Zubne Fasete (Viniri): Vrste, Procedura, Pre i Posle, Cena

Zubne fasete (viniri) su tanke, prilagođene školjke koje stomatolozi mogu postaviti na prednji deo zuba kako bi poboljšali njihov izgled. Viniri mogu sakriti zamrljane, okrnjene i neravne zube.

Za neke ljude, oštećeni ili promenjeni zubi mogu uticati na njihovo samopouzdanje ili samopoštovanje. Zubne fasete mogu pomoći u poboljšanju izgleda zuba.

Ovaj članak govori o tome šta su zubne fasete, različite vrste zubnih vinira koje su dostupne, troškovi, prednosti i postupak postavljanja zubnih ljuskica.

Šta su zubne fasete?

Zubne fasete su prilagođeni fitinzi dizajnirani da pomognu sakrivanje ili ispravljanje oštećenja zuba, uključujući:

 • mrlje i promene boje
 • čips i male komadiće koji nedostaju
 • propadanje
 • iskrivljenost
 • praznine između zuba

Zubne fasete pomažu u poboljšanju izgleda zuba osobe. Oni mogu biti korisni za ljude koji žele dugoročno rešenje za uporne kozmetičke probleme – posebno one koji ne reaguju na druge stomatološke tretmane, kao što su izbeljivanje zuba , proteza ili retainers.

Tokom procesa postavljanja, stomatolog obično uklanja malu količinu gleđi, koja je tanka zaštitna spoljašnja obloga zuba. Zbog toga, kada stomatolog postavi fasete, osoba ih ne može ukloniti ili odlučiti da ih ne koristi.

Vrste faseta

Postoje dve vrste furnira : porcelan i kompozit na bazi smole. Sledeći odeljci će detaljnije opisati ove opcije.

Porcelanske fasete

Keramičke fasete su jaka, tanka kapica koju stomatolog može postaviti na vrhove i strane zuba.

Da bi ih pričvrstio, zubar će ukloniti malo gleđi sa zuba pre nego što ih postavi. Porcelanske fasete imaju istu boju kao i prirodni zubi, ali ih je moguće učiniti beljima kako bi ulepšali osmeh.

Kompozitne fasete na bazi smole

Kompozitne fasete na bazi smole slične su porcelanskim fasetama, ali su obično jeftinije i zahtevaju manje uklanjanja emajla. Ponekad stomatolog možda neće morati da uklanja gleđ pre postavljanja kompozitne fasete.

Kompozitne fasete obično je lakše zameniti ako su slomljene ili oštećene nego porcelanske.

Koje su najbolje zubne navlake?

Porcelanske fasete i kompozitne fasete na bazi smole izgledaju slično, ali postoje neke ključne razlike. Ove razlike uključuju:

PorcelanKompozit na bazi smole
skupljijeftiniji
obično zahteva uklanjanje gleđimožda neće zahtevati uklanjanje gleđi
2–3 dolaskaobično 1 termin
traju oko 20 godinatraju oko 5 godina
neće mrljatimože vremenom postati mrlja
manja je verovatnoća da će se okrhnuti ili lomitiveća je verovatnoća da će se okrhnuti ili slomiti
teže popravitilakše popraviti

Porcelanske fasete takođe imaju tendenciju da ponude malo prirodniji izgled nalik zubima i mogu da pokriju više promenjenih, deformisanih zuba.

Vrsta furnira koju osoba odabere zavisiće od njenog budžeta, potreba i preferencija. Stomatolog im može pomoći da odluče koja vrsta zubne ljuske će im najbolje odgovarati.

Pre i posle zubnih faseta

zubne fasete pre i posle

Koja je razlika između vinira, krunica i implantata?

Zubne fasete, krunice i implantati mogu poboljšati kozmetički izgled zuba. Međutim, među njima postoje razlike.

Jedna razlika između faseta, krunica i implantata je površina zuba koju svaka opcija pokriva.

Zubne fasete uglavnom pokrivaju prednji deo zuba. Nasuprot tome, krunice pokrivaju ceo zub, uključujući prednji, zadnji i sve strane.

Kao rezultat toga, stomatolozi koriste krunice za popravku slomljenih zuba, uključujući i zube koji imaju malo preostale strukture. Krunice takođe mogu pomoći u jačanju zuba koje pokrivaju.

Implantati su strukture nalik šrafovima koje se pričvršćuju za kost vilice kako bi zamenili zube koji nedostaju.

Kada je potrebno, stomatolog može koristiti implantat da pričvrsti krunu u ustima. Ovo može biti slučaj ako osobi nedostaje zub ili je zub nepopravljiv jer je previše pokvaren i zahteva uklanjanje.

U suštini, stomatolozi koriste krunice za izgradnju zuba koji su teško oštećeni, dok implantati zamenjuju zube koji nedostaju. Fasete poboljšavaju izgled zuba koji su uglavnom još uvek netaknuti.

Cena zubnih faseta

Zubne fasete variraju u ceni na osnovu broja zuba koje osoba treba da pokrije i stručnosti osobe koja izvodi proceduru.

Možete očekivati da ćete platiti između 50 i 400 evra po zubu.

Ovi troškovi su približni i mogu se razlikovati u zavisnosti od:

 • vrsta faseta
 • količina preparata neophodna pre postupka
 • geografsku lokaciju osobe

Šta se dešava tokom postupka zubne fasete?

Kako se odvija procedura zubnih ljuskica zavisi od vrste ljuskica koju osoba odabere.

Sledeći odeljci će opisati proces za svaki tip u nastavku.

Porcelanske fasete

Da bi ugradio porcelanske fasete, stomatolog će prvo ukloniti malo gleđi i uzeti otisak zuba da bi napravio kalup.

Nakon ove početne posete, oni će poslati kalup u laboratoriju koja proizvodi porcelanske fasete po meri. Stomatolog može postaviti privremene fasete na zube dok osoba čeka da laboratorija napravi trajne.

Na sledećem pregledu, stomatolog će testirati da li fasete odgovaraju i da li su dobre boje, a po potrebi će izvršiti prilagođavanja. Zatim će zubar zalepiti fasete za zube.

Kompozitne fasete na bazi smole

Da bi ugradio kompozitne fasete na bazi smole, stomatolog će početi sa čišćenjem, preoblikovanjem i pripremom zuba. Nakon što pripreme zube, oni će spojiti i oblikovati kompozitni materijal, prilagođavajući boju tako da fasete izgledaju prirodno u ustima osobe.

Zatim će zubar koristiti svetlo da osuši i očvrsne kompozitni materijal. Kada se fasete stvrdnu, stomatolog će ih zagladiti i ispolirati tako da izgledaju i osećaju se kao pravi zubi.

Kako održavati fasete

Nakon postavljanja faseta, stomatolog će možda želeti da ih proveri na naknadnom pregledu. Tokom ovoga, oni će se pobrinuti da furniri ostanu na mestu i da su udobni za korisnika.

Ovo je dobra prilika da osoba pomene ako se bilo koja od faseta ne oseća dobro, jer zubar može pomoći da ih popravi.

Osoba sa novim zubnim fasetama ne mora da izbegava bilo koju određenu hranu ili piće nakon imenovanja.

Međutim, pošto fasete vremenom mogu da postanu mrlje, osoba će možda želeti da izbegava kafu , čaj i crno vino, kao i druge stvari koje mogu da izazovu mrlje na zubima , kako bi duže trajale.

Zubar takođe može savetovati protiv:

 • grizući tvrde predmete
 • grickanje noktiju
 • koristeći štitnik za usta
 • škrgućući zube
 • žvakanje veoma tvrde hrane
 • otvaranje predmeta zubima

Osoba može primetiti grube mrlje na fasetama. Ovo bi se vremenom trebalo poboljšati. U suprotnom, osoba može da pozove svog stomatologa da ih izgladi. Grubi mrlje obično nastaju zbog toga što stomatolog ostavlja dodatni materijal za vezivanje na fasetama.

Takođe, osoba i dalje može razviti karijes iako ima fasete, tako da je važno praktikovati dobru oralnu higijenu , uključujući pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje koncem dnevno.

Uz odgovarajuću negu, osoba može očekivati da će njihovi faseti trajati oko 10 godina . Nakon ovog vremena, osoba će možda morati da ih zameni.

Koliko dugo traju fasete može varirati u zavisnosti od materijala koje je zubar koristio i koliko dobro se osoba brine o njima. Osoba može razgovarati sa svojim stomatologom o vremenskim okvirima za zamenu ljuskica.

Dakle

Zubne fasete su kozmetički uređaj koji menja izgled zuba osobe. Zubne fasete pomažu u poboljšanju boje, obezbeđuju prirodan oblik zuba, smanjuju praznine i sakrivaju strugotine i druga manja oštećenja zuba.

Furniri se mogu razlikovati i po ceni i po izdržljivosti. Porcelanske fasete su generalno jače i duže traju, ali dolaze sa mnogo višom cenom. Kompozitne fasete na bazi smole su pristupačnije, ali ne traju tako dugo i mogu se lakše polomiti.

Zubne fasete su dugoročno rešenje kozmetičkih problema sa zubima. Osoba koja razmišlja o kozmetičkom stomatološkom radu treba da razgovara sa stomatologom o svojim mogućnostima.