Saznajte šta raditi ukoliko dođe do upale uha!

Ako se rashlađujete plivanjem, postoji mogućnost da se voda nakupi u uhu, uzrokujući infekciju spoljašnjeg ušnog kanala, s obzirom na to da vlažno okruženje pogoduje razmnožavanju bakterija. Ukoliko koristite štapiće za uši, postoji rizik od uklanjanja zaštitnog sloja ušnog voska, čime bakterijama olakšavate prodor u unutrašnjost uha.

Šta ako dođe do upale: Upala uha obično se ne tretira kao hitan slučaj, a staje joj se na put antibiotskim mastima ili kapima, u kombinaciji s analgeticima koji smanjuju bol

Ipak, nikakve lekove nemojte koristiti na svoju ruku, jer bi bakterije mogle razviti otpornost prema antibioticima. S druge strane, da biste sprečili razmnožavanje bakterija u vlažnom okruženju, možete podesiti fen na srednji intenzitet i uperiti ga ka uhu, da biste isušili unutrašnjost.

U iste svrhe mogu se koristiti i električni grejni jastuci.

Pomoć iz prirode: Tri izgnječena čena belog luka prelijte s 50 ml maslinovog ulja i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru ulje procedite i sipajte nekoliko kapi u inficirano uvo. Posle 10 minuta nagnite glavu da ulje iscuri.