Predinfarktno Stanje – 4 Simptoma dok Nije Kasno!

predinfarktno stanje simptomi

Uprkos verovanju da ”srce napada” kao grom iz vedra neba, postoje signali koji mogu ukazati na predstojeći srčani udar – danima, nedeljama, a nekada i mesecima ranije.

Nažalost, mnoga ova upozorenja organizma ne prepoznaju se na vreme da bi se sprečili infarkt ili oštećenja srčanog mišića.

1. Umor

Ukoliko mnogo radite i nedovoljno spavate, umor je logična posledica toga.

Međutim, ako bez razloga osećate malaksalost, moguće je da vaše srce ima smetnje u radu i pumpa nedovoljnu količinu krvi u tkiva, usled čega se ona ne snabdevaju kiseonikom.

U zavisnosti od uzroka, ova stanja se mogu uspešno lečiti.

2. Preskakanje srca

predstavlja karakteristični poremećaj u radu srca usled preuranjenih otkucaja koji remete ritam.

To nije simptom koji treba zanemariti, posebno ukoliko se ponavlja. Uzrok se najčešće može otkriti EKG pregledom i nakon toga lečiti.

3. Usporavanje ili ubrzavanje otkucaja

Normalno srce ima 60 do 80 otkucaja u minuti, a sve ispod toga naziva se bradikardija (usporen srčani ritam), odnosno tahikardija (ukoliko srce ima više otkucaja).

U zavisnosti od uzroka, ova stanja mogu se lečiti pre nego što se pojave drastične promene na srčanom mišiču (zadebljanje, odumiranje tkiva, tromb…)

4. Bol

Probadanje u predelu grudi ne mora obavezno ukazivati na poremećaj u radu srca ili predinfarktno stanje. Najčešće je u pitanju problem s probavom, gasovi ili smetnje u radu želuca.

Međutim, treba obratiti pažnju na jak i dugotrajan bol na sredini grudne kosti, koji traje duže od 15 minuta.

Bol se često širi prema ramenima, u jednu ili obe ruke i donju vilicu, i najjasniji je signal predinfarktnog stanja.