Ribizla: lekovitost Crne i Crvene ribizle za zdravlje

S drugim bobičastim voćem – u ovo doba godine stižu i ribizle, male crvene bobice prepune dragocenih materija, nažalost, prilično zapostavljene u ishrani

Pored dobro poznate crvene ribizle, postoji i ona crna, koja je jednako lekovita.

Za šta je dobra ribizla

Plodovi slatko-kiselog, osvežavajućeg ukusa mogu se jesti u svežem obliku, a koriste se i za pripremu čaja, soka, vina, kompota, marmelade…

Obiluje korisnim materijama

U narodnoj medicini ribizla je poznata kao voće koje jača, čisti i ulepšava telo. Bilo da je reč o crvenoj ili crnoj, ona je izvanredan izvor vitamina C, neizostavne stavke jakog imunološkog sistema i dobrog zdravlja.

Zato je ribizla izuzetno korisna u borbi sa slobodnim radikalima, ali u u prevenciji svih oblika karcinoma. Ako redovno jedete ribizle, možete usporiti starenje, tvrde stručnjaci.

Takođe, crna ribizla koristi se kao sredstvo za revitalizaciju starijih osoba. Ribizla sadrži ugljene hidrate, proteine i kalorije u tragu. Odličan je izvor karotena, vitamina B1, B2, B6, E i niacina.

Od minerala najviše ima kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa i bakra. Kad je reč o organskim kiselinama, sadrži jabučnu i veliku količinu limunske kiseline, te pektin invertin. Takođe, ribizla je odličan izvor vlakana.

Za probavu Ribizla jača apetit, čisti krv i creva, poboljšava rad probavnih organa, a i pomaže u lečenju gastritisa, čira na želucu i zatvora (zahvaljujući velikoj količini vlakana).

Budući da nam imunitet u ogromnoj meri zavisi od zdravlja creva, možemo reći da ribizla i na taj način jača otpornost organizma.

Za zdravlje bubrega Sok i plodovi ribizle korisni su za zdravlje bubrega i sprečavanje nastanka bubrežnih bolesti, a čaj od listova crne ribizle, zahvaljujući eteričnim uljima, potpomaže rad ovih organa.

Ribizla ima i diuretska svojstva, tj. omogućava izlučivanje mokraće, a korisna je i u slučaju mokraćne infekcije. Takođe, smatra se da je prirodni lek za reumatske tegobe. Čaj od listova crne ribizle sprečava stvaranje peska u mokraćnoj bešici.

Bori se s visokim krvnim pritiskom i anemijom

Lekovitost crne ribizla snižava i normalizuje krvni pritisak, te pomaže u slučaju ateroskleroze i proširenih vena. Budući da sadrži obilje minerala, ribizla pomaže i u lečenju anemije, te se savetuje konzumiranje što više zrelih i svežih plodova u sezoni zrenja.

Van sezone treba piti prirodne napitke pripremljene od ovog voća, dva do tri puta dnevno. Ako sok od ribizle držite neko vreme u ustima, pomoći će vam da ojačate desni i sprečite njihovo krvarenje, koje može biti vrlo neprijatno.

Pomaže u slučaju upale pluća

Kako je ribizla multivitaminska bomba s antibakterijskim svojstvima, veoma je korisna za jačanje imuniteta i sprečavanje nastanka različitih infekcija, uključujući i upalu pluća. Od velikog je značaja i ukoliko se infekcija već razvila, pa čak i uznapredovala.

Neguje kožu i kosu

Ribizla sadrži veliku količinu niacina, bitnog za pravilno funkcionisanje nerava, ali i pantotensku kiselinu, važnu za ćelijsko disanje i lepu kosu. Zanimljivo je da je crna ribizla omiljena i u kozmetičkoj industriji, jer sok od njenog ploda savršeno regeneriše i hidrira kožu.

Organsko ulje od semenki crne ribizle sadrži visok procenat gama-linoleinske kiseline, aktivatora ćelijskog metabolizma koji hidrira i jača zaštitni omotač kože.