa i alergija, a slani rastvor može biti od velike pomoći.

Budući da kapi za nos ne treba koristiti često i dugotrajno, slani rastvor ima prednost što je potpuno bezopasan, a preporučuje se i deci.

Soda bikarbona i so se mogu jednostavno iskombinovati za zapušen nos, a saznajte kako.

Kako sprej za nos pomože alergijama?

Neke studije pokazuju da fiziološki rastvor vraća vlagu suhim nosnim prolazima i sinusima i obuzdava upalu sluznice.

Ako redovno koristite malu bočicu za prskanje fiziološkim rastvorom, može vam pomoći da stanjite sluz, smanjite curenje nosa i očistite nosne prolaze od bakterija.

Koje tip spreja mogu da koristim?

Možete da kupite fiziološki rastvor bez recepta ili ga napravite kod kuće.

Većina rastvornih nazalnih sprejeva bez recepta su izotonični, što znači da je rastvor iste koncentracije soli kao u vašem telu. Hipertonične verzije imaju veću koncentraciju soli od one u vašem telu. Obe vrste mogu pomoći čišćenju sluzi. Srećom slani rastvor za ispiranje nosa se vrlo lako pravi.

Slani sprejevi takođe pomažu u održavanju zdrave cilije u vašem nosu. Cilije su male strukture nalik dlakama koje vlaže vazduh koji ide do vaših pluća, zarobljava bakterije i sprečava da dopru u ćelije, i pomaže čulo miris. Čuvanjem cilija zdravim, fiziološki sprejevi mogu pomoći u lečenju rinitisa i sinusitisa, pokazuju studije.

Kada ga treba koristiti?

Sprejevi mogu pomoći u uklanjanju polena iz nosne sluznice. Ljudi ih često koriste na kraju dana. Ove sprejeve možete koristiti i za dodavanje vlage ako vam se nos osuši od zimskog vremena.

Ako za lečenje alergija koristite steroidni sprej za nos, lekari predlažu da prvo koristite fiziološki sprej za čišćenje nosa i da ga oslobodite od guste sluzi i ostataka. Gusta sluz može sprečiti da steroid deluje što bolje.

Kako se pravi slani rastvor sode bikarbone za nos

Potrebni sastojci: 

  • Četvrtina kašičice morske ili kuhinjske nejodirane soli,
  • pola kašičice sode bikarbone i
  • 200 ml vode.

Postupak izrade: Prokuvajte vodu i ostavite da se ohladi do 50 stepeni, a zatim dodajte so i sodu bikarbonu, te mešajte dok se sastojce ne rastope.

Kad se fiziološki rastvor morske soli za sinuse ohladi na sobnoj temperaturi, možete ga sipati u bočicu i upotrebljavati.