Zbog čega osećate bol u stomaku

Otkrijte pravi uzrok stomačnih tegoba.

Simptomi bola u stomaku

Sindrom nervoznog creva (IBS)

Proliv, nadimanje stomaka, spazmatičan bol i/ili opstipacija tipični su znaci ovog sindroma.

PROČITAJTE JOŠ: SINDROM NADRAŽENOG CREVA: ishrana bogata vlaknima otklanja tegobe

Gasovi u stomaku

Nadutost, snažan bol i podrigivanje obično se manifestuju nakon obroka i javlja se osećaj da je odeća tesna.

Kamen u žuči

Bol u centralnom ili gornjem desnom delu stomaka koji se obično pojačava nakon konzumiranja masne hrane. Osim toga, moguć je porast telesne temperature i pojava mučnine.

Menstrualni bolovi (dismenoreja)

Osećaju se u donjem delu stomaka i obično su najjači u prvim danima menstruacije. Bol se može reflektovati u butine i donji deo leđa.

Čir na želucu

Tišteći, potmuo bol u središnjem delu stomaka koji može trajati nekoliko sati nakon obroka. Ukoliko postoji i čir na duodenumu, onda je moguće da se javi i bol u leđima.

Uzroci bola u stomaku

Raspoloženje i način ishrane podjednako mogu biti uzrok IBS-a. Ovaj sindrom se smatra reakcijom „celog tela“ na anksioznost, a određene namirnice mogu pogoršati simptome.

Brzo gutanje nedovoljno sažvakanih zalogaja i vazduha uzrokuje zadržavanje gasova u digestivnom sistemu. Namirnice poput belog i crnog luka, kao i one s visokim sadržajem biljnih vlakana, često se teško vare.

Holesterol u žuči se stvrdnjava i formira kamenčiće. Najveći rizik od stvaranja kamena u žuči imaju gojazne osobe, žene koje uzimaju kontracepcijske pilule, kao i osobe s porodičnom istorijom povišenog nivoa holesterola u krvi.

Kontrakcije uterusa usled uklanjanja unutrašnjeg omotača. Stres pojačava bol, kao i nehormonska spirala.

Čir nastaje zbog prekomerne produkcije želučane kiseline, upotrebe lekova ili infekcije izazvane bakterijom Helicobacter pylori. Sve navedeno menja način proizvodnje želučane kiseline ili narušava prirodni mehanizam odbrane želuca.

Prevencija bola u stomaku

Kontrola stresa i vežbe umerenog intenziteta mogu da pomognu. Izbegavajte obilne obroke, rastvorljiva biljna vlakna i sirovo voće i povrće, što može da poremeti normalnu funkciju sistema za varenje.

Uzimajte probiotike i digestivne enzime koji će olakšati proces varenja. Takođe, jedite češće a manje količine hrane i dobro sažvaćite svaki zalogaj.

Održavajte zdravu telesnu težinu i kontrolišite nivo holesterola redovnim fizičkim aktivnostima. Osim toga, izbegavajte velike količine zasićenih masti, koje se obično nalaze u crvenom mesu i punomasnim mlečnim proizvodima.

Pomažu analgetici, a studije pokazuju da redovne fizičke vežbe mogu redukovati menstrualne bolove. Termofor položen na stomak može da ublaži mišićne grčeve.

Uzimanje nekoliko zalogaja hrane može ublažiti bol u želucu, ali je potrebno da se utvrdi pravi uzrok nastanka čira, radi dalje terapije. Čir na želucu ponekad nastaje zbog uzimanja određenih medikamenata koji su u terapiji drugog zdravstvenog problema.