Urinarne infekcije: Izborite se sa upalom mokraćnih puteva

Prevencija urinarnih infekcija podrazumeva češće pražnjenje bešike, uzimanje veće količine tečnosti i konzumiranje čaja od brusnice koji podstiče izlučivanje bakterija iz urinarnog trakta i leči upalu mokraćnih kanala

Urinarne infekcije veoma su čest zdravstveni problem, koji može izazvati ozbiljne komplikacije ukoliko se ne leči. Oboljenje se mnogo češće javlja kod žena, zbog specifične anatomije urinarnog trakta, odnosno mnogo kraće mokraćne cevi (uretre) i blizine vaginalnog i anusnog otvora. Prema epidemiološkim statistikama, svaka druga ženska osoba patila je ili pati od neke infekcije urinarnog trakta, a posebno su ugrožene žene u menopauzi. Iako je kod muškaraca mnogo ređa, ukoliko se pojavi ova bolest, predstavlja veoma ozbiljan zdravstveni i terapijski problem. Najčešći uzročnici urinarnih infekcija jesu bakterije iz creva (escherichia coli, proteus mirabilis, enterococcus), ali i spoljašnje bakterije (streptococcus, staphilococcus, candidiazis). Iako svi delovi sistema za mokrenje mogu biti infiicirani, uglavnom se javljaju upala uretre (uretritis) i bešike (cistitis), dok je zapaljenje bubrega (pijelonefritis) nešto ređe.

Simptomi

Prvi simptomi urinarne infekcije javljaju se u vidu pojačanog nagona za pražnjenjem bešike, kao i bola ili peckanja tokom mokrenja. Bez obzira što postoji intenzivan nagon za mokrenjem i urin se teško zadržava, količina izlučene mokraće obično je veoma mala. Pacijent se najčešće žali na bolove u donjem delu stomaka, leđima ili bokovima. U većini slučajeva urin ima težak i jak miris, lako je zamućen, a u njemu se naziru crvenkasti tragovi krvi. Osećaj umora i iscrpljenosti je redovan, a ako se upala proširi i na bubrege, stanje je praćeno temperaturom, jezom, vrtoglavicom, povraćenjem i bolom u leđima.

Otkrivanje bolesti

Ukoliko postoje simptomi infekcije urinarnog trakta, pacijent daje uzorak urina, kako bi se utvrdilo eventualno prisustvo gnoja, krvi ili bakterija. Veoma je važno da se pre toga sprovede detaljna higijena genitalnog područja – najbolje antiseptikom, kako bi rezultati analize bili što verodostojniji. Na osnovu laboratorijske analize urina i urinokulture, tokom koje se precizno određuje vrsta bakterija prisutnih u mokraći, lekar može sa sigurnošću odrediti koja terapija antibioticima najviše odgovara. Ako se stanje pacijenta ne popravi nakon sprovedenog lečenja ili se infekcije često vraćaju, u pretragu je potrebno uključiti i neku precizniju radiološku metodu dijagnostikovanja poput kompjuterizovane tomografije ili ultrazvuka.

7 korisnih saveta za prevenciju upale

Postoji nekoliko jednostavnih tehnika kojima se može sprečiti upala urinarnog trakta.

1. Za početak, veoma je važno piti dovoljnu količinu tečnosti – od 6 do 8 čaša, u cilju “ispiranja” bakterija iz sistema za mokrenje. Najbolji izbor je voda, pošto je uvek pri ruci i ne sadrži kalorije, ali i drugi napici poput biljnih čajeva, mleka ili sokova mogu pospešiti izlučivanje mokraće. Sa druge strane, alkohol i kofein treba konzumirati u ograničenim količinama, jer uprkos tome što imaju diuretička svojstva mogu iritirati bešiku i pogoršati upalu.
2. Najbitniji faktor u sprečavanju pojave urinarne infekcije jeste održavanje besprekorne lične higijene.
3. Nakon odlaska u toalet, genitalno područje treba brisati spreda ka pozadi, jer je većina infekcija uzrokovana rektalnom bakterijom koja napada vaginalni region.
4. Vitamin C treba svakodnevno unositi, bilo preko hrane ili u vidu suplemenata, a sličan efekat postiže se sokom ili ekstraktom brusnice.
5. Urin nikako ne treba zadržavati, već obaviti pražnjenje čim se oseti potreba za tim. Ukoliko se mokraća gomila u bešici, stvara se idealno tlo za razvoj bakterija.
6. Prilikom održavanja higijene intimnih delova, izbegavati upotrebu spreja ili pranje jakim, parfemisanim sapunima i kupkama jer mogu iritirati uretru (završnu mokraćnu cev).
7. Regulacija stolice veoma je bitna, pošto je debelo crevo glavni izvor štetnih mikroorganizama, pa se kod onih koji imaju neurednu stolicu, bakterije dodatno umnožavaju.