Šta je Laserska depilacija – Prednosti, Posledice, Priprema

Lasersko uklanjanje dlaka je medicinska procedura koja koristi koncentrisani snop svetlosti (laser) za uklanjanje neželjenih dlačica.

Tokom laserskog uklanjanja dlaka, laser emituje svetlost koju apsorbuje pigment (melanin) u dlaci. Svetlosna energija se pretvara u toplotu, što oštećuje folikule dlake. Ovo oštećenje inhibira ili odlaže budući rast kose.

Zašto se radi lasersko uklanjanje dlaka?

Lasersko uklanjanje dlaka se koristi za smanjenje neželjenih dlačica. Uobičajena mesta upotrebe tretmana uključuju noge, pazuhe, gornju usnu, bradu i bikini liniju. Međutim, moguće je tretirati neželjene dlačice u skoro svim oblastima, osim na očnim kapcima ili okolnom području. Ne treba tretirati ni kožu sa tetovažama.

Boja kose i tip kože utiču na uspeh laserskog uklanjanja dlaka. Osnovni princip je da pigment dlake, ali ne i pigment kože, treba da apsorbuje svetlost. Laser treba da ošteti samo folikul dlake, izbegavajući oštećenje kože. Stoga, kontrast između boje kose i kože – tamne kose i svetle kože – daje najbolje rezultate.

Rizik od oštećenja kože je veći kada postoji mali kontrast između kose i boje kože, ali napredak laserske tehnologije učinio je lasersko uklanjanje dlaka opcijom za ljude koji imaju tamniju kožu. Lasersko uklanjanje dlaka je manje efikasno za boje dlake koje slabo upijaju svetlost: sive, crvene, plave i bele. Međutim, i dalje se razvijaju opcije laserskog tretmana svetle kose.

Iako lasersko uklanjanje dlaka efikasno odlaže rast dlaka na duge periode, obično ne rezultira trajnim uklanjanjem dlaka. Za početno uklanjanje dlaka potrebno je više tretmana laserskog uklanjanja dlaka, a možda će biti potrebni i tretmani održavanja. Lasersko uklanjanje dlaka je najefikasnije za ljude koji imaju svetlu kožu i tamne dlake, ali se uspešno može koristiti na svim tipovima kože.

Prednosti laserskog uklanjanja dlaka

Laseri su korisni za uklanjanje neželjenih dlačica sa lica, nogu, brade, leđa, ruku, ispod pazuha, bikini linije i drugih područja.

Prednosti laserskog uklanjanja dlaka uključuju:

Preciznost

Laseri mogu selektivno eliminisati tamne, grube dlake, ostavljajući okolinu kože neoštećenom.

Brzinu

Svaki impuls lasera ​​traje delić sekunde i može tretirati više dlačica istovremeno. Mala područja kao što je gornja usna mogu se tretirati za manje od jednog minuta, a tretman velikih područja, kao što su leđa ili noge, može potrajati i do sat vremena.

Predvidljivost

Većina pacijenata ima gubitak dlake nakon u proseku tri do sedam sesija.

Kako se pripremiti za lasersko uklanjanje dlaka?

Ako ste zainteresovani za lasersko uklanjanje dlaka, izaberite lekara koji je sertifikovan u specijalnosti kao što je dermatologija ili estetska hirurgija i ima iskustva sa laserskim uklanjanjem dlaka na vašem tipu kože.

Ako će pomoćnik lekara ili licencirana medicinska sestra uraditi proceduru, uverite se da lekar nadgleda i da je dostupan na licu mesta tokom tretmana. Budite oprezni sa banjama, salonima ili drugim objektima koji dozvoljavaju nemedicinskom osoblju da uradi lasersko uklanjanje dlaka.

Pre laserskog uklanjanja dlaka, zakažite konsultacije sa lekarom kako biste utvrdili da li je ovo odgovarajuća opcija uklanjanja dlaka za vas. Vaš lekar će verovatno uraditi sledeće:

 • Pregledati vašu medicinsku istoriju, uključujući upotrebu lekova, istoriju kožnih poremećaja ili ožiljaka i prethodne procedure za uklanjanje dlaka
 • Razgovarati sa vama o rizicima, prednostima i očekivanjima, uključujući šta lasersko uklanjanje dlaka može, a šta ne može učiniti za vas
 • Snimiti fotografije koje ćete koristiti za procene uspeha tretmana

Na konsultaciji razgovarajte o planu lečenja i povezanim troškovima. Lasersko uklanjanje dlaka je obično skupa metoda uklanjanja dlaka.

Lekar će takođe ponuditi posebna uputstva za pripremu za lasersko uklanjanje dlaka. To može uključivati:

 • Da se sklonite od sunca. Pridržavajte se saveta svog lekara za izbegavanje izlaganja suncu pre i posle tretmana. Kad god izlazite, nanesite kremu za sunčanje širokog spektra SPF50.
 • Posvetljivanje kože. Izbegavajte bilo kakve kreme za samopotamnjivanje bez izlaganja suncu. Vaš lekar može takođe da vam propiše kremu za izbeljivanje kože ako ste nedavno preplanuli ili imate prirodno tamniju kožu.
 • Izbegavanje drugih metoda uklanjanja dlaka. Čupanje, depilacija voskom i elektroliza mogu poremetiti folikul dlake i treba ih izbegavati najmanje četiri nedelje pre tretmana.
 • Izbegavanje lekova za razređivanje krvi. Pitajte svog doktora o tome koje lekove, kao što su aspirin ili antiinflamatorni lekovi, treba izbegavati pre procedure.
 • Brijanje područja tretmana. Skraćivanje dlačica i brijanje se preporučuje dan pre laserskog tretmana. Uklanja dlake iznad kože koje mogu dovesti do površinskog oštećenja kože od spaljenih dlačica, ali ostavlja dlaku netaknutom ispod površine.

Lasersko uklanjanje dlaka je više od skidanja neželjenih dlačica. To je medicinska procedura koja zahteva obuku za izvođenje i nosi potencijalne rizike. Pre laserskog uklanjanja dlaka, trebalo bi da imate poverenje u lekara ili tehničara koji obavljaju proceduru.

Ako planirate da se podvrgnete laserskom uklanjanju dlaka, trebalo bi da ograničite čupanje i depilaciju voskom šest nedelja pre tretmana. To je zato što laser cilja na korenove dlačica, koje se privremeno uklanjaju depilacijom ili čupanjem. Takođe treba izbegavati izlaganje suncu šest nedelja pre i posle tretmana. Izlaganje suncu čini lasersko uklanjanje dlaka manje efikasnim i čini komplikacije posle tretmana verovatnijim.

Šta očekivati tokom laserskog uklanjanja dlaka?

Lasersko uklanjanje dlaka obično zahteva dva do šest tretmana. Interval između tretmana će varirati u zavisnosti od lokacije. Na područjima gde kosa brzo raste, kao što je gornja usna, tretman se može ponoviti za četiri do osam nedelja. Na područjima sa sporim rastom kose, kao što su leđa, tretman može biti svakih 12 do 16 nedelja.

Za svaki tretman nosićete posebne naočare da zaštitite oči od laserskog zraka. Lekar može primeniti lokalni anestetik na vašu kožu kako bi smanjio bilo kakvu nelagodnost tokom tretmana.

Tokom postupka

Doktor će pritisnuti ručni laserski instrument na vašu kožu. U zavisnosti od vrste lasera, uređaj za hlađenje na vrhu instrumenta ili hladni gel se može koristiti za zaštitu vaše kože i smanjenje rizika od neželjenih efekata.

Kada lekar aktivira laser, laserski zrak će proći kroz vašu kožu do folikula dlake. Intenzivna toplota laserskog zraka oštećuje folikule dlake, što inhibira rast kose. Možda ćete osetiti nelagodnost, kao što je topao ubod igle, i verovatno ćete osetiti hladnoću od rashladnog uređaja ili gela.

Tretman malog područja, kao što je gornja usna, može trajati samo nekoliko minuta. Tretman veće površine, kao što su leđa, može trajati više od sat vremena.

Posle procedure

Možda ćete primetiti crvenilo i otok prvih nekoliko sati nakon laserskog uklanjanja dlaka.

Da biste smanjili nelagodnost, nanesite led na tretirano područje. Ako imate kožnu reakciju odmah nakon laserskog uklanjanja dlaka, lekar može naneti steroidnu kremu na zahvaćeno područje.

Nakon laserskog uklanjanja dlaka i između zakazanih tretmana, izbegavajte sunčevu svetlost i ne koristite solarijum šest nedelja ili po uputstvu lekara. Svakodnevno koristite kremu za sunčanje širokog spektra SPF50.

Obično se lokalni lek kao blag analgetik primenjuje 20-30 minuta pre laserske procedure, kako bi se ublažio osećaj bola zbog laserskih impulsa. Laserska oprema će biti prilagođena prema boji, debljini i lokaciji dlake koja se tretira, kao i prema vašoj koži.

Tehničar će aplicirati laser na područje tretmana i posmatrati područje nekoliko minuta kako bi se uverio da su korišćena najbolja podešavanja i da proveri da li ima loših reakcija na tretman. Kada se postupak završi, možda ćete dobiti pakovanja leda da rashladite kožu, antiinflamatorne kreme ili losione ili hladnu vodu da biste olakšali bilo kakvu nelagodnost. Sledeći tretman možete zakazati četiri do šest nedelja kasnije. Radićete tretmane dok se ne zaustavi rast dlaka.

Oporavak i rizici

Rizici od neželjenih efekata variraju u zavisnosti od tipa kože, boje kose, plana lečenja i pridržavanja nege pre i posle tretmana. Najčešći neželjeni efekti laserskog uklanjanja dlaka uključuju:

 • Iritaciju kože. Nakon laserskog uklanjanja dlačica mogući su privremena nelagodnost, crvenilo i otok. Svi znaci i simptomi obično nestaju u roku od nekoliko sati.
 • Promene pigmenta. Lasersko uklanjanje dlaka može potamniti ili posvetliti zahvaćenu kožu. Ove promene mogu biti privremene ili trajne. Posvetljenje kože prvenstveno pogađa one koji ne izbegavaju izlaganje suncu pre ili posle tretmana i one koji imaju tamniju kožu.

Retko, lasersko uklanjanje dlaka može izazvati pojavu plikova, zadebljanja kože, ožiljaka ili drugih promena u teksturi kože. Ostali retki neželjeni efekti uključuju sedenje tretirane kose ili prekomerni rast kose oko tretiranih područja, posebno na tamnijoj koži.

Lasersko uklanjanje dlaka se ne preporučuje za očne kapke, obrve ili okolna područja, zbog mogućnosti teške povrede oka.

Dan ili dva nakon tretmana, tretirano područje vaše kože će izgledati kao da imate opekotinu od sunca. Hladne obloge i hidratantne kreme mogu pomoći. Ako je vaše lice tretirano, možete se našminkati sledećeg dana osim ako vam koža ne bude izuzetno nadražena i osetljiva.

Tokom sledećeg meseca, područje kože koje je tretirano laserom će uzrokovati ispadanje dlaka. Nosite kremu sa zaštitnim faktorom sledećih mesec dana kako biste sprečili privremene promene u boji tretirane kože.

Plikovi su retki, ali su češći kod ljudi sa tamnijim tenom. Drugi potencijalni neželjeni efekti su otok, crvenilo i ožiljci. Trajni ožiljci ili promene u boji kože su retki.

Rezultati

Dlake ne opadaju odmah, ali ćete primetiti opadanje u periodu od nekoliko dana do nedelja. Ovo može izgledati kao nastavak rasta kose. Ponovljeni tretmani su obično neophodni jer se rast i gubitak kose prirodno dešavaju u ciklusu, a laserski tretman najbolje funkcioniše sa folikulima dlake u fazi novog rasta.

Rezultati se značajno razlikuju i teško ih je predvideti. Za mnogo ljudi uklanjanje dlaka traje nekoliko meseci, a može trajati godinama. Ali lasersko uklanjanje dlaka ne garantuje trajno uklanjanje dlaka. Kada dlake ponovo izrastu, obično su finije i svetlije boje.

Možda će vam trebati laserski tretmani održavanja za dugotrajno smanjenje dlačica.

Kakav je kvalitet kućnih laserskih uređaja?

Dostupni su laseri koji se mogu koristiti kod kuće za uklanjanje dlaka. Ovi uređaji mogu uzrokovati skromno smanjenje dlačica ali ne postoje velike studije koje upoređuju koliko su efikasni ovi uređaji u poređenju sa laserskim uklanjanjem dlaka u ordinaciji.

Pored toga, američka administracija za hranu i lekove smatra da su ovi kućni uređaji za lasersko uklanjanje dlaka kozmetički, a ne medicinski, što znači da ne podležu istom nivou kontrole kao drugi medicinski uređaji. Trenutno nije bilo velikih, dugoročnih studija o tome koliko su ovi uređaji bezbedni i efikasni.

Ako odlučite da koristite kućni uređaj za lasersko uklanjanje dlaka, pratite uputstva koja ste dobili uz uređaj kako biste smanjili rizik od povreda, posebno od povreda oka.

Troškovi laserskog uklanjanja dlaka

Troškovi uveliko variraju, u zavisnosti od faktora koji uključuju:

 • Veličinu površine koja se tretira i vreme potrebno za tretman
 • Broj potrebnih tretmana
 • Ko obavlja proceduru (lekar ili neko drugi obavlja proceduru

Zatražite konsultaciju da biste dobili bolju predstavu o troškovima za vaš konkretni slučaj.