Predinfarktno Stanje – 4 Simptoma dok Nije Kasno!

predinfarktno stanje simptomi

Uprkos verovanju da ”srce napada” kao grom iz vedra neba, postoje signali koji mogu ukazati na predstojeći srčani udar – danima, nedeljama, a nekada i mesecima ranije.

Nažalost, mnoga ova upozorenja organizma ne prepoznaju se na vreme da bi se sprečili infarkt ili oštećenja srčanog mišića.

OVI Simptomi ukazuju na Predinfarktno Stanje

1. Bol i nelagodnost u grudima

Većina srčanih udara uključuje nelagodnost u centru grudnog koša koja traje više od nekoliko minuta – ili može nestati, a zatim se vratiti. Može se osećati kao neprijatan pritisak, stiskanje, punoća ili bol.

Probadanje u predelu grudi ne mora obavezno ukazivati na poremećaj u radu srca ili predinfarktno stanje. Najčešće je u pitanju problem s probavom, gasovi ili smetnje u radu želuca.

Međutim, treba obratiti pažnju na jak i dugotrajan bol na sredini grudne kosti, koji traje duže od 15 minuta.

2. Bol i nelagodnost u drugim delovima gornjeg dela tela

Bol se često širi prema ramenima, u jednu ili obe ruke i donju vilicu, i najjasniji je signal predinfarktnog stanja. Simptomi mogu uključivati bol ili nelagodnost u jednoj ili obe ruke, leđima, vratu, vilici ili stomaku.

3. Kratak dah

Ovo se može desiti sa ili bez nelagodnosti u grudima

4. Ostali znaci

Drugi mogući znaci uključuju izbijanje hladnog znoja, mučninu ili vrtoglavicu. Kao i:

Umor

Ukoliko mnogo radite i nedovoljno spavate, umor je logična posledica toga.

Međutim, ako bez razloga osećate malaksalost, moguće je da vaše srce ima smetnje u radu i pumpa nedovoljnu količinu krvi u tkiva, usled čega se ona ne snabdevaju kiseonikom.

U zavisnosti od uzroka, ova stanja se mogu uspešno lečiti.

Preskakanje srca

Predstavlja karakteristični poremećaj u radu srca usled preuranjenih otkucaja koji remete ritam.

To nije simptom koji treba zanemariti, posebno ukoliko se ponavlja. Uzrok se najčešće može otkriti EKG pregledom i nakon toga lečiti.

Usporavanje ili ubrzavanje otkucaja

Normalno srce ima 60 do 80 otkucaja u minuti, a sve ispod toga naziva se bradikardija (usporen srčani ritam), odnosno tahikardija (ukoliko srce ima više otkucaja).

U zavisnosti od uzroka, ova stanja mogu se lečiti pre nego što se pojave drastične promene na srčanom mišiču (zadebljanje, odumiranje tkiva, tromb…)

Simptomi se razlikuju između muškaraca i žena

Kao i kod muškaraca, najčešći simptom srčanog udara kod žena je bol u grudima (angina) ili nelagodnost. Ali žene češće dožive neke druge uobičajene simptome, posebno kratak dah, mučninu/povraćanje i bol u leđima ili vilici.

Ne oklevajte da pozovete pomoć

Naučite znakove predinfarktnog stanja i zapamtite: Čak i ako niste sigurni da je srčani udar, proverite ga.

Minuti su važni. Brza akcija može spasiti život – možda baš vaš.