Za lenja creva ima leka

Naša stručna saradnica Sandra Živanović, savetnik za ishranu, pomaže vam da nađete rešenje za probleme s ishranom.

Iako se u medicini smatra normalnim da stolicu imamo od tri puta na dan do jednom u tri dana, ipak bi bilo idealno da creva praznimo svakodnevno.

Svako zadržavanje stolice u crevima dovodi do intoksikacije organizma, a neki podaci govore da prosečan čovek ima 3-5 kilograma stare stolice u crevima.

Kada stolicu imamo ređe od tri puta nedeljno, smatra se da imamo problem sa lenjim crevima. Važno je reći da lenja creva nisu bolest, a naročito ne neizlečivo stanje

Promene nekih životnih navika mogu da vam ubrzaju probavu, olakšaju izbacivanje crevnog sadržaja i tako vam omoguće ne samo bolje varenje i smanjenje tegoba, već i zdravlje u celini, jer znamo da nam imunitet i sveukupno zdravlje u najvećoj meri zavise od stanja probavnih organa.

Lečenje lenjih creva

1. Povećajte unos vlakana!

Kada pogledamo celodnevni jelovnik prosečnog čoveka, vlakana skoro da nema ni u tragu.

Međutim, za pokretanje creva nam je neophodan unos nesvarljivih sastojaka, kakva su upravo vlakna, koja draže muskulaturu creva na kretanje i tako dovode do eliminacije crevnog sadržaja.

Vlakana najviše ima u voću i povrću, integralnim žitaricama i mahunarkama.

Ako u hrani nema dovoljno celuloze, tanko crevo će upiti sve svarljive sastojke hrane, a u debelo crevo neće doći dovoljno ostataka i otpadaka koji bi izazvali njegovo kretanje i pražnjenje. Tada dolazi do lenjosti creva ili zatvora.

2. Pijte vodu!

Vlakna bez dovoljno vode neće moći do kraja da obave svoj posao. Neophodan nam je unos tečnosti kako bi ta vlakna nabubrila, izazvala grčenje crevne muskulature i istiskivanje sadržaja.

Pijte barem 6 čaša vode dnevno, najbolje pola sata pre jela i 3-4 sata nakon obroka.

3. Krećite se!

Osobe koje previše vremena provode sedeći imaju veći rizik od usporavanja probave i pojave opstipacije.

Zato obavezno prošetajte dva puta dnevno barem po pola sata i na taj način ćete sigurno ubrzati probavu.

SAZNAJTE I… Kako da smirite nervozna creva?

4. Ne preskačite obroke!

Ako pravite prevelike pauze između obroka i preskačete doručak, možete uticati na usporavanje probave. Veći broj obroka stimuliše refleks pražnjenja creva i podstiče kretanje crevnog sadržaja.

Najvažniji obrok je doručak, ali pazite da i druge obroke unosite redovno, tj. na svaka četiri sata.

5. Počnite dan čašom tople vode sa limunom!

Ovaj jednostavan napitak može da vam pomogne u lečenju zatvora. Naravno, nije svemoguć, ali u kombinaciji sa ostalim savetima, daje dobre rezultate.

Zato, čim ustanete, popijte ovaj lekoviti napitak (ako mu dodate kašičicu meda, biće još ukusniji).

6. Jedite voće na prazan stomak!

Nakon što popijete toplu vodu sa limunom pojedite porciju svežeg voća – jabuke, narandže, mandarine, banane, kivi, sezonsko voće…

Ako ovo redovno budete radili, počećete polako da čistite svoja creva. Sat vremena nakon voća, nemojte unositi drugu hranu.