Poremećaji menstrualnog ciklusa – Vrste, Uzroci, Lečenje

Neredovna i nepravilna krvarenja iz materice mogu biti simptom različitih oboljenja – poremećene funkcije jajnika, hormonalnog disbalansa i promena na genitalnim organima.

Menstrualno krvarenje jedino je fiziološko krvarenje, a za redovan ciklus neophodni su normalna razvijenost i funkcionisanje hipotalamusa, hipofize, jajnika i materice.

Šta je menstrualni poremećaj

Menstrualni poremećaji su ometajući fizički i/ili emocionalni simptomi neposredno pre i tokom menstruacije, uključujući obilno krvarenje, izostanak menstruacije i nekontrolisane promene raspoloženja.

Neke žene lako prolaze kroz svoje mesečne cikluse bez ikakvih briga. Njihove menstruacije dolaze kao sat, počinju i prestaju svakog meseca u skoro isto vreme, uzrokujući malo više od manjih neprijatnosti.

Međutim, druge žene doživljavaju niz fizičkih i/ili emocionalnih simptoma neposredno pre i tokom menstruacije. Od obilnog krvarenja i izostanka menstruacije do nekontrolisanih promena raspoloženja, ovi simptomi mogu poremetiti život žene na velike načine.

Većina problema sa menstrualnim ciklusom ima jasna objašnjenja, a postoji niz opcija lečenja za ublažavanje simptoma. Ako su vam menstruacije neodoljive, razgovarajte o svojim simptomima sa svojim zdravstvenim radnikom. Kada se vaši simptomi tačno dijagnostikuju, on ili ona vam mogu pomoći da odaberete najbolji tretman kako bi vaš menstrualni ciklus bio podnošljiv.

Kako funkcioniše menstrualni ciklus

Vaš menstrualni period je deo vašeg menstrualnog ciklusa – niz promena koje se dešavaju na delovima vašeg tela (vaši jajnici, materica, vagina i dojke) svakih 28 dana, u proseku. Neki normalni menstrualni ciklusi su nešto duži; neki su kraći.

Prvi dan menstrualnog ciklusa je prvi dan vašeg menstrualnog ciklusa. Prosečna menstruacija traje oko pet do sedam dana. “Normalni” menstrualni period za vas može biti drugačiji od onoga što je “normalan” za nekoga drugog.

Vrste menstrualnih poremećaja

Ako jedan ili više simptoma koje osetite pre ili tokom menstruacije izazivaju problem, možda imate „poremećaj” menstrualnog ciklusa. Ovi uključuju:

 • abnormalno krvarenje iz materice (AUB), koje može uključivati obilno menstrualno krvarenje, odsustvo menstrualnog krvarenja (amenoreja) ili krvarenje između menstruacija (neredovno menstrualno krvarenje)
 • dismenoreja (bolni menstrualni ciklusi)
 • predmenstrualni sindrom (PMS)
 • predmenstrualni disfonični poremećaj (PMDD)

U nastavku sledi kratka diskusija o poremećajima menstrualnog ciklusa.

Obilno menstrualno krvarenje

Jedna od pet žena krvari toliko jako tokom menstruacije da moraju da odlože svoj normalan život samo da bi se izborile sa teškim protokom krvi.

Krvarenje se smatra teškim ako ometa normalne aktivnosti. Gubitak krvi tokom normalnog menstrualnog perioda je oko 5 supenih kašika, ali ako imate obilno menstrualno krvarenje, možete krvariti čak 10 do 25 puta više svakog meseca. Možda ćete morati da menjate tampon ili uložak svakih sat vremena, na primer, umesto tri ili četiri puta dnevno.

Obilno menstrualno krvarenje može biti uobičajeno u različitim fazama vašeg života – tokom tinejdžerskih godina kada prvi put počnete da imate menstruaciju i u kasnim 40-im ili ranim 50-im, kako se približavate menopauzi.

Ako ste prošli menopauzu i imate bilo kakvo vaginalno krvarenje, odmah razgovarajte o svojim simptomima sa svojim zdravstvenim radnikom. Svako vaginalno krvarenje nakon menopauze nije normalno i treba ga odmah proceniti od strane zdravstvenog radnika.

Obilno menstrualno krvarenje može biti uzrokovano:

 • hormonske neravnoteže
 • strukturne abnormalnosti u materici, kao što su polipi ili fibroidi
 • medicinska stanja

Mnoge žene sa teškim menstrualnim krvarenjem mogu za svoje stanje kriviti hormone. Vaše telo može proizvoditi previše ili nedovoljno estrogena ili progesterona – poznatih kao reproduktivni hormoni – neophodnih za održavanje redovnog menstrualnog ciklusa.

Na primer, mnoge žene sa teškim menstrualnim krvarenjem ne ovuliraju redovno. Ovulacija, kada jedan od jajnika oslobodi jaje, javlja se oko 14. dana normalnog menstrualnog ciklusa. Promene u nivou hormona pomažu u pokretanju ovulacije.

Određena medicinska stanja mogu izazvati obilno menstrualno krvarenje. Ovi uključuju:

 • problemi sa štitnom žlezdom
 • poremećaji zgrušavanja krvi kao što je Von Villebrand-ova bolest, blagi do umereni poremećaj krvarenja
 • idiopatska trombocitopenična purpura (ITP), poremećaj krvarenja koji karakteriše premalo trombocita u krvi
 • bolest jetre ili bubrega
 • leukemija
 • lekovi, kao što su antikoagulansi kao što su Plavik (klopidogrel) ili heparin i neki sintetički hormoni.

Druga ginekološka stanja koja mogu biti odgovorna za teško krvarenje uključuju:

 • komplikacije od spirale
 • fibroidi
 • pobačaj
 • ektopična trudnoća, koja se javlja kada oplođeno jaje počne da raste izvan vaše materice, obično u vašim jajovodima

Drugi uzroci prekomernog krvarenja uključuju:

 • infekcije
 • prekancerozna stanja ćelija sluzokože materice

Amenoreja

Možda ste takođe iskusili suprotan problem teškog menstrualnog krvarenja – uopšte nema menstruacije. Ovo stanje, koje se naziva amenoreja, ili izostanak menstruacije, normalno je pre puberteta, posle menopauze i tokom trudnoće.

Ako nemate mesečni ciklus i ne spadate u jednu od ovih kategorija, onda morate da razgovarate o svom stanju sa svojim zdravstvenim radnikom.

Amenoreja, odnosno izostanak menstruacije u generativnom periodu žene može biti fiziološka (u detinjstvu pre prve menstruacije, u pubertetu prve dve godine od prve menstruacije, u trudnoći i u menopauzi) i patološka koja može biti primarna (ako menstruacija ne nastupi do 16. godine života najčešći je uzrok poremećaj razvoja uterusa ili jajnika) i sekundarna (izostanak menstruacije u trajanju od najmanje tri prethodna ciklusa) koja je najčešće posledica oštećenja funkcionalnog sistema “hipotalamus – hipofiza – ovarijum”.

Postoje dve vrste amenoreje: primarna i sekundarna.

Primarna amenoreja se dijagnostikuje ako napuniš 16 godina i nemaš menstruaciju. Obično je uzrokovana nekim problemom u vašem endokrinom sistemu, koji reguliše vaše hormone.

Ponekad je to posledica niske telesne težine povezane sa poremećajima u ishrani, prekomernim vežbanjem ili lekovima.

Ovo zdravstveno stanje može biti uzrokovano nizom drugih stvari, kao što su problem sa jajnicima ili područjem mozga koji se zove hipotalamus ili genetske abnormalnosti. Odloženo sazrevanje hipofize je najčešći razlog, ali bi trebalo da se proverite zbog drugih mogućih razloga.

Sekundarna amenoreja se dijagnostikuje ako ste imali redovne menstruacije, ali one iznenada prestaju na tri meseca ili duže. Može biti uzrokovan problemima koji utiču na nivoe estrogena, uključujući stres, gubitak težine, vežbanje ili bolest.

Pored toga, problemi koji utiču na hipofizu (kao što su povišeni nivoi hormona prolaktina) ili štitne žlezde (uključujući hipertireozu ili hipotireozu) mogu izazvati sekundarnu amenoreju. Ovo stanje se takođe može javiti ako ste imali cistu jajnika ili su vam jajnici hirurški uklonjeni.

Sekundarna amenoreja deli se na

 • hipotalamičku (poremećaj na nivou rilizing hormona),
 • hipofizarnu (poremećaj stvaranja FSH i LH hormona),
 • ovarijalnu (poremećaj estrogena i progesterona),
 • uterusnu (nefunkcionalnost materice i genitalnog kanala) i
 • disregulacionu (kada je uzrok poremećaj drugih endokrinih žlezda, bolesti štitne žlezde, nadbubrežne žlezde, dijabetes psihogene bolesti i to najčešće anoreksija).

Poremećaj ritma krvarenja

Poremećaj ritma krvarenja znači da menstruacija ne dolazi u jednakim vremenskim razmacima (28-32 dana).

Ovi poremećaji podrazumevaju oligomenoreju – retku menstruaciju (javlja se u razmacima posle 35 dana, nekada i na 3, 6, pa čak i 12 meseci)i polimenoreju – učestala menstrualna krvarenja (na manje od 21 dan).

U oba slučaja uzrok su emocionalni stresovi, premorenost, iscrpljenost zbog bolesti i gubitak fizičke kondicije.

Nepravilna krvarenja

Nepravilna krvarenja kod održanog menstrualnog ciklusa su:

Intermenstrualno krvarenje – oskudno krvarenje između 13. i 15. dana ciklusa (u periodu ovulacije) uzrokovano padom estrogena.

Premenstrualno krvarenje – nastaje nekoliko dana (najviše 10) pre početka prave menstruacije, oskudnije je i na njega se nadovezuje menstruacija. Najčešći uzrok je insuficijencija žutog tela, tj. niži nivo progesterona. Međutim, uzrok može biti i promena na grliću materice.

Postmenstrualno krvarenje – jače ili slabije krvarenje koje se nadovezuje na menstruaciju, a uzrok je upalne ili hormonske prirode.

Hipermenoreja – nenormalno obilna menstruacija koja traje i preko sedam dana, uzroci su organske prirode (miomi, polipi uterusa, upala materice). Uzrok može biti i neka bolest hematopojasnog sistema, koagulopatije, bubrežne bolesti, i sl.

Hipomenoreja – nenormalno oskudne menstruacije najčešće su uzrokovane oštećenjima unutar materice koja nastaju kao posledica kiretaže, prilikom ekstrakcije posteljice posle porođaja, a mogu nastati i kao posledica upale sluzokože materice.

Teški menstrualni grčevi (dismenoreja)

Većina žena je iskusila menstrualne grčeve pre ili tokom menstruacije u nekom trenutku svog života. Za neke je to deo redovne mesečne rutine. Ali ako su vaši grčevi posebno bolni i uporni, to se zove dismenoreja i trebalo bi da se obratite svom zdravstvenom radniku.

Bol od menstrualnih grčeva uzrokovan je kontrakcijama materice, izazvanim prostaglandinom, supstancama sličnim hormonima koje proizvode ćelije sluznice materice i cirkulišu u vašem krvotoku. Ako imate jak menstrualni bol, možda ćete takođe primetiti da imate dijareju ili povremeni osećaj nesvestice gde odjednom postanete bledi i znojni. To je zato što prostaglandini ubrzavaju kontrakcije u vašim crevima, što dovodi do dijareje, i snižavaju vaš krvni pritisak opuštajući krvne sudove, što dovodi do vrtoglavice.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

PMS je termin koji se obično koristi da opiše širok spektar fizičkih i psiholoških simptoma povezanih sa menstrualnim ciklusom. Oko 30 do 40 procenata žena doživljava simptome koji su dovoljno jaki da poremete njihov životni stil. Simptomi PMS-a su ozbiljniji i ometajući od tipičnih blagih predmenstrualnih simptoma koje doživljava čak 75 odsto svih žena.

Postoji više od 150 dokumentovanih simptoma PMS-a, od kojih je najčešći depresija. Simptomi se obično razvijaju oko pet do sedam dana pre menstruacije i nestaju kada menstruacija počne ili ubrzo nakon toga.

Fizički simptomi povezani sa PMS-om uključuju:

 • nadimanje
 • otečene, bolne dojke
 • umor
 • zatvor
 • glavobolje
 • nespretnost

Emocionalni simptomi povezani sa PMS-om uključuju:

 • ljutnja
 • anksioznost ili zbunjenost
 • promene raspoloženja i napetost
 • plač i depresija
 • nemogućnost koncentracije

Čini se da je PMS uzrokovan porastom i padom nivoa hormona estrogena i progesterona, koji mogu uticati na hemikalije u mozgu, uključujući serotonin, supstancu koja ima snažan uticaj na raspoloženje.

Nije jasno zašto neke žene razviju PMS ili PMDD, a druge ne, ali istraživači sumnjaju da su neke žene osetljivije od drugih na promene u nivou hormona.

PMS se razlikuje od drugih simptoma menstrualnog ciklusa jer simptomi:

 • imaju tendenciju povećanja težine kako ciklus napreduje
 • se olakšavaju kada menstrualni tok počne ili ubrzo nakon toga
 • prisutni su tokom najmanje tri uzastopna menstrualna ciklusa

Simptomi PMS-a mogu se pojačati nakon svake trudnoće i mogu se pogoršati sa godinama dok ne prestanu u menopauzi.

Ako imate PMS, možda ćete imati povećanu osetljivost na alkohol u određenim periodima tokom ciklusa. Žene sa ovim stanjem često imaju sestru ili majku koja takođe pate od PMS-a, što sugeriše da postoji genetska komponenta za poremećaj.

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD)

Predmenstrualni disforični poremećaj je daleko teži od tipičnog PMS-a. Žene koje imaju PMDD (oko 3 do 8 procenata svih žena) kažu da im to značajno ometa život. Stručnjaci izjednačavaju razliku između PMS-a i PMDD-a sa razlikom između blage tenzijske glavobolje i migrene.

Najčešći simptomi PMDD-a su pojačana razdražljivost, anksioznost i promene raspoloženja. Žene koje imaju istoriju teške depresije, postporođajne depresije ili poremećaja raspoloženja imaju veći rizik za PMDD od drugih žena. Iako se neki simptomi PMDD-a i velike depresije preklapaju, oni su različiti:

 • Simptomi povezani sa PMDD (i emocionalni i fizički) su ciklični. Kada žena počne menstruaciju, simptomi nestaju u roku od nekoliko dana.
 • Simptomi povezani sa depresijom, međutim, nisu povezani sa menstrualnim ciklusom. Bez lečenja, depresivni poremećaji raspoloženja mogu da traju nedeljama, mesecima ili godinama. Ako depresija potraje, trebalo bi da razmislite o traženju pomoći od obučenog terapeuta.

Dijagnoza menstrualnog poremećaja

Da biste pomogli u dijagnostici menstrualnih poremećaja, trebalo bi da zakažete pregled kod svog zdravstvenog radnika.

Da biste se pripremili, vodite evidenciju o učestalosti i trajanju menstruacije. Takođe zapišite sve dodatne simptome, kao što su grčevi, i budite spremni da razgovarate o zdravstvenoj istoriji. Evo kako će vam vaš zdravstveni radnik pomoći da posebno dijagnostikujete abnormalno krvarenje iz materice, dismenoreju, PMS i PMDD:

Obilno menstrualno krvarenje

Da biste dijagnostikovali teško menstrualno krvarenje – koje se naziva i menoragija – vaš zdravstveni radnik će obaviti potpuni lekarski pregled da vidi da li je vaše stanje povezano sa osnovnim zdravstvenim problemom. Ovo može biti strukturno, kao što su fibroidi, ili hormonsko. Ispitivanje uključuje niz testova. To može uključivati:

 • Ultrazvuk. Zvučni talasi visoke frekvencije se odbijaju od karličnih struktura da bi se dobila slika. Vaša materica može biti napunjena fiziološkim rastvorom za izvođenje ove procedure, koja se zove sonohisterografija. Nije potrebna anestezija.
 • Biopsija endometrijuma. Metoda struganja se koristi za uklanjanje nekog tkiva sa sluzokože materice. Tkivo se analizira pod mikroskopom da bi se identifikovao svaki mogući problem, uključujući rak.
 • Histeroskopija. U ovoj dijagnostičkoj proceduri, vaš zdravstveni radnik gleda u vašu šupljinu materice kroz minijaturni instrument sličan teleskopu koji se zove histeroskop. Koristi se lokalna, ili ponekad opšta anestezija, a zahvat se može obaviti u bolnici ili u ordinaciji.
 • Dilatacija i kiretaža (D&C). Tokom D&C, vaš grlić materice je proširen i instrumenti se koriste za struganje vaše sluzokože materice. D&C se takođe može koristiti kao tretman za prekomerno krvarenje i za krvarenje koje ne reaguje na druge tretmane. Izvodi se ambulantno pod lokalnom anestezijom.

Takođe možete očekivati analize krvi da biste proverili vašu krvnu sliku za anemiju i test urina da biste videli da li ste trudni, kao i druge laboratorijske testove.

Što više informacija možete dati svom zdravstvenom radniku, to bolje. Vodite beleške o datumima i dužini menstruacije. To možete učiniti tako što ćete označiti svoj kalendar ili knjigu zakazanih termina. Od vas će takođe možda biti zatraženo da vodite dnevnu evidenciju o vašoj temperaturi da biste utvrdili kada ovulirate. Kompleti za ovulaciju, koji koriste jutarnji uzorak urina, dostupni su bez recepta i jednostavni su za upotrebu.

Tokom početne procene sa svojim zdravstvenim radnikom, takođe treba da razgovarate o sledećem:

 • aktuelni lekovi
 • detalji o menstrualnom toku i dužini ciklusa
 • bilo kakve ginekološke operacije ili ginekološke poremećaje
 • seksualnu aktivnost i istoriju polno prenosivih bolesti
 • upotreba kontraceptiva i istorijat
 • porodična istorija fibroida ili drugih stanja povezanih sa AUB
 • istorija iscedka iz dojke
 • poremećaji zgrušavanja krvi – bilo kod vas ili kod članova porodice.

PMS i PMDD

Ne postoje specifični dijagnostički testovi za PMS i PMDD. Verovatno će od vas biti zatraženo da pratite svoje simptome i da ih zapišete. Kontrolna lista predmenstrualnih simptoma je jedna od najčešćih metoda koje se trenutno koriste za procenu simptoma. Pomoću ovog alata možete pratiti vrstu i težinu simptoma kako biste lakše identifikovali obrazac.

Generalno simptomi PMS-a i PMDD-a:

 • imaju tendenciju povećanja težine kako menstrualni ciklus napreduje.
 • imaju tendenciju da se olakšaju kada menstrualni tok počne ili ubrzo nakon toga.
 • prisutni su tokom najmanje tri uzastopna menstrualna ciklusa.

Lečenje menstrualnih poremećaja

Tretmani za menstrualne poremećaje kreću se od lekova koji se izdaju bez recepta do operacije, sa raznim opcijama između. Vaše opcije lečenja će zavisiti od vaše dijagnoze, njene težine, koji tretman preferirate, vaše zdravstvene istorije i preporuke vašeg zdravstvenog radnika.

Abnormalno krvarenje iz materice

Lekovi i hirurgija se koriste za lečenje AUB. Tipično, prvo treba razmotriti manje invazivne terapije. Izbor lečenja zavisi od vaših godina, želje da očuvate plodnost i uzroka abnormalnog krvarenja (disfunkcionalnog ili strukturalnog). Neki tretmani mogu smanjiti vaše menstrualno krvarenje na blagi do normalan protok.

Lekovi

Terapija lekovima je često uspešna i dobra prva opcija. Prednosti traju samo dok se uzimaju lekovi, tako da ako odaberete ovaj put, treba da znate da je medicinski tretman dugoročna obaveza.

Niske doze kontracepcijskih pilula, progestina i nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) mogu pomoći u kontroli teškog ili nepravilnog krvarenja uzrokovanog hormonskom neravnotežom. Ako su vam menstruacije prestale, oralni kontraceptivi i kontraceptivni flasteri su veoma efikasni u obnavljanju redovnog krvarenja, iako neće ispraviti razlog zbog kojeg ste prestali krvarenje. Oba takođe mogu pomoći u smanjenju menstrualnog toka, poboljšanju i kontroli menstrualnih obrazaca i ublažavanju bolova u karlici tokom menstruacije.

Oni se smatraju za lečenje PMS-a ako su vaši simptomi uglavnom fizički, ali možda neće biti efikasni ako su vaš primarni simptom promene raspoloženja. Međutim, noviji brend oralnih kontraceptiva koji sadrži oblik progesterona koji se zove drospirenon i koji se prodaje pod imenima IAZ, Iasmin, Ocella, Gianvi i Zarah, može smanjiti neke simptome vezane za raspoloženje kao što su anksioznost, razdražljivost, plačljivost i napetost. I Iaz je FDA odobren za lečenje PMDD.

Natazia, koja sadrži sintetički estrogen estradiol valerat, je prva pilula za kontrolu rađanja koju je odobrila FDA za lečenje teškog menstrualnog krvarenja koje nije uzrokovano stanjem materice. Kombinovana pilula estrogen-progesteron može pomoći ženama koje biraju oralne kontraceptive za kontracepciju i nemaju faktore rizika zbog kojih upotreba hormonske kontracepcije nije preporučljiva.

Pilule za kontrolu rađanja možda nisu odgovarajući izbor za lečenje ako pušite, imate istoriju plućne embolije (krvni ugrušci u plućima) ili imate neugodne nuspojave od ovog leka. Rizik od ovih neželjenih efekata je još veći ako koristite flaster za kontrolu rađanja, jer sadrži više nivoe estrogena.

Progestini, oralni ili injekcioni, takođe se koriste za upravljanje teškim krvarenjem, posebno onim koje je rezultat nedostatka ovulacije. Iako ne funkcionišu tako dobro kao estrogen, efikasni su za dugotrajno lečenje. Neželjeni efekti uključuju neredovno menstrualno krvarenje, povećanje telesne težine i, ponekad, promene raspoloženja.

Intrauterini sistem levonorgestrela (Mirena) je odobren od FDA za lečenje teškog menstrualnog krvarenja kod žena koje koriste intrauterinu kontracepciju kao metod prevencije kontrole rađanja. Sistem Mirena može se zadržati do pet godina. Tokom ovog vremena, polako oslobađa malu dozu progestinskog hormona levonorgestrela u matericu. Mirena se takođe naziva intrauterini uređaj ili spirala.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) su dostupni u slobodnoj prodaji i na recept i mogu pomoći u smanjenju menstrualnog krvarenja i grčeva. Ovi lekovi uključuju ibuprofen (Advil, Motrin) i naproksen (Aleve). Mefenaminska kiselina (Ponstel) je NSAID koji se izdaje samo na recept. Uobičajeni neželjeni efekti uključuju stomačne tegobe, glavobolje, vrtoglavicu i pospanost.

Operacija

Osim histerektomije, hirurške opcije za teško krvarenje čuvaju matericu, uništavajući samo sluzokožu materice. Međutim, većina ovih procedura rezultira gubitkom plodnosti, čime se prekida vaša sposobnost da imate decu.

Postoje i druga važna razmatranja za svaku od ovih opcija lečenja. Rizici koji su zajednički za sve hirurške opcije uključuju infekciju, krvarenje i druge komplikacije.

 • Ablacija endometrijuma. Ablacija endometrijuma uključuje korišćenje toplote, struje, lasera, zamrzavanja ili drugih metoda za uništavanje sluzokože materice. Ove procedure se preporučuju samo ženama koje su završile svoje porodice jer utiču na plodnost. Međutim, nakon tretmana morate koristiti kontracepciju. Iako ablacija endometrijuma uništava sluzokožu materice, mala je šansa da dođe do trudnoće, što može biti opasno i za majku i za fetus. Sve u svemu, procedure ablacije endometrijuma imaju dobru stopu uspeha u smanjenju obilnog krvarenja, a neke žene uopšte prestaju da imaju menstruaciju.
 • Resekcija endometrijuma. Tokom ove hirurške procedure, hirurg koristi elektrohiruršku žičanu petlju da ukloni sluznicu materice.
 • Dilatacija i kiretaža (D&C). Tokom D&C, vaš grlić materice je proširen i instrumenti se koriste za struganje vaše sluzokože materice. D&C se takođe može koristiti za dijagnozu abnormalnog krvarenja iz materice. Izvodi se ambulantno pod lokalnom anestezijom. Ovaj tretman je često samo privremeno rešenje za teško krvarenje.
 • Miomektomija. Fibroidi su čest uzrok teškog krvarenja, a uklanjanje mioma postupkom koji se zove miomektomija obično rešava problem. U zavisnosti od veličine, broja i položaja mioma, miomektomija se može izvesti histeroskopom, laparoskopom ili kroz bikini abdominalni rez.
 • Histerektomija. Ovo je jedan od najčešćih hirurških zahvata koji se izvode za zaustavljanje jakog krvarenja. To je jedini tretman koji u potpunosti garantuje zaustavljanje krvarenja. Ali to je takođe radikalna operacija kojom se uklanja vaša materica. Nekoliko faktora čini elektivnu histerektomiju ozbiljnim razmatranjem: To je velika operacija i uključuje sve rizike povezane sa bilo kojom hirurškom procedurom. Nekim ženama može biti neophodan dug period oporavka, često četiri do šest nedelja. Umor povezan sa procedurom može trajati mnogo duže.

Menstrualni grčevi

Ako redovno doživljavate teške menstrualne grčeve (zvane dismenoreja), vaš zdravstveni radnik bi mogao da vam predloži da isprobate lekove bez recepta i lekove na recept i vežbanje, između ostalih strategija.

Lekovi kao što su nesteroidni antiinflamatori (NSAID), kao što su ibuprofen i naproksen, mogu se kupiti bez recepta. Tretman najbolje funkcioniše ako započne nekoliko sati pre pojave grčeva. Ako sačekate dok ne osetite bol, to takođe ne funkcioniše. Ovo će takođe pomoći u smanjenju jakog krvarenja.

Oralne kontraceptivne pilule su takođe efikasne za menstrualne grčeve. Ako se aktivne pilule uzimaju neprekidno 90 do 120 dana za redom, menstruacije će se pojaviti samo tri do četiri puta godišnje.

Drugi načini za ublažavanje simptoma uključuju stavljanje toplote na područje stomaka i blage vežbe.

PMS i PMDD

Da biste pomogli u upravljanju simptomima PMS-a, isprobajte vežbe i promene u ishrani koje su ovde predložene i pitajte svog zdravstvenog radnika za druge opcije. Međutim, ako patite od PMDD-a, ne pokušavajte da se lečite sami; obavezno razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom.

Opcije ishrane za PMS uključuju:

 • Smanjivanje alkohola, kofeina, nikotina, soli i rafinisanog šećera, što može pogoršati simptome PMS-a i PMDD-a.
 • Povećanje kalcijuma u ​​vašoj ishrani iz izvora kao što su mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, proizvodi od soje, tamno zelenilo kao što je repa i sok od pomorandže obogaćen kalcijumom. Povećani kalcijum može pomoći u ublažavanju nekih simptoma menstrualnog ciklusa.
 • Povećanje količine složenih ugljenih hidrata u vašoj ishrani; ovo uključuje voće, povrće, žitarice i pasulj.

Vežbanje je još jedan dobar način za ublažavanje simptoma menstrualnog ciklusa. Najveću korist od vežbanja ćete imati ako ga radite najmanje 30 minuta, pet dana u nedelji. Ali čak i šetnja od 20 do 30 minuta tri puta nedeljno može:

 • Povećajte hemikalije u mozgu koje vam daju više energije i poboljšavaju raspoloženje.
 • Smanjite stres i anksioznost.
 • Poboljšajte dubok san noću.

Druge medicinske terapije koje vaš zdravstveni radnik može predložiti uključuju:

 • Male doze antidepresiva kao što su paroksetin (Pakil), sertralin (Zoloft), citalopram (Celeka) i fluoksetin (Prozac). Oni su propisani jer su efikasni u regulisanju serotonina u mozgu, koji je povezan sa PMS-om. Često se mogu uzimati samo u vreme očekivanih simptoma.
 • Agonisti GnRH (Lupron), ponekad u kombinaciji sa estrogenom ili estrogen-progestin hormonskom terapijom, za kratkotrajno lečenje (manje od šest meseci). Ovaj tretman se koristi za veoma teške simptome jer ima brojne neželjene efekte, uključujući talase vrućine, glavobolje i suvoću vagine.
 • Oralni kontraceptivi koji sadrže progesteron zvan drospirenon mogu pomoći u smanjenju nekih simptoma PMS-a povezanih sa raspoloženjem, kao što su razdražljivost, anksioznost, plačljivost i napetost.
 • Diuretički lekovi, kao što je spironolakton (Aldactone) koji pomažu kod povećanja telesne težine i nadimanja.

Postoje dokazi da neki dodaci ishrani kao što su kalcijum, magnezijum i vitamin B-6 mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a. Razgovarajte o ovim i drugim strategijama sa svojim zdravstvenim radnikom pre nego što uzmete bilo koji dodatak ishrani.

Prevencija

Ne možete sprečiti abnormalno krvarenje iz materice, ali možete ga upravljati kada se razvije.

Žene koje imaju hronične probleme sa ovulacijom – izostanak ovulacije – mogu regulisati svoje krvarenje tako što će nastaviti da uzimaju oralne kontraceptive.

Za druge probleme vezane za menstrualni ciklus, kao što su grčevi ili predmenstrualni sindrom, možete preduzeti korake da sprečite ili umanjite svoju nelagodnost i bol kao što je opisano u odeljku Lečenje ovog unosa.

Pored toga, promena vaše ishrane, vežbanje i usvajanje redovnog obrasca spavanja mogu pomoći kod simptoma PMS-a i PMDD-a. Konkretno, pokušajte:

 • Promena ishrane smanjenjem rafinisanih šećera, soli, nikotina, kofeina i alkohola, što može pogoršati simptome PMS-a
 • Vežbajte najmanje 20 do 30 minuta tri puta nedeljno, idealno najmanje 30 minuta, pet dana u nedelji
 • Dosledno spavanje i uspostavljanje rutine pre spavanja koja će pomoći svom telu i umu da spavate
 • Čuvanje kontrolne liste predmenstrualnih simptoma kako biste bili spremni za uspone i padove

Za PMDD, antidepresivi ili lekovi protiv anksioznosti, posebno tip koji se zove selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI), mogu pomoći u sprečavanju simptoma poremećaja. Možda neće biti potrebno uzimati SSRI svaki dan; uzimanje leka samo tokom vaše lutealne faze (počevši od 14 dana pre sledeće menstruacije) može biti dovoljno.

Generalni saveti

1. Nema menstruacije? Saznajte zašto.

Ako vam je menstruacija neredovna većinu vremena, ili ako nikada niste imali menstruaciju, posetite zdravstvenog radnika radi procene. Amenoreja – izostanak menstruacije – tokom godina rađanja može biti uzrokovana raznim zdravstvenim stanjima, lekovima ili problemima sa životnim stilom. Na primer, anoreksija nervoza, hipertireoza i prekomerno vežbanje utiču na menstrualni ciklus. Kompletna medicinska istorija i testovi krvi biće prvi koraci koje vaš zdravstveni radnik preduzima da identifikuje uzrok vaše amenoreje i razvije plan lečenja.

2. Nemojte trpeti bolne menstruacije.

Ako menstrualni ciklusi izazivaju blagu do umerenu nelagodnost, olakšanje može biti isto koliko i vaš ormarić za lekove. Acetaminophen (Tilenol) često ublažava blage menstrualne bolove. Ibuprofen, naproksen i mefenaminska kiselina (brendovi kao što su Motrin IB, Advil, Baier Select Pain Relief Formula, Midol IB) mogu ublažiti umereni do jači bol. Ovi lekovi najbolje funkcionišu kada prvi simptomi počnu. Ako menstrualni bol traje nekoliko dana, lekar može da vam prepiše drugu vrstu leka za ublažavanje bolova. Razgovarajte o svojim simptomima i mogućnostima lečenja sa svojim zdravstvenim radnikom.

3. Opustite se da biste olakšali bolnu menstruaciju.

Sledeći put kada dobijete bolne menstrualne grčeve, lezite sa jastučićem za grejanje na stomaku. Zatim vrhovima prstiju lagano masirajte stomak kružnim pokretima. Ispijanje toplih napitaka bez kofeina može pomoći, kao i toplo tuširanje ili izvođenje vežbi savijanja struka ili hodanje.

4. Oralni kontraceptivi ili kontraceptivni flasteri često ublažavaju menstrualni bol.

Ako imate menstrualni bol, vaš lekar može ponuditi da vam stavi oralnu kontracepciju kao sredstvo za lečenje vaše nelagodnosti. Osim ako ne želite da ostanete na piluli za kontracepciju, možete prestati da ih uzimate nakon šest do 12 meseci. Mnoge žene prijavljuju kontinuirano olakšanje menstrualnog bola čak i nakon što prestanu da uzimaju oralne kontraceptive.

5. Pozovite svog zdravstvenog radnika u slučaju prekomernog menstrualnog krvarenja.

Ako imate jednu ili dve menstruacije sa jakim ili produženim krvarenjem, verovatno nema razloga za brigu. Međutim, ako se teško krvarenje (menoragija) ponovi tokom tri ili više uzastopnih menstrualnih perioda, ili ako imate krvarenje nakon menopauze, ili je abnormalno krvarenje praćeno temperaturom ili drugim simptomima, obratite se svom zdravstvenom radniku.

Takođe pozovite svog zdravstvenog radnika ako je teško krvarenje praćeno bolom koji se ne ublažava ibuprofenom ili acetaminofenom. Izbegavajte uzimanje aspirina jer može pogoršati problem krvarenja.