Najefikasnija terapija upale mokraćnih puteva

Pravilna ishrana, antibiotici i biljni napici na bazi uve, brusnice i ehinacee leče upalu urinarnog sistema i sprečavaju ponovnu pojavu bolesti

Urinarne infekcije su upalne promene u različitim delovima mokraćnih puteva.

Najčešći uzročnik je ešerihija koli, bakterija čije je prirodno stanište debelo crevo.

Ovom neprijatnom oboljenju podložnije su žene, zbog specifične anatomije urinarnog trakta (mnogo kraća mokraćna cev nego kod muškaraca).

Statistički podaci pokazuju da 25% žena oboli od cistitisa bar jednom u životu, a infekcija se neretko javlja i po nekoliko puta godišnje.

Učestalost upale mokraćnih kanala kod muškaraca povećava se nakon 50. godine, jer u tom dobu dolazi do uvećanja prostate, što otežava pražnjenje bešike.

Utvrđeno je da su upale mokraćnih kanala češće kod trudnica, žena u menopauzi i postmenopauzi, kod starijih osoba i dijabetičara. Mogu da se jave u slučaju pada imuniteta, usled stresa, napora ili neke druge infekcije, jer se tada smanjuje otpornost sluznice mokraćnog sistema.

Simptomi Urinarne infekcije

Urinarne infekcije se manifestuju tegobama kao što su pritisak u donjem delu stomaka, peckanje, svrab, bol tokom i posle mokrenja.

Pored ovih simptoma, često se javljaju promene u boji i mirisu urina, a kod težih upala moguća je i pojava krvi u mokraći, kao i povišena telesna temperatura.

Osobe koje imaju zapaljenje mokraćne bešike manje mokre i bolovi su im slabijeg intenziteta, imaju osećaj ”pečenja”, a mokraća im je mutna.

Infekcija gornjeg dela urinarnog trakta, koja se razvija u bubregu, ima mnogo neprijatnije simptome.

Najčešće su to bolovi u donjem delu leđa ili sa strane, ispod rebara, povišena telesna temperatura (iznad 38 stepeni C), znojenje i povraćanje, mučnina, malaksalost, bolno i učestalo mokrenje i krv u urinu.

VRSTE URINARNIH INFEKCIJA

Urinarne infekcije donjeg urinarnog trakta:
• uretritis (upala spoljašnjeg mokraćnog kanala)
• cistitis (upala mokraćne bešike)
• prostatitis (upala prostate) kod muškaraca
Infekcije gornjeg urinarnog trakta koje se razvijaju u bubrezima:
• akutni pijelonefritis
• hronični pijelonefritis
• apsces bubrega
• pedrirenalni apsces