Lečenje čukljeva bez operacije

Izbočine u korenu nožnih palčeva najčešće nastaju usled nošenja neudobne obuće, ali krivci za pojavu čukljeva mogu biti i slabi ligamenti i mišići, ravni tabani, povećana pokretljivost i fleksibilnost zglobova, kao i genetika.

Šta su čukljevi

Čukljevi, koštane izrasline na zglobovima palčeva stopala, predstavljaju najčešći problem stopala, koji nije samo estetskog karaktera, jer može ozbiljno narušiti zdravlje kolena, kukova i kičme, te potpuno onemogućiti kretanje, kaže za „Top-zdravlje“ Marija Radović, visoki strukovni fizioterapeut iz Specijalističke ordinacije iz fizikalne medicine i rehabilitacije Centar za stopala „Korekt“.

Neadekvatna obuća vodeći uzrok

Čukljevi se mogu nazvati bolešću savremenog doba, a smatraju se najrasprostranjenijom deformacijom mišićno-skeletnog sistema savremenog čoveka. „Najčešće nastaju kao posledica robovanja modnim trendovima koji narušavaju zdravlje.

Opšte je poznato da uska, kruta i tesna, neadekvatna obuća, pravljena serijski, po istom kalupu, oštećuje stopala. A najčešći problem koji obuća izaziva upravo je hallux valgus, u narodu poznat kao čukalj“, navodi Radovićeva.

Krivci za pojavu čukljeva mogu biti i slabi ligamenti i mišići, ravni tabani, kao i povećana pokretljivost i fleksibilnost zglobova, ali i nasledni faktor – čak 75 odsto osoba koje pate od čukljeva ima ovu bolest u porodici.

Sve više čukljeva i među muškarcima

Prema statistici, čukalj se češće javlja kod žena. Čak 40 odsto žena suoči se s ovim problemom pre četrdesete godine života, a svaka druga posle pedesete.

Međutim, u poslednje vreme od čukljeva sve češće pate i muškarci (što je direktna posledica nošenja moderne obuće s uskim delom pri vrhu), ali i deca.

„Većina ljudi smatra da su čukljevi isključivo estetski problem, ali oni zapravo umnogome otežavaju svakodnevni život, prvenstveno narušavajući zdravlje.

Ako se na vreme ne potraži stručna pomoć, čukljevi mogu postati ozbiljan zdravstveni problem, koji sužava izbor obuće, uzrokuje bolove, pa i onemogućava kretanje, jer zbog čukljeva stradaju i kolena, kukovi i kičma“, upozorava naša sagovornica.

Lečenje čukljeva

Prema rečima fizioterapeuta, problemi s čukljevima jednostavno se i brzo dijagnostikuju.

„Lekar specijalista proverava ručno i preko snimaka sve promene na stopalima i telu, te preporučuje adekvatnu terapiju i dinamičke proizvode, poput uložaka određene gustine i elastičnosti, koji stimulišu stopala prilagođavajući se njihovim prirodnim pokretima.

Adekvatna terapija podrazumeva pravilno odabranu kombinaciju elektroprocedura i vežbi koje će na najbrži i najbolji način rešiti problem. Smanjuje se bol i upala, skraćeni mišići se izdužuju, dok se oni oslabljeni jačaju“, navodi Marija Radović. Uspeh terapije isključivo zavisi od stepena deforimiteta.

„Ako se počne s terapijama u ranoj fazi formiranja čuklja, oporavak će biti potpun“, ističe sagovornica „Top-zdravlja“.

Operacija čukljeva kao poslednja opcija

Prema rečima fizioterapeuta, operacija je poslednja stvar na koju se treba odlučiti, jer je vrlo invazivna.

„Operacija čukljeva podrazumeva zahvate na mekim tkivima i kostima koje su sitne i vrlo kompleksne.

Reč je o presecanju kosti, pomeranju fragmenata i njihovoj fiksaciji zavrtnjima.

Takva procedura zahteva dugotrajno mirovanje i korigovanje oslonca na stopalu, što samo po sebi ostavlja posledice na telu“, objašnjava Marija Radović.