Pravilna nega kože pušača

duvanski dim koža

Pušenje ubrzava starenje kože koja se usled ove nezdrave navike opušta, postaje sivkasta i gubi sjaj.

U borbi sa ovim problemom od pomoći mogu da budu pilinzi, kreme, mezoterapija, maske i terapija ozonom

Dokazano je da pušenje utiče na prerano starenje kože – nikotin sužava krvne sudove, usporava cirkulacija krvi, a karbondioksid , koji se unosi sa dimom cigarete, ulazi u krvotok i uništava kiseonik u crvenim krvnim zrncima, zbog čega se koža opušta, postaje sivkasta, te gubi sjaj i blistavost.

Da bi se ovaj problem rešio, najbolje je prestati sa pušenjem. Međutim, oni koji još uvek nisu odlučili da se reše ove nezdrave navike, treba da sprovedu pravilnu negu kod kuće ili se podvrgnu tretmanima u kozmetičkom salonu.

Šta možete uraditi kod kuće:

Pravilno čišćenje kože

Najvažnije je pravilno čišćenje kože koje se sprovodi u nekoliko faza. Prvo je potrebno naneti preparate koji uklanjaju nečistoće i regenerišu kožu. Takvi proizvodi obično su biljnog porekla (palmino ulje). Kada gel apsorbuje nečistoće, potrebno je isprati ga vodom. Na ovaj način iz pora se odstranjuju toksini, pospešuje se razmena materija i koža počinje da diše.

Lagani piling

Jednom do dva puta nedeljno preporučuje se lagani piling koji uklanja izumrle ćelije, posle čega koža postaje ravna i glatka. Ova sredstva, tokom masaže ujedno poboljšavaju i mikrocirkulaciju. Ukoliko su neki delovi lica crveni i upaljeni, piling se ne preporučuje. U tom slučaju bolje je odlučiti se za masku koja ima sličan efekat.

Podmlađivanje kremama

Kreme za lice sa antioksidantima mogu da uspore proces starenja i da poboljšaju ten i elastičnost kože. Takođe, stimulišu obnavljanje ćelija, koži obezbeđuju kiseonik, te neutrališu toksine. Sličnia svojstva imaju i vitamini A i E, lipoična kiselina,te koenzim Q 10.

Dobro je ukoliko se u sastavu kreme nalazi i vitamin C koji učestvuje u stvaranju kolagena i elastina i jača zidove krvnih sudova. Obnavljanju kože pomažu i vitamini B grupe.

Maske

U borbi sa lošim tenom i borama od velike pomoći su lifting i kolagen maske. Njih treba nanositi bar jedno nedeljno, i to pre spavanja, jer prodiru duboko u pore i stimulišu cirkulaciju. Korisni su i proizvodi sa komponentama za vlaženje kože, među kojima su najefikasniji hijaluronska kiselina, urea, vitamin A i E.