Poremećen vam je menstrualni ciklus? Proverite nivo prolaktina!

Znate li otkud ženama nakon porođaja mleko kojim doje bebu? Odgovor na to pitanje sadržan je u jednoj reči – prolaktin.

To je hormon koji luči hipofiza, žlezda s unutrašnjim lučenjem smeštena na bazi mozga, u koštanom udubljenju zvanom „tursko sedlo”.

Mada je obezbeđivanje mleka tokom dojenja njegova osnovna uloga, prolaktin je važan za reproduktivno zdravlje oba pola. Kad je sekrecija tog hormona povećana, govori se o hiperprolaktinemiji.

O kakvom je poremećaju reč, kako nastaje, kako se prepoznaje, a kako leči − objasnila nam je prof. dr Milica Medić Stojanoska, internista-endokrinolog, načelnica Odeljenja za endokrinologiju na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma pri Kliničkom centru Vojvodine.

Kada se javlja visok prolaktin

Uzrok hiperprolaktinemije veoma retko ostaje nepoznat.

Povišen nivo prolaktina u krvi javlja se tokom stresa, povećane fizičke aktivnosti, uzimanja hrane, seksualnog odnosa, dojenja ili trudnoće. Tada on ne ukazuje na bolest, budući da se javlja u fiziološkim uslovima”, objašnjava doktorka, dodajući da hiperprolaktinemija može biti i patološkog karaktera.

„Tad govorimo o povećanom lučenju hormona, što se najčešće javlja posle uzimanja određenih medikamenata, kao što su, između ostalog, starije grupe lekova za depresiju ili oralni kontraceptivi, ali i brojni drugi medikamenti.

I tumor može biti uzrok

Naša sagovornica ističe da uzrok hiperprolaktinemije mogu biti i tumori hipofize koji luče prolaktin. „Najčešće su to benigni tumori zvani prolaktinomi.

Međutim, do poremećaja mogu dovesti i tumori hipofize koji ne luče hormone, ali i neendokrini tumori − kad su u blizini turskog sedla − poznati kao lažni prolaktinomi”, objašnjava ona.

Pritom, dodaje doktorka, nivo prolaktina ponekad može biti povišen i usled drugih oboljenja. „To se najčešće dešava zbog hipotireoze, koja podrazumeva smanjenu funkciju štitaste žlezde, ali i u slučaju sindroma policističnih jajnika, kao i oboljenja jetre i bubrega.”

Kako prepoznati povišen prolaktin

Doktorka Medić Stojanoska objašnjava da su simptomi i znaci hiperprolaktinemije različiti kod žena i muškaraca, te da, kad je reč o ženama, zavise i od starosti.

Razlikuju se dve grupe simptoma – prva je povezana s visokim nivoom prolaktina, a druga s postojanjem tumora u predelu turskog sedla. Kod žena koje još nisu ušle u menopauzu najpre se javlja poremećaj menstrualnog ciklusa − u vidu skraćenja odnosno povećanja razmaka između menstrualnih krvarenja, ili pak potpunog izostanka menstruacije.

Na prolaktinemiju treba posumnjati i ako mlada devojka nikad nije dobila menstruaciju, te ukoliko kasno ulazi u pubertet”, kaže naša sagovornica.

Poremećaj menstrualnog ciklusa praćen je nemogućnošću začeća, zbog čega se žene često i javljaju lekaru”, dodaje ona, napominjući da se hiperprolaktinemija može manifestovati i pojavom mlečnobele tečnosti na dojkama − bilo spontano ili na pritisak − kao i pojačanom maljavošću.

Šta ako je u pitanju tumor

Druga grupa simptoma povezana je s pojavom tumora u predelu turskog sedla – usled pritiska na okolne strukture, tumor izaziva glavobolje u čeonom i slepoočnom predelu. U slučaju velikih tumora, one mogu biti veoma jake.

Javljaju se i smetnje s vidom – pacijent ne vidi dobro sa strane, pred očima ima duple slike ili mu se oštrina vida naglo pogoršava”, objašnjava načelnica Odeljenja za endokrinologiju KCV, dodajući da se kod žena nakon menopauze hiperprolaktinemija najčešće otkriva upravo usled glavobolje ili smetnji s vidom, ali i sasvim slučajno – nalazom visokog nivoa prolaktina u krvi.