Sumpor: Eliksir mladosti i čuvar zdravlja

Istraživanja ukazuju na to da je sumpor nekada bio mnogo dostupniji. Zato ishrana treba da bude bogata proteinima, nosiocima sumpornih aminokiselina, kao što su riba, jaja, meso…

Posle kalcijuma i fosfora, sumpor je treći najzastupljeniji mineral u telu i svaka ćelija ga sadrži. Sastavni je deo aminokiselina, od kojih su sačinjeni proteini koji izgrađuju naše telo. Minimalna doza sumpora kako bi se izbegao njegov deficit zapravo i ne postoji. Potrebne količine sumpora mogu se adekvatnom pravilnom ishranom obezbediti bez potrebe za dodatnom suplementacijom.

Mineral lepote

Sumpor se često naziva i eliksirom mladosti ili mineralom lepote, jer se nalazi u keratinu koji izgrađuje kosu, kožu i nokte čineći ih jakim i zdravim.

Sumpor igra značajnu ulogu u proizvodnji kolagena, koji se nalazi u vezivnom tkivu kože i čini je elastičnom. Kolagen takođe pomaže u zarastanju rana.

On štiti zglobove od artroze podstičući obnavljanje hrskavice zglobova.

Može se koristiti za otklanjanje simptoma nekih stanja kože poput ekcema, psorijaze, osipa, hemoroida i akni. Iako se o tome malo zna, mnoge kreme, losioni i drugi proizvodi za negu kože sadrže sumpor.

Sumpor takođe igra veoma važnu ulogu u metabolizmu nekoliko veoma važnih vitamina B kompleksa, kao što su B1, B5 i B7 (biotin).

Jedinjenje sumpora koje štiti zglobove

MSM (metilsulfonilmetan) je jedinjenje sumpora u našem telu, poznato po tome što poboljšava rad zglobova, ali je uključeno i u mnoge druge fiziološke i metaboličke funkcije.

Deficit ovog jedinjenja u organizmu praćen je simptomima kao što su: umor, stres, depresija, pa čak i neki oblici degenerativnih bolesti, kao što su

  • Parkinsonova bolest,
  • arterioskleroza,
  • osteoartritis
  • i neki oblici karcinoma.

MSM ima antialergijske osobine zatim sposobnost da se veže za sluzne membrane i stvara prirodni odbrambeni štit od alergena.

Takođe može da ublaži alergije putem detoksikacije i poboljšanja protoka materija kroz ćelije.

TEKST: Mr ph Jasmina Timić, Katedra za bromatologiju, Farmaceutski fakultet, Beograd