Zbog čega nastaje krvarenje iz nosa?

krvarenje iz nosa

Epistaksa se najčešće se javlja kod male dece i starijih osoba, a najčešće je uzrokovana mehaničkim povredama ili infekcijom.

Međutim, ponekad može biti simptom ozbiljnijih oboljenja i poremećaja

Krvarenje iz nosa (epistaksa) javlja se usled pucanja jednog ili više kapilara unutar nozdrve, čiji uzroci mogu biti infekcija gornjih disajnih puteva, često kijanje, brisanje ili čačkanje nosa, kao i mehaničke povrede – udarac u nos ili glavu.

Osim toga, do krvarenja iz nosa dolazi i usled isušivanje sluzokože, što obično nastaje kao posledica previsoke temperature i suvog vazduha u prostoriji u kojoj se boravi.

Ova neprijatna pojava učestalija je krajem zime ili s proleća, kada je organizmu potrebno više vitamina C, koji ojačava zidove kapilara.

Ko je najpodložniji?

Krvarenje iz nosa veoma je česta pojava kod male dece i tada se obično ne registruje kao zdravstveni problem, jer se javlja zato što su u tom uzrastu kapilari u nosnoj šupljini još uvek slabi.

Kod zdravih odraslih osoba nastaje retko, dok je kod starijih ljudi učestalije, ali uglavnom se može izlečiti kod kuće, uz primenu proverenih metoda.

Znak za uzbunu

Ukoliko je krvarenje iz nosa obilno i često, obavezno se mora potražiti pomoć lekara, jer može biti simptom raznih oboljenja – hronične upale nosa i sinusa, povišenog krvnog pritiska, migrene, bolesti jetre, bubrega i krvi (anemija, leukemija), infektivnih oboljenja, tumora.

U tim slučajevima, krvarenja mogu biti česta i obilna, što kod pacijenta izaziva još veću uznemirenost, a neretko se javlja i krvarenje iz usta. Ako se radi o težem obliku, koža postaje bleda, puls je ubrzan, a ponekad dolazi i do gubitka svesti.

Afektivna stanja poput stresa, tenzije i anksioznosti, takođe mogu biti praćena pucanjem kapilara u nozdravama.

Uzročnik krvarenja iz nosa može biti i upotreba određenih medikamenata, najčešće onih koji se koriste u slučaju upala, pošto razređuju krv.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

U slučaju krvarenja iz nosa treba zauzeti sedeći položaj (kako ne bi došlo do gušenja), ispraviti leđa i glavu nagnuti malo napred.

Osim toga, nos treba obavezno izduvati kako bi se sprečio nastanak krvnih ugrušaka, nakon čega se nozdrve čvrsto pritisnu palcem i kažiprstom. U normalnim situacijama, krvarenje staje u roku od 5 do 10 minuta.

Ukoliko je izazvano iscrpljenošću ili nedostatkom vitamina, savetuje se stavljanje hladnog obloga sa zadnje strane vrata i konzumiranje čaja od šipka ili nekog drugog napitka obogaćenog vitaminom C. Međutim, ako je krvarenje obilno, u nos treba staviti sterilni tampon (može se kupiti u apoteci) i obavezno se obratiti lekaru.

Preventiva

I zdravim i bolesnim osobama kao preventiva se savetuje svakodnevno konzumiranje soka od cvekle sa kašičicom meda i sokom od jednog limuna (bar jedna čaša dnevno).

Osim toga, preporučuje se i unošenje najmanje šest velikih čaša vode, jer se na taj način održava vlažnost sluzokože nosa.

Kako bi se sprečilo krvarenje iz nosa, trebalo bi unositi što više grejpfruta, narandže i kivija, kao i svih vrsta povrća, naročito zelenog, a izbegavati cigarete, kafu i alkohol.

Ne preporučuju se slana jela i konzervirane prerađevine, kao ni preterano fizičko naprezanje, dok bi boravak na suncu trebalo svesti na najmanju moguću meru.

Osobe kod kojih se krvarenje iz nosa javlja usled povišenog krvnog pritiska, bolesti srca ili angine pektoris, moraju se konsultovati sa specijalistom kardiologom.

Uz prepisanu terapiju, od pomoći može biti i čaj od lekovitog bilja: izmešati i prokuvati po deset grama crvotočine, listova petoprste, šumske jagode i vinove loze, stabljike preslice i rusomače. Procediti i piti osam puta dnevno po pola decilitra. U čaj se može dodati 10 do 15 kapi svežeg limunovog soka.